Péče o duši - výzva, která platí i dnes.

29. 05. 2019 2:05:19
Naši dobu vnímáme jako uspěchanou, chaotickou, všechno se mění, ceny stoupají a stoupají také nároky na každého člověka. To vše si uvědomujeme a mnohý člověk pociťuje podivnou tíseň. Zvládnu to, nebo se vzdám?

Když se podíváme do minulosti, zkonstatujeme, že téměř neexistovala klidná doba, v níž člověk něco obdobného nepociťoval. Svět kolem nás byl vždy v pohybu, jinak by se nedalo hovořit o pokroku. Svědectví nám poskytuje umění, v němž můžeme spatřovat rozpoložení mysli našich předků, ať již v hudbě, malířství, poezie, která citlivě odráží stav mysli člověka, v literárních dílech, odrážející atmosféru staletí, jimž procházela evropská společnost. A tak se obdivujeme mistrovství umělců, kteří dokázali vyjádřit svou přítomnost a vydat svědectví do budoucna o své době. Vnímání těchto umělecky vysílaných zpráv chápeme jako vzdělávání se, aniž se snažíme zachytit signály řeči dávných duší, aniž si to uvědomujeme. Této snaze říkáme "pochopení" umění a v tu chvíli pociťujeme uspokojení, že jsme nějak vzdáleni tomu všeobecnému spěchu a chaosu. Možná, že ten malíř nebo hudebník také toužil být s tím krásným vnuknutím sám.

Pokus o dnešní obraz: získání chvilky ticha a získaná šance být sám/sama se sebou zaměňujeme za pocit osamělosti. Není to omyl? Ta chvíle, kdy se spojujeme do jednoty a snažíme se vytvořit vnitřní harmonii, je přeci tou nejvzácnější. Ticho, mlčení, místo nekonečného tlachání, plánování, sledování známých lidí, jak se jim daří v práci, podnikání či po odchodu do důchodu přeci není žádné naplnění, kterým je nutno naplňovat mysl. při vzájemných rozhovorech se zabýváme starostmi jako jsou světové problémy, náboženské otázky, často si stýskáme nad kulturním úpadkem, divíme se nápadům různých poradců, radících, co jíst a nejíst, kterými se naplňují internetové stránky a pak přijde den, že si necháte udělat od lékaře testy a zjistíte, že hodnoty sodíku, draslíku, magnesia a vápníku jsou na kritickém bodě a organismus se bouří. Takový rozpad způsobuje stavy úzkosti, nejistoty, strachu, neuhasitelné žízně a nevysvětlitelných bolestí, zřejmě jako důsledek toho, jak málo jsme se věnovali sami sobě a svému sjednocení a jak mnoho energie jsme vynaložili na nepodstatné záležitosti. Jen tiše se lidé svěřují s důvěrnostmi o emocionálních problémech, o problémech v zaměstnání, a to přeci neutužuje přátelství s tím, komu se svěřujeme, ale riskujeme, že se dozvědí další lidé. Téměř nikdy nevyřkneme slova, která by vycházela z nitra naší duše – z hloubi naší bytosti – která by měla moc a z nichž bychom cítili život. A téměř nikdy nezaslechneme slova, která by v nás podnítila život a která by vlila naději do oněch prázdných míst kdesi hluboko v nás do míst naplněných pouze strachem, vztekem a zklamáním. Téměř nikdy nevyřkneme slova, která by vycházela z nitra naší duše — z hloubi naší bytosti — která by měla moc a z nichž bychom cítili život.

Kam ten svět spěje? Denně jsme informováni o různých tragédiích a neštěstích, které nemohou nikoho nechat klidným. Čteme o cynických křesťanech, zoufalých svobodných, a ještě zoufalejších ženatých a vdaných, čteme o zmatených rodičích a všechny tyto příběhy předáváme dál, abychom vypadali jako autentičtí lidé, kterým svět není lhostejný. Pokyvujeme hlavami s postojem Kam jen ten svět spěje? Politici nabízejí řešení společenských, ekonomických a bezpečnostních problémů a slibují více, než jsou schopni udělat; hodní lidé dobrovolně vozí přestárlé spoluobčany k lékaři, vysokoškolští profesoři píší knihy, jež formují myšlení lidí žijících ve věžích ze slonoviny, Je to však pořád stejné. Lidé po celém světě zůstávají osamělí – nikdo nejeví zájem o ně osobně, nikdo se jim osobně nevěnuje, nikdo k nim osobně neproniká. Málokdy vyslovíme slova, která by propojila naše duše takové, jaké opravdu jsou pod vší přetvářkou, předstíráním a politickou korektností. Málokdy slyšíme slova, která by vtáhla naši duši do duše druhé lidské bytosti. Hledejme smysl života, lásku a štěstí. Učme to i naše děti. Budou to hodně potřebovat.

Autor: Irena Aghová | středa 29.5.2019 2:05 | karma článku: 14.40 | přečteno: 232x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 681 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.57 | Přečteno: 2466 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 306 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...