Rodinná politika v moderní společnosti.

10. 07. 2019 20:57:55
Rodina je základem všeho dobrého ve společnosti, pokud ovšem je takto brána a podporována a to nejen hmotně, ale také legislativně a především výchovou. Vždyť z ní vycházejí ti, kteří budou strůjci budoucnosti.

Můžeme se učit z minulosti?

Klasická literatura, která nabízí mnoho témat k otázkám lásky není podle mého pozorování příliš v kurzu. A přesto v ní můžeme najít bohatství myšlenek, které nejsou jen hudbou minulosti, ale možnou inspirací se zamyslet nad současnou dobