Politika zdraví: Život je vlastně riziko

Občas si vyhledávám články na Internetu o zdraví a léčení nemocí, také o medicínské vědě a stavu našeho zdravotnictví. Jsem opravdu zmatená! Ale o tom tento článek.

Obezita a kouření mají něco společného - lidé musí měnit životní režim. Není to ale snadné. Nemají totiž dost znalostí, co vlastně mohou a nesmí jíst, protože informace nejsou jednoznačné a nepochází často od renomovaných osob, které mohou ručit za správnost a účinnost informací, které denně šíří.

Obezita a kouření - to jsou přítěže a viníci 

Jistě, že když si někdo přečte takové info třeba ke své nemoci, tak mu hlavou proběhne - jo, měl bych zhubnout. Celé roky se dočítáme, jak a proč zhubnout, ale ono to není tak snadné. Mnozí lidé zcela rozumovou úvahou dojdou k tomu, že při hubnutí na vlastní pěst si mohou zkomplikovat zdravotní stav, anebo nejsou schopni z mnoha důvodů se věnovat nárokům dietního režimu. A človíček zesmutní. Při nejbližší návštěvě lékaře se dozví:"No to víte, nejste ze všech nejštíhlejší a to je také přitěžující faktor." Prokristapána, řekne si nešťastník, tak to si seženu tablety na hubnutí, má to své riziko, to je pravda, ale stojí to za to, protože si jinak nevím rady. Chodím sice na obědy, abych měl nějakou pravidelnost v jídle a zbytečně se nepřejídal, ale když se tak kouknu na složení potravin, které jím, tak si vlastně škodím, alespoň podle toho, co se píše na Internetu. Tahle potravina v sobě skrývá vnitřní tuk, mouka bez lepku je nezdravá a s lepkem, jak tak čtu, je ještě nezdravější, ovoce má cukr, tak s tím opatrně, zelenina není také každá zdravá, protože se v ní zase skrývá něco, co může škodit, ach jo. Zeptat se doktora - pane doktore, tak co byste radil, abych teda zhubl, když nejsem ze všech nejštíhlejší? A pan doktor samozřejmě není dietolog, tak poradí dietologickou poradnu, která stojí majlant. Nehledě na to, že různé společnosti, které nabízejí, že vás zbaví obezity a kouření, nejsou také zcela levné.

Návrh na řešení

Jestliže že se informace o hubnutí a škodlivosti všech možných potravin, nebo prospěšnosti nemohou shodnout už celé roky na určitém postoji, i když musejí vycházet z nějakých seriózních vědeckých zdrojů a naléhání na změnu životosprávy zacílenou na hubnutí a nekouření (není snadné přestat náhle kouřit) od lékařů a jejich rad je stále naléhavější, pak si myslím, že politika zdraví, ozdravění a zamezení chorob, jejichž léčení stojí hodně peněz, by měla právě vycházet od lékařů, nikoliv firem, zabývajících se touto problematikou za cenu, kterou nemůže každý zaplatit. Obraz zdraví je už natolik pokřiven, že lidé často neví, kam se vrtnout, aby měli jistotu, že dělají něco správně a něco špatně. Nehledě na to, že každý člověk má určité dispozice k hubenosti či obezitě, a  ty nelze jen tak snadné přelstít.

A pokud někdo přijde k lékaři, právě ten. který se snaží držet režim stravování, a lékař mu řekne, že je obézní, že to přispívá k jeho zdravotním problémům, může se mu zhroutit celý svět. Takže mým návrhem na řešení je, sjednotit názor na stravování, na proces hubnutí, na potlačení vedlejších účinků při vysazení kouření a míru, kterou má, anebo musí člověk dodržovat, aby mohl úspěšně hubnout cílenou změnou životosprávy, která je ta správná a pod lékařským dohledem. Protože jestli bude chodit od lékaře k lékaři a každý mu bude říkat - jste obézní, zhubněte, nekuřte, zhoršujete svou prognózu a nechá člověka samotného a bezradné v tomto jistě složitém procesu, který by měl pak dál, bez valných znalostí postoupit, denně zahrnován protichůdnými informacemi ze všech stran na Internetu a v tisku, pak brzy zamíří do psychiatrické ambulance s novou neviditelnou a nesnadno léčitelnou nemocí. 

Myslím, že by se měly zase vydávat příručky, které jsou označeny odpovědným autorem (autoritou v oboru) pro diety nejen na choroby, ale také na dodržování prevence a životosprávy, aby člověk nejen dospěl k naplnění definice zdraví, ale také tak k tělesné a duševní rovnováze. Jistota je přeci důležitá.             

 

Autor: Irena Aghová | středa 17.5.2017 10:59 | karma článku: 23,06 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07

Irena Aghová

Kdo si šlape po štěstí?

13.5.2022 v 13:58 | Karma: 15,91

Irena Aghová

Co se to děje se světem?

25.2.2022 v 13:25 | Karma: 15,55

Irena Aghová

Norimberský proces a Arendtová

1.2.2022 v 23:37 | Karma: 17,53

Irena Aghová

O milostných dopisech.

1.2.2022 v 12:26 | Karma: 16,48
  • Počet článků 1664
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1269x