Antika: Jak byl objeven Sumer

12. 02. 2018 14:36:55
Uplynulo čtyřicet let od Bottova průzkumu Chorsabádu a věda udělala veliký pokrok. Klínopis byl rozluštěn, ale to postavilo badatele před nový pro

Hádanky a rébusy v nápisech

Klínové nápisy babylonského a asyrského původu vykazovaly nedůslednost ve čtení jednotlivých znaků. Každá slabika se dala vyslovovat různým způsobem, a některé znaky představovaly celá slova. Čí je to tedy Písmo? Odkud ho Babylóňané a Asyřané převzali? To nemohl být nikdo jiný, než lid s vyspělou kulturou,. ale zatím, do té doby nikdo takový nebyl znám. Hledejme: už nejstarší semitský král Šarrukén užíval titul Král Sumeru a Akkadu. Možná, že je ta hledaná civilizace ukryta v těchto název a současně je tu ukryto i jméno tohoto neznámého a vyspělého lidu.

Jules Oppert

Jules Oppert dal přednost názvu Sumerové a časem jeho návrh zvítězil.

Zrození muže, který prokázal existenci Sumerů

V době Bottových nálezů se narodilCharles Ernest Chocquin de Sarze. Ve čtyřiceti letech byl jmenován francouzským konzulem v Basře po předchozím působení v Egyptě a Eritreji. Ve svých volných chvílích se zajímal o průzkumy dávné minulosti.

Na pahorku Tello

Na pahorku Tello na severozápad od Basry viděl, že lidé vykopávají v utajení různé předměty a prodávají je zájemcům. Byla to dioritová hlava zvláštního antropologického typu, kterou získalo muzeum v Bostonu. Dnes už víme, že je to jedna z mnohých soch sumerského knížete Gudey. Pařížský Louvre získal z Tella sumerskou tabulku o čtyři roky dříve, nežli se de Sarzec o tomto místě dozvěděl.

A tak zahájil svůj vlastní průzkum

Sarzec neměl žádnou archeologickou průpravu, ale přesto se rozhodl, že provede vlastní průzkum pahorku na Tellu. K tomu potřeboval přízeň paši Násira, náčelníka beduínů. a předešel tak jejich nedůvěry vůči cizincům.

Už v prvních kampaních r. 1887 - 8 narazila na nádhernou sochu kněžského krále Gudey vytesanou z tvrdého dioritiu a pečlivě uhlazenou i úlomky supí stély lagašského vladaře Eannaturma. Následovaly další sochy, hliněné válečky. Všechno šťastně dopravil do Paříže, do Louvre. Francouzské ministerstvo zahraničí povýšil de Sarzeca na generálního konzula v Bagdádu a poslalo mu k ruce architektaLéona Heuzeyho, který byl pro Louvre konzervátorem.

Sarzec objevil zakládající kolíky novobabylónského obnovitele chrámu, krále Nabodina,ctitele Sína, měsíčního božstva. Místo, dnes nazývané Mukajjar je starým sumerským městem Ur. V únoru byla odkryta vrcholová terasa chrámového areálu v Mukajjaru, Objevitelem bylH. R. Hall a svůj průzkum popsal v knize A Season ́s Work at Ur.

V roce 1900 podnikli ještě několik archeologických výprav a obohatili sbírky v Louvre ještě o několik krásných soch - konkrétně je jich 12 kněžského krále Gudey, dva válce s Gudeovými nápisy a stříbrnouEntemenovu vázu.

.

Pochybnosti se šířily od badatele k badateli

Mnohým se tyto nálezy nezdály docela průkazné a i po nalezení tabulek se sumerskými nápisy někteří badatelé odmítali uznat existenci tohoto lidu. Francouzský semitologHalévy dokonce hájjl názor, že tu jde o umělý jazyk, jímž prý babylonští kněží vedli svou tajnou korespondenci. Roku 1889 došlo z Moskvy několik beden. Jejich obsahem byly mezopotámské památky, mezi nimž byly i různé tabulky s podivnými kresbami a podivným písmem.

Francouzský badatel Menant je prohlásil za podvrh. Do debaty vstoupil ruský asyrolog Michail Nikolskij. Zjistil, že záhadné písmo představuje nejstarší podobu písma, z něhož se vyvinul klínopis. Dokonce se mu podařilo i určit hodnotu některých znaků.

Sumerská otázka se stala otázkou mezinárodního soutěžení.Sarzec našel pak svého následníka v J.F. Taylorovi.

Zdroje: Přednášky na FF MUNI, Bič M. Při řekách babylónských, vlastní studium starověkého Sumeru z dalších pramenů..

Autor: Irena Aghová | pondělí 12.2.2018 14:36 | karma článku: 19.27 | přečteno: 586x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 125 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...