Společnost: O škodlivosti stresu

24. 09. 2017 5:34:30
Téměř denně a několik let se stále hovoří, píše a diskutuje o škodlivosti stresu a lidé jsou nabádáni, aby se mu bránili a čelili mu. Ale co když právě to nabádání způsobuje stres?

Následující článek je souhrnem mých osobních zkušeností s bitvou se stresem. Nejsou to jen plané rady, ale vlastní postoje k fenoménu zvaném stres, který jsem se pokoušela zavrhnout. Pro současně studující prozradím, že všechny pocity, které se zřejmě nazývají stres, ve mně vyvolávalo studium dějin. Trvalo mi to dlouho, než jsem to zlomila a nyní mi působí toto studium potěšení radost, protože ukazuje na svět, jaký skutečně je.- rozmanitý a člověčí.

Definice stresu

Stres je stav organismu, který je obecnou odezvou na jakoukoliv výrazně působící zátěž – fyzickou nebo psychickou. Z této stručné definice je každému jasné, o co jde. A co znamená výrazně působící zátěž – fyzická a psychická. Dodala bych, že jde i o duchovní rozlad, který je třeba v sobě rozpoznat a vyrovnat..Na to stále zapomíná a přitom se dá říci, že právě ten duchovní rozlad přináší člověku nejvíce problémů, protože v tom je nejvíce zranitelný a přitom ho mnoho lidí prostě neřeší.

Tento faktor, tedy stres, podle mínění lidí, mediálně působících v oboru zdraví, je příčinou téměř všech chorob, které nás ohrožují přímo na životě. Každý má právo na názor a každý si může psát a hlásat směrem k veřejnosti, co si myslí, nebo co kde vyčetl bez ohledu na jeho profesionální zaměření. Cítím úctu k lidem, k jejich pocitům a též inteligenci, takže mám důvodně za to, že si valná většina dokáže zjistit info, pokud to potřebuje vědět z odborně zaměřených zdrojů, které jsou garantovány lidmi, zabývající se touto problematikou.

Psychická zátěž způsobující stres

V mnoha okamžicích našeho života jsme vystavováni psychickým zátěžím, které musíme zvládat a stávají se více a více každodenním jevem, takže si myslíme, že je to normální a přijmeme je, posléze je neřešíme a říkáme tomu – to je život. To v těch lepších případech. Podle mého názoru a pozorování lidí si nemyslím, že tento postoj nás zbaví zátěže, jen dojde k rozumovému vyrovnání se s realitou, ale nejsem přesvědčena, že to nehlodá někde v nás a neukládá se to, nevrší, až to vyvolá výbušnou reakci na nějakou naprosto banální hloupost – jako – už toho mám dost. Jenže tím se té zátěže jen tak nezbavíme.

Den blbec

A tak se stane, že v ten den se přestaneme soustředit – kam jsem dala ty ztracené klíče, zapomněla jsem si v kanceláři mobil, panebože, kolik je hodin, kde jsem zaparkovala auto, proboha, já nestíhám a ještě ke všemu zjistím, že nemám peněženku i s doklady. Jen myšlenka na to, že musím hned nahlásit ztrátu občanky, kreditky, karty do bankomatu vyvolá pocit hrůzy a strachu, jak to rychle zařídit.

Den blbec, koho občas nepotká. Vzápětí pak zjistím, že jsem si ty věci dala do jiné přihrádky v kabelce, že auto stojí v boční ulici, a dostaví se radost, která smaže ty hrůzostrašné pocity. Ano, nosíme stále věci, které se sice staly normální součástí našeho života, a obecně je očekáváno, že je stále nosíme při sobě, ale současně jsou nesmírnou zátěží, protože jejich případná ztráta či zapomenutí je někde na nějakém místě vyvolá spoustu nepříjemností a skutečnou psychickou zátěž, která může vyvolat vzápětí fyzické problémy. Všechny úřady, s kterými přicházíme do styku předpokládají, že různé karty, průkazy, mobil, doklady apod. máme stále u sebe, a staly se běžnou součástí vzájemné komunikace, bez nichž by nebyla možná. Patří k naší moderní civilizaci, v které možná spatřujeme pohodlí a dobro, ale bere si za to daň.

