Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Dějiny a současnost

Vztah k rodinným předkům, přecházejícím generacím, je tradiční a zakotvený v člověku. Čím by měl být 28. říjen být? Vzpomínkou na předky, kteří nám nejsou nyní ještě vzdáleni. Nejde tedy jen o dějiny, ale i o dnešek. 

Smysl oslav samostatnosti československé

Pro příští oslavy 28. října, kdy se zrodil samostatný stát Čechů a Slováků, bych navrhovala, aby byl vzpomínkovou slavností na nesčetné oběti I. světové války, jíž se účastnili naši dědové a pradědové a na utrpení rodin, kterým umírali na bojištích blízcí lidé a přátelé. Je to jedinečná příležitost, jak si připomenout hrůzy první světové války, o kterých je třeba mluvit. Jestli se někdo ptá proč, tak pro naše nové generace, jejich poučení a dospívání ke zralosti.  Jistě budou všichni souhlasit, kdo se zaobírají českými a evropskými dějinami, že první světová válka byla určitým pokračováním třicetileté války, neméně hrůzné, neméně fatální pro evropské i české dějiny. Ve smyslu těchto událostí, které vyvrcholily pro naši vlast vyhlášením samostatnosti republiky Čechů a Slováků, je samozřejmé, že se budou řády a medailemi odměňováni lidé, kteří přispívají míru, pokroku, vědě, umění, protože pokračují jako současné generace k odkazu a smyslu novodobých dějin v Evropě i v naší vlasti. Taková vzpomínková akce a oslava přispěje k chápání identity našich občanů a současně i identity k evropskému prostoru.

Co mi odkázali předkové

V knihovně máme řadu knih, které jsme s úctou k našim předkům a účastníkům první světové války a svědkům i účastníkům vyhlášení samostatnosti české uložili do regálů. K nim patří i vyznamenání za statečnost a hrdinství. Oba moji dědečkové, kupříkladu, byli dobrovolníci a strávili část života na frontách i v legiích, otec mé matky strávil rok v ruském zajetí. Bohužel, oba zemřeli, jeden po druhém, ve věku šedesáti dvou let, takže jsem si jich moc neužila. Po svém návratu ve své činnosti neustali, nedali si ruce do kapes, a proto tento den je pro mne vzpomínkový a sváteční i děkovný. Myslím na ně, myslím i na babičky, které zůstaly doma bez opory a musely si samy poradit s hospodářstvím a dětmi. Moje prababička rozdávala z úrody na statku, který sama vedla, nejchudším rodinám v okolí. Takové byly poměry a lidé byli solidární, nedalo se jinak, mnozí by nepřežili. Když měly rodiny štěstí, že se jejich manželé a synové vrátili, netušili, že za pár let vypukne ještě hroznější válka, která zachvátí svět a změní svět, lidi, civilizaci.

A v současnosti?

Našim dětem je tato pohnutá a tragická doba vzdálená stejně, jako pravěk. Nerozumí ji, nemohou přijmout minulost do přítomnosti, pokud se o ní neučí a nevysvětlují se autentické události patřičným způsobem. Dějiny – to není jen šprtání letopočtů a zvládnutí výukových témat, ale život. A přesto, přátelé, je nedílnou součástí našich životů, našeho přemítání a patří k historickým kořenům, a také je i výzvou do přítomnosti; k solidaritě, k úctě k člověku, k jeho důstojnosti a správnému pochopení lidských práv, které nemáme jen proto, abychom z nich vyzobávali to, co se momentálně hodí, ale chápali je celostně, jako výdobytek nově vzešlé společnosti. Není dobré si malovat, že I. republika neměla problémy, že v ní nepanovala politická řevnivost, že nebyla chudoba a nezaměstnanost, ale kontextu naší doby ji lze chápat jako nakročení do budoucnosti a výzvu k úctě lidí k odkazu předků. Nemyslím si, že 28. říjen a ani 17. listopad jsou příležitosti k politickému a společenském zápasu, který tu stejně probíhá svátek – nesvátek, a je to demokratické zemi žádoucí a běžné. Není ani třeba výzev k nepokojům, protože v naší demokratické zemi je možná pokojná a demokratická soutěž politických sil ve volbách. Pokud je někdo zvolen do funkcí, v kterých ovlivňuje veřejný život, je to nejen obvykle krátkodobé živobytí politika, ale také čest, protože má možnost realizovat program, s kterým vstoupil do veřejné služby a má sloužit nejen státu, ale i občanům. Každý má možnost svým dílem se účastnit na veřejném životě v naší zemi, pokud cítí, že má co dát naší společnosti a pomoci odstranit problémy, které nás stále provázejí – tu ve stavebnictví, tam zase v potravinářství, ve zdravotnictví a jiných oblastech, třeba i umění v celém jeho spektru a významu pro krásu samu i vzdělávání k estetice. Cesta k pokroku společnosti není jen v moderních technologiích, ale také v obecném vzdělávání, k prociťování krásy, kterou dokáže nadaný člověk vytvořit, ať slovem či obrazem nebo hudbou. Na počátku je projevený talent, který má takto obdarovaný člověk rozvíjet jako hřivnu ke svému i často veřejnému prospěchu a oslovovat v naší přítomnosti žijící generace, protože nelze žít pouze z klasiky, která je sice krásná, ale táhne nás k minulosti. Umělec se vyjadřuje svým talentem a uměním ke své době  -uměním.

To všechno mi probíhalo hlavou, když jsem sledovala letošní oslavy 28. října – svátečního dne samostatnosti československé. Chtěla jsem vzdát úctu všem, kteří již nejsou mezi námi, a přesto lidským vkladem otevřeli cestu do moderního státu. Každý z nás se může zamyslet, co udělat proto, aby naše země nebyla vláčena zahraničním a tuzemským tiskem, ale naše nová generace měla pocit hrdosti, že se zde mohla narodit, protože postupné vykořenění do budoucna neprospěje jen jim, ale nám všem.                       

        

Autor: Irena Aghová | neděle 30.10.2016 12:35 | karma článku: 23,15 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.