Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Jak být strůjcem šťastného života?

Každý člověk na něco, nebo na někoho čeká. Očekávání přináší určité napětí mezi přítomností, která se "přejídá" a nejistou budoucností, jejíž kvalitu nelze odhadnout. Tisk se hemží prognózami blahými i neblahými, Co je pravda? 

Žít v přátelství s časem v informační společnosti?

Jsou lidé, kteří očekávají každý den s nadšením, to znamená, že den pěkně prožijí a chystají se spát, aby se ráno probudili do nového dne a v klidu ho zahájili obvyklými činnostmi. Jejich čas plyne.v určitém cyklu: snídaně, svačinka, oběd, odpolední dýchánek, večer, který vrcholí spánkem. Mezi těmito cykly pracují, baví se, vychovávají děti a žijí v partnerském životě. Přemýšlí o budoucnosti v přítomnosti, jinak to ani nelze, snaží se jí odhadovat podle přítomného stavu.

Média, která zastupují činnost proroků, jim ovšem malují do přítomnosti vize budoucnosti, které zavání katastrofami, nemocemi neznámého původu, na které nejsou léky, hrůzami a konflikty. A tak, každá chvíle přítomnosti je zakalena obavami, které nelze vlastní vůlí zahnat. Jeden člověk mi řekl, že si připadá jako podmíněně půjčený do života, který chytá za šosy, protože mu uniká v prostoru i čase.

Neustálý pocit ohrožení ho pohání k činnostem, které se snaží zvládnout v krátké době, i když připouští, že je zbytečné spěchat nebo, jak se lidově říká, tlačit na pilu. Takže se mu ukracuje doba spánku, buď proto, že má pocit nedodělané práce, nebo proto že se mu hlavě pořád převracejí myšlenky na hlavní témata dne, které si přečetl ráno v dopravním prostředku v tisku a neměl čas je pořádně promyslet, strávit a vyrobit si představu o vlastní budoucnosti. Jenže, je nutno ji sdílet se světem, který se přiblížil a chrlí denně tisíce a milióny informací.

Lze v této houštině písmen, zvuků, obrazů, naléhání expertů a odborníků, kteří se prezentují v tisku. televizi, rozhlase, v tom propletenci. najít vlastní návod k taktice duševní sebezáchovy? Kolik času trávíme přemítáním nad věcmi, které nemůžeme jako jednotlivci ani pochopit, tedy původ zla, natož pak je přijímat a hodnotit, natož hledat pravdu. Dostáváme pouze informace. Nic víc, a tak je také vydáváme těm, kteří je od nás očekávají bez toho, abychom se osobně zapojili, a navíc slovníkem, který je automaticky odkudsi převzatý a slova nemají pravou váhu. Hlavně nezapomenout hesla a pořádně ovládat automatické přístupy, aby nás někdo zdatnější informovanější nepředhonil! 

Strach je velký vládce nebo vyvolaná iluze?   

A proto jsou lidé, kteří každý den očekávají se strachem z čehokoliv, co jim může obrátit život naruby, začínají den s nechutí se do něčeho pouštět, protože kolem je tolik zla a tak málo dobra, že vynaložené úsilí k práci, k myšlení ve studiu, k jakékoliv činnosti směřující k budoucnosti, byť má i nezbytný finanční efekt, se jeví jako ztráta času. A tak se snaží všechno "zefektivnit", aby mu nějaký čas zbyl také na ty lidské radosti. Číst objemné knihy je ztráta času. Co všechno mohu udělat v "reálu", než obrátím to množství stránek, abych udělal/a zkoušku alespoň za tři a prolezl/prolezla? Na počátku kroku k dospělosti stojí strach z propadnutí u maturity. Pak strach, že nenajdu zaměstnání, abych zhodnotil své studium, život na dávkách není nic moc a vzít na začátek nějakou práci za pár grošů mne nevytrhne. Obava z vlastní budoucnosti kalí radost z lásky, z očekávání dalšího života, radost z práce a pomalu a jistě se ztrácí pocit štěstí, který jsme poznali v dětství z každé maličkosti. Anebo ty pocity jsou jen vyvolaná iluze z různých informačních zdrojů a všechno je jinak? Ano, všechno je jinak. 

Klubko pocitů

Rozpolcený svět na zlo a dobro, v němž člověk hrál roli triumfátora jsme dosud nepřekonali. A přesto si myslím, že jsme se nenarodili proto, abychom někam náleželi, buď k dobru nebo ke zlu, ale náš život, ať chceme, nebo nechceme má své meze. Myslím, že přes všechny ty nánosy filosofií, kterým lidstvo prošlo, by měly být překonány špatné zkušenosti z minulosti a nahrazeny novými vhledy na přítomnou realitu směrem k budoucnosti. Je možné obstát, ale jedině za předpokladu, že se všeobecně přemýšlí, místo toho, aby se přebíraly informace. že slova vyřčená mají pravou váhu, že pod pojmy myslící lidé zařadí správně obsahy a z každé diskuse vyplynou závěry, o nichž budou lidé přemýšlet (proč se to stalo), vyhodnocovat je (k čemu anebo komu to slouží) a zařazovat do svých hodnotových stupnic (tohle beru).

Závěr

A zase bude ráno. Obloha se rozbřeskne, ptáci ve stromech začnou mile štěbetat a někdo, kdo nás miluje, postaví na ranní snídani. Jakou stanici si naladíte? Budete poslouchat zprávy, nebo příjemnou hudbu, ranní slovo, nebo si budete povídat a každému slovu dáte jeho váhu, přidáte vlastní Já a úsměv? Je pravda, že nikdo nezná dne ani hodiny. Zlo se prolíná s dobrem, záleží na tom, na jaké straně chceme být, či zda správně pochopíme, proč to tak na světě chodí a jakou roli v tom všem hraje náš čas, který jsme využili k dobrému či méně dobrému činu. Všechno, co je důležité, se děje v našich hlavách a to rozhoduje. Přeji Vám proto krásný den, plný slunce a lásky, protože bez takových pocitů nemůže člověk najít rovnováhu v sobě samotném (pocit štěstí), natož ve světě okolo nás.

    

                            

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 23.6.2016 2:27 | karma článku: 24,97 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...