Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čtete příbalové letáky?

Článek se zabývá problémem užívání léků, vedlejších účinků a jejich hlášení lékaři či lékárníkovi a další léčba vedlejších účinků. 

Když lékař předepíše lék.

Obracíte se na lékaře právě v době, kdy potřebujete pomoci, neboť nikdo z náš, kteří stojíme tváří v tvář bolesti, otokům, nevolnostem apod. si nemůže nic spolehlivě diagnostikovat. Nelze se spoléhat ani na Internet, protože každý člověk se zdravým rozumem chápe, že když si vyžádáte lékařskou pomoc pro akutní potíže, nelze vymáhat diagnosu po telefonu či chatováním s lékařem. Lékař musí pacienta vidět a provést osobně potřebná vyšetření. Když vyšetření skončí, předepíše vám léky, na recept též napíše, jak ho máte užívat a nyní je na řadě lékárník, který vám poradí, pokud máte nějaké dotazy. Teprve, až přijdete domů, je na vás, abyste si přečetli příbalový leták a seznámili se, co ten lék přináší vašemu zdraví a co může způsobit. Následuje celá řada názvů nemocí, při kterých lék není vhodný k užívání. Sice víte, že je vám nikdo nikdy nediagnostikoval, ale se nikdo ani neptal, zda jste je prodělali. Zvláště lékař, který vás nezná. Odkazování na Internet, že si to tam všechno najdete z úst zdravotní sestry je sice dobrá rada, ale je lepší, když jste přímo v ordinaci upozorněn na nežádoucí účinky.Můžete se rozhodnout, zda takové nežádoucí účinky jsou pro vás únosné či neúnosné a lékař by mohl řešit situaci podle svých znalostí a zkušeností. Konečně, lékař je za vás odpovědný a má řadu dalších odpovědností k vaší pojišťovně. Na příbalových letácích je však vždy upozornění. 

Než začnete lék užívat, přečtěte si příbalový leták.

Během čtení textu se dozvíte o nežádoucích účincích. Rada nad zlato. Když se nežádoucí účinky nedostaví, můžete lék užívat, ovšem obavy neuhasínají. Jak může laik rozeznat, co je už nežádoucí účinek a co nový problém. Také není dobré, když lék hned při příznacích sami ze svého rozhodnutí vysadíte, měli byste se zeptat lékaře, zda ho smíte vysadit, co z toho vzejde a lékař vás pozve na návštěvu, aby zkontroloval váš aktuální stav. Stane se, že je vám sděleno - tak ten lék neberte, no. Nikdo nechce vypadat jako hypochondr, který s každou hloupostí běhá k doktorovi, a tak se rozhodujete, plní nejistoty, zda děláte dobře, protože lék už funguje ve vašem organismu a nemáte tušení, co po vysazení nastane. Příkaz, než začnete lék užívat, platí pacientovi, kterému byl lék užíván. Takže rada, že si ten příbalový leták nemáte tak brát, není zrovna ta nejlepší. Buď jde o zbytečné informace, které má mít především lékař, nebo se zahnízdí ve vaší mysli obava, co bude dál, což k optimálnímu průběhu uzdravování nepřispěje. 

Jaké by mohlo být optimální řešení?

Myslím, že je jednoduché. Když lékař lék předepisuje, měl by si promluvit s pacientem - tento lék vám způsobit zácpu, vyrážku apod., takže pokud zjistíte nějaké příznaky, přijďte do ambulance, já vás vyšetřím a změníme lék.Mám za to, že léčení po osobních  zkušenostech s vedlejšími účinky léků nepřispívá k bezstarostnosti.A pokud je známo, že lék je sice účinný, ale má vedlejší účinky, jejichž propuknutí může zahájit další léčbu, při které zase musí vynaložit nějaký čas, aby se problém vyřešil, pak samozřejmě má obavy, či noční můry. Bylo by vhodné, aby lékař během léčení předepsaným lékem pacienta čas od času sledoval, i když hrozí, že mu v čekárně přibudou pacienti, kteří nemají vážné nemoci, neboť těm samozřejmě náleží přednost, a také po skončení léčby by měl být pozván na pacient kontrolu, což se vždy neděje. Konečně, za léky platíme docela vysoké částky, které navíc vynakládáme, když se objeví problém s nežádoucími účinky, například za masti proti vzniklé vyrážce, při nevolnostech, bolestem hlavy apod. Rozhodně stojím za tím, aby se nežádoucí účinky, které jsou konečně popsány v příbalovém letáku a které se objeví, byly zohledněny,aby pacienta nezatěžovaly.     

 

    

 

 

  

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 31.1.2019 10:45 | karma článku: 25,76 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!