Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Pociťujete zlom?

Někteří hovoří, že prožíváme období významného a hlubokého zlomu. Týká se duchovní stránky nebo materiálních či politických věcí? 

 

Je po volbách a ticho po pěšině. V zákulisí našich životů se hledají lidé, kteří mají zasednout do lavic Poslanecké sněmovny a do vlády. Jaképak programy po další období mají? Minulá vláda za sebou zanechala několik otevřených problémů. Co bude se školstvím, které je v dlouhodobé krizi, co se zdravotnictvím, kulturou, stavebnictvím a jinými důležitými obory, které zažívaly v nedávné minulosti krize nebývalého rozměru? A jak se bude vyvíjet zákonodárství, o kterém se stále mluví jako o nepřehledném zdroji různých problémů? Co bude se sociálním systémem? Zatím jsme neslyšeli, že by se k nějakým důležitým krokům v obnově či redukci stávajícího systému nějak hlásil. Až zdrcující ticho. Na co čekáme? Na nějaký velký zlom, nebo na Godota?

Pročítám si Internet a není v něm nic významného. Samé staré známé názory o zabijáku cukru, zabijáku medu, návrhy, jak máme změnit své dosavadní myšlení a žít prostě jinak, ale mnozí lidé mají úplně jiné starosti, než čím si namažou ráno chleba, aby nedostali po snídani infarkt. Jak bude vypadat jejich životní standard, který prostě změnit nemohou, neboť je na něm závislá celá rodina. A o rodiny jde a s nimi samozřejmě ruku v ruce o hodnotnou atmosféru ve školství a též dobrou atmosféru v mezigeneračních vztazích v rodinách. O rodinné politice jsem zatím nic významného neslyšela, jen to, že bude možné ošetřovat člena rodiny po určitou a delší dobu, která je nutná ke zlepšení jeho stavu a k důstojnému životu v době nemoci. 

Chce to však o něco více, než nějaké dílčí kroky, které se líbí a které vyhoví některým lidem. Chce to změnit poměr lidí k veřejnému životu tak, aby v něm dobře vyznali, a to nejen ve velkých městech, ale také i na dědinách. Internet je  zdrojem informací z mnoha koutů našeho života, ale tyto informace jsou spíš jen názorovým postojem jedinců, kteří tak vyjadřují zájem o svůj obor a referují o něm. Hádky mezi politiky, které jsou zveřejňované, by měly být proměněny na důstojnou polemiku, která současně občana přiměje k přemýšlení o tom, co by mělo nebo nemělo být a rozhodně by měl rozvíjet i etický rozměr našeho společenského života, než pocit, že je třeba se denně něčemu bránit, na co však lidské síly jedince nestačí. 

Šíření nenávistných či ponurých nálad každého poškozují, protože každý to cítí tak, že je společnost, jedinci, společenské skupiny stále stavěny před změny, které nemají však žádoucí dopad na prosperitu všech, od jedinců počínaje, přes malé sociální skupiny až po celou společnost. Zákony tu nejsou proto, aby pořád někoho nutily dělat změny, aby někoho trestaly, aby vyvolávaly úzkostné pocity, ale aby každý věděl, jak se má zachovat a proč takový zákon vznikl. Právní vědomí lidí je právním demokratickém státě prioritou. Proto je třeba lidem nabídnout možnost k nahlédnutí do právního řádu na Internetu a měl by být každému srozumitelný. Další věcí je, aby se lidé nedávali strhnout k neustálým nejistotám, protože je to nutí stále něco řešit a v tom něco je jakási neznámá - nevědí co. V tzv. informační společnosti mají být lidé informováni a tato informovanost ještě nevede k úplnému poznání toho kterého problému. Není možné měnit zkušenosti. které lidé nabyli ve svém životě, protože ty si lidé podrží po celý život. A pokud někdo udělá špatnou zkušenost například s justicí, s policií, se školstvím, tak v něm vždycky zbude pochybnost, dokud ji sami nepřemůžou vlastními silami a změní ji na dobrou zkušenost. 

Co se týče zdraví, od toho tu máme tuzemské zdravotnictví, které nás má jednoznačně informovat a podávat vysvětlení o různých problémech a za správnost informace i vysvětlení se postavit svou autoritou. Stejně tak i ostatní ministerstva, které  mají sice své webové stránky, ale je třeba, aby se více prezentovala na veřejnosti a veřejnost jejich sdělením porozuměla. Tak si i politici získají oblíbenost a vážnost - a tu vážnost tu jde.

Není dobré, když lidé pociťují, že se jen utahují šrouby, pociťují to jako újmu své osobní svobody se rozhodovat, ale dobré je, když se veřejnou cestou napravují některé problémy, o nichž lidé mluví a vědí a jsou srozuměni s jejich nápravou. 

Je čas přemýšlet o etice, o zachovávání dobrého a přemýšlet o tom, co je veřejné a co osobní dobro. Na tom se dá stavět všechno, co lidé vyžadují, aby i oni takto jednali ve svém životě. protože spořádanost a uměřenost - to jsou cesty nejen k veřejnému fyzickému a psychickému zdraví, ale také k naplnění práva na štěstí a důstojnosti, o kterou stále nějak usilujeme bez zdárného konce. Zkusme najít definice k etickým pojmům v naší době, jen tak, bez nahlížení do slovníků.                      

 

 

  

 

Autor: Irena Aghová | úterý 7.11.2017 13:38 | karma článku: 21,58 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!