Sedavé zaměstnání způsobuje řadu nemocí

To tvrdí kde kdo. Třeba váš lékař, který od rána do pozdního odpoledne sedí na stejné židli jako vy a nabádá vás k procházkám, i když ví, že nemáte při své práci časovou množnost se během dne někde procházet, leč po skončení služby sedne do auta a jede domů, stejně jako vy. Píší se o tom rozsáhlé články, ale ti lidé také sedí u PC, a aby si vydělali honorář, tak tvoří a tvoří. Tato představa je úsměvná. Počítače nám sice leccos usnadňují, ale z druhé strany všechna ta napomenutí o hrozbách sedavého způsobu života, které nám při práci krouží hlavou, berou klid k práci, kterou podáváme výkon, i když proces, jímž k výkonu spějeme, nás podle všeho ohrožuje, a to vědomí zatěžuje navíc naši psychiku a vyvolává nenápadně stres a strach. Jenže většina lidí v zaměstnání sedí dlouhé hodiny a není nic, co by je od těch obav osvobodilo.Třeba připustit, že někteří lidé prostě musí při práci sedět a že by se neměli permanentně cítit ohrožení-

Je možné se osvobodit od myšlenky na stres?

Lidé si tak zvykli, že stres existuje a jsou poučováni, že je příčinou většiny civilizačních chorob, že o jeho existenci vůbec nepochybují a nepojímají ho jako vyložené zlo, jak se jeví v různých článcích o zdraví. Dokonce se na něho dá leccos svádět, třeba nějaké nepořádky, nedostatky či neschopnost dojít ke kýženému výkonu. Dokonce si myslím, že je očekáván. Dostanu úkol a mám stres. Jdu ke zkoušce a mám stres. Tato myšlenka nás odvádí od sebedůvěry, že zvládnu i jednoduché věci. Myšlenka na to, že mne zachvátí stres, zbrzdí kvalitu mého výkonu.

A dokonce znám lidi, kteří mají pocit přílišné sebedůvěry, když před výkonem nepociťují stres – strach – napětí a nešíří kolem sebe atmosféru hrůzy a děsu. Kdyby si před výkonem v klidu sedli a sami sobě vymluvili, že je to zbytečné vyšilovat, když předem nevědí, jak to dopadne, a nepřivolávali si sami špatné konce, pak by všechno, čeho se bojí, mohlo hladce projít. Mám takové podezření, že se stres stal součástí života a bez něho by si člověk připadal jako moc sebevědomý. A tak se zdravé sebevědomí vytrácí do té nezdravé pokory, nebo spíš sebe ponížení. Mám za to, že by se měl člověk, pokud je toho schopen, zbavit myšlenky na stres a zabývat se možností nastolení sebedůvěry a naděje, že svůj úkol, zkoušku či pohovor zvládne a zavolat si na pomoc harmonické rozpoložení.

Sebedůvěra je totiž zbraň proti stresu. Správné hospodaření s časem je cesta k získání prostoru pro kvalitní odpočinek, který se nedá nahrazovat nějakými dočasnými relaxation – meditation, ale vědomým odpočinutím a reflexí vlastních potřeb, ne jen potřeb, které okolní svět tak naléhavě očekává a tento vzácný čas ukrajuje a ukrajuje.

Existuje zlo a dobro?

To je individuální hodnocení nějakých situací, které přijímáme ze svého okolí anebo v bezprostřední blízkosti. Nikdy nevíme, zda něco, co považujeme za zlo, není v určitém časovém horizontu naopak dobrem, a co momentálně považujeme za dobro, se neukáže jako zlo. Proto se vyplatí hodnotit takové projevy v běžném životě střízlivou myslí. I když se současný život jeví jako uspěchaný, náročný v rozhodování se, je dobré nechat pracovat svou moudrost a zkušenost a snažit se o všem v klidu přemýšlet.

Názory, které se na nás hrnou ze všech stran, jsou názory jiných lidí, které můžeme kriticky vyhodnotit pro sebe, aniž bychom si připouštěli stres z toho, že nás zasahují. Mám za to, že lidstvo se v podstatě nemění a že v nás pracuje lidská přirozenost, která tichým hlasem v našem nitru, pokud mu nasloucháme, zmírňuje pocit nutného shonu, úzkostí a disharmonie a dokáže vyvolat touhu po rovnováze duševního a fyzického života.

A o to v podstatě jde celému lidstvu od nepaměti. Důkazem jsou dějiny umění - čím těžší doba, tím krásnější jsou lidské výtvory, které obdivujeme a nepřipouštíme si, jaká je to vzácná výpověď lidského ducha, duše i těla - tedy života.

Autor: Irena Aghová | neděle 24.9.2017 5:34 | karma článku: 12.60 | přečteno: 259x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2048 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...