O Evropě: O duchu Evropy nebo o evropském duchu?

16. 09. 2015 18:00:18
Předmětem následujícího článku je úvaha o evropských hodnotách a o historickém odkazu. Též o lidských právech a duchovním dědictví.

Na Internetu a na sociálních sítích se množí úvahy o současné situaci v Evropě a o českém národu. A já v duchu říkám - díky všem, kteří tak uvažují, rozvažují, přemýšlí, protože to není jen o národu, ale také o nich samých Láska k vlasti je hodnotou vztahu člověka ke svému domovu, národu, k lidem, je to výraz pro jistotu, pro životní krédo. Některým lidem připadá, že význam jaksi vyčpěl, že byl příliš omílaný v období nesvobody a když toto období pominulo, není třeba už o tom přemýšlet, protože je to danost.

O duchu Evropy

Jaký máme vztah k Evropě? Když chceme na tuto odpovídat,musíme se hodně zamyslet. V Evropě žije mnoho národů, tak specifických a s hluboce vrostlými kořeny do její půdy a ani nad nimi moc nepřemýšlíme. Máme pocit, že hlavní tahouni Evropy jsou: Německo, Anglie a Francie a na tyto tři velké země upínáme své zraky a očekáváme, že udají tón k evropské životní úrovni a hodnotám, které jsou zakotveny v legislativě a rozprostřeny v národních zákonech zemí Evropské unie. A podle toho se bude šlapat až do úmoru. V evropském duchu se tak nese politika, ekonomika, ekologie, zdravotnictví, vzdělání, kultura a hodnoty, které Evropa uznává, jsou vtěleny do nejrůznějších smluv, úmluv, dokumentů, příruček, návodů, listinách a také v Listině základních práv a svobod. Ano, všechno je řečeno, popsáno, zanalyzováno, systematizováno, shrnuto a sečteno. Máme rádi jednoduchost, žádné dlouhé pojednání, žádné tlustopisy, to ve středověku na to měli lidé čas, my ne. Ale opravdu měli tolik času? Celá řada jmen, pocházejících ze Španělska, Portugalska, Itálie, Německa, Anglie, Francie i ze severských zemí a severní a jižní Ameriky se ztrácejí i se svými myšlenkami a velkými díly, které jsme si přiřadili do kolonky všeobecné vzdělání. Ale kdo má čas číst velké politické myslitele, filosofy, teology, spiritualisty, křesťanské autory, myslitele apod., kteří do ducha Evropy nemalou měrou přispěli, tím že položili základy práva, demokratických pilířů, filosofických úvah, státovědných děl, kterými svého času překonali přelomová období, kdy v Evropě šlo často o všechno? Máme snad pocit, že v těchto dílech nenajdeme cestu ke svobodě, k lidské důstojnosti, k rodinnému životu, životnímu stylu, k právnímu myšlení, k sociologickým úvahám a dalo by se hovořit o dalších oborech, které nejen hovoří o odbornostech, ale také o mravních ideálech, jež jdou ruku v ruce s výkonem lidí zodpovědných za naplňování cílů, vedoucích ke vzniku velkých i menších státních útvarů. Takže, pokud se bude kdo pídit po evropských hodnotách, pak nevznikly včera, ani nevznikly vyhlášením Evropské unie, ale je to dědictví, o které, jak se zdá, málo dbáme a jejich případný výklad by málokdo dnes vydržel. Zvykli jsme si být efektivní a flexibilní, máme málo času, takže sem s tím, ať to není příliš dlouhé.

O evropském duchu

Ano, to je jakoby koule, v níž se pohybují pestrobarevné národy s hlubokými historickými kořeny, zvyklostmi, též danostmi, které do ovzduší té koule vysílají své zvláštní signály a sny i ambice. Jenže si mezi sebou nerozumí, protože je dělí jazykové i zvyklostní bariéry, i když společně prožily dlouhou historickou cestu, která se započala v pátém století našeho letopočtu, získaly zkušenosti, přispěly do společné podkladnice kultury svými vědomostmi, uměním, učeností, politikou i vlastním historickým i duchovním a uměleckým přínosem. A řada osobností, jejichž jména tak často nezaznívají v hlavním mediálním proudu, přinesla v průběhu historie do Evropy kulturní, filosofické, právní, státovědné, bohovědné, vědecké, umělecké, technické, přírodovědné aj. duchovní hodnoty, o kterých můžeme tvrdit, že tvoří evropského ducha již od doby antiky. Evropský duch vstupuje do našich životů, do našeho vkusu, do našich básní, písní, hudby, literatury, protože jen tak ho lze alespoň na chvíli zachytit do not či písmenek nebo čar a obrazců i obrazů, nebo nejrůznějších krásných či technicky dokonalých staveb a odevzdat jeho momentální působení druhým, aby se také nadýchali při čtení, poslechu či pohledu na originalitu díla.A přitom vnímáme, jak se v něm objevují různé styly, myšlenky, city, neuvěřitelné tóny a lidé, kteří jdou náhodou kolem se zastaví a na jejich tváří se vyloudí úsměv při pohledu či poslechu nebo četbě nějakého díla a zeptají se: kdo to napsal a proč, kdo to postavil a proč?

Myslím, že si málo hledíme dědictví a příliš rychle se ženeme dopředu bez nutného znalostního vybavení všech hodnot, které bychom měli nejen hájit, ale také rozmnožovat, zdokonalovat, těšit se z nich a spoléhat na ně. A učit se i evropským jazykům, nejen anglicky a německy, abychom na sebe jen nekoukali a odhadovali co nám chce někdo sdělit z jihu, severu, západu, východu či středu. Třeba, když si řekneme o trochu vody nebo se ptáme na cestu. V tom, o čem jsem vyprávěla, je také život, nejen úřadování a vyměňování názorů, je třeba také žít a dýchat a plně chápat své přirozené, a tak bohaté prostředí.

Autor: Irena Aghová | středa 16.9.2015 18:00 | karma článku: 21.83 | přečteno: 460x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 179 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 307 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...