Společnost: Není útěchou, že jinde se mají senioři ještě hůř

12. 06. 2017 21:30:14
Reaguji tímto na článek, který uvedu níže jako související s tímto textem a budu polemizovat v různých rovinách mezi situací ve společnosti a pocity seniorů, které jsou reálné a možná, že dojdu i k vysvětlení. Proč mají pocity?

1. Situace seniorů není jednoduchá. praví se a souvisí se zdravím a nedostatkem financí, přesto mají několik variant, jak se stávající situací vypořádat.

Zajímalo by mne, jaká varianta je příslušná ve vztahu zdraví a nedostatku financí. Nemohu říci, že by se lékaři o seniory nestarali, že by k nim necítili porozumění a že by se k nim dobře nechovali. Jenže, mají dost peněz na léky, které musí užívat? Samozřejmě, že je lékaři předepisují v souladu s jejich zdravotním stavem, ale proč například Detralex je tak drahý a navyšuje celkové vydání za léky? Detralex užívá mnoho lidí a je to slibný lék. Už někdo spočítal, jaké náklady musí senior vynaložit na nemoci, které vyžadují speciální diety třeba na cukrovku, slinivku, trávicí trakt a žilní nedostatečnost? Jde i o jiné léky, které si nemůže každý dovolit. Jak tedy svou situaci vypořádat?

2. Strach, samota, nedostatek financí, nezájem ze strany rodiny, chatrné zdraví a mnoho dalších aspektů ztrpčujících život dopadá na české seniory dnes a denně.

Mám možnost občas hovořit se starými lidmi v čekárně u lékaře. Která máma a táta nemá radost, když se jejich syn nebo dcera osvědčí v práci. Vždyť jejich péče a často i oběti udržovaly děti na studijích, jenže když se nemohly uplatit v místě, kde se narodily, vyrůstaly, studovali a museli přijmout nabídku daleko od svých rodičů, nezbývalo rodičům, než se podvolit i s tím, že ztratí oporu ve stáří. Samozřejmě, že očekávají, že děti založí rodinu a že se budou snažit si vytvořit takový životní standard, i třeba s platem začátečníků, aby rodina nestrádala. Kteří rodiče přijmou s lehkým srdcem finanční podporu s pocitem, že jim ubírají? Nejsou však všechny rodiny ideální a některé nemají nejlepší vztahy. I přes to platí, pokud přijali oboustranný vztah v morálních intencích, pak by ho měly i přes nepříjemné situace přijmout jako základní rodinný vztah. Jak tomu však přispívá společnost, která rodinné vztahy nepokládá za tak podstatné, jak tomu bylo v dřívějších generacích, a tady mluvím i o výchově ve škole. Stejně je tomu i tak s prožíváním strachu v současné době. Starší lidé, kteří něco pamatují, vidí v současných jevech podobnosti se svými zkušenostmi, které si prožili ve svém životě a bojí se, že se ty hrůzy vrátí a že zničí rodiny. Atmosféra strachu panuje příliš dlouhou dobu a mnoho lidí nerozlišuje, co je nadnesené a co je pravda. Nehledě na to, že mnoho seniorů museli předčasně ukončit pracovní činnost a dostalo se do vakua. S tím souvisí i zhoršující se zdraví. Jaké varianty pro zvládnutí situace se nabízejí včetně zkušeností z exekucemi, do kterých padlo mnoho seniorů, často neznalosti?

3. Podle výsledků se senioři necítí bezpečně a obávají se jak mladších generací, tak i migrantů. Nejbezpečněji se proto cítí u sebe doma, kde je ale často postihuje samota. Ta vede seniory často k bilancování se životem. A podle organizace život 90 jde o velký problém.

Obava z mladších generací je výsledkem mezigenerační propasti. Dlouho trvalo, než si to někdo uvědomil, že tato propast je současně vedena neúctou ke stáří, a to má hodně společného s morálkou ve výchově. V současné společnosti žijí tři čtyři generace. Od nejstarší k nejmladší vede přímo historická cesta, kterou ta nejmladší těžko pochopí, proč si vážit dědečka nebo pradědečka, který bojoval ve dvou válkách, o kterých nemají skoro ponětí, že naše novodobé dějiny byly ukrutné a lidé, kteří je prožívali, si nesli celý život tyto těžké následky ve svém nitru. Strach z migrantů je reálný, když denně v tisku se objevují zprávy, které lidé těžko snáší. Ano, samota, izolace, nedostatek rozptýlení, přemýšlení, co stojí za uvažování a co ne, to postihuje nejen seniory, kteří cítí, že tomu neuměli čelit a bojí se o to málo, co mají, protože ne všichni měli vysoké platy, ne všichni snadno získali střechu nad hlavou a ti, kteří nemají vlastní bydlení, platí vysoké nájemné, takže jim na stravu, léky, dodržování diety a oblečení nezbývá moc prostředků a z těch prostředků si musí dávat stranou na nečekané výdaje. Jak rozptýlit tyto stavy lidí, kteří toho hodně prožili a jejich zkušenosti se neberou v potaz, když se tomu někdo diví?

V článku se také probírají špatné mezilidské vztahy, které nemusí být jen v rodinách. O čem tento fenomén svědčí? Je to o propastně rozdílném postoji k životu, tak jak se vytvářel po generace, které se nyní setkávají v jedné době. Je jasné, že mladí lidé jsou nadějí pro budoucnost nejen země, ale i rodin. A myslím, si, že článek, o kterém hovořím, je popudem, aby i ve školách byla pěstována úcta k rodině, aby se děti neizolovaly od starších generací nevhodnou metodou, protože i ta starší generace je jejich zázemí a láskyplnou oporou, od níž mohou očekávat ochranu, podporu, radu a lásku. A o tu lásku tu jde především. Láskyplné vztahy k učitelům, k rodičům, babičkám a dědečkům i k jiným lidem nejsou žádnou samozřejmostí a musí se o nich mluvit.

Jde o hlubší problém, než porovnávat, že v Česku se mají líp než třeba v Japonsku. To je sice krásné, ale přesto tu problémy jsou a snažila jsem se je popsat k zamyšlení, že jsou ve výchově a podceněné etice, kterou nelze jinak než pěstovat ve všech úrovních našeho života. A úcta ke stáří - o té se psalo i v antice, takže schémata jsou dána tradicí, která byla však narušena.


Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/192435-duchodci-nemaji-penize-ani-zdravi-maji-si-ale-na-co-stezovat/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Autor: Irena Aghová | pondělí 12.6.2017 21:30 | karma článku: 29.82 | přečteno: 841x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.79 | Přečteno: 619 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 214 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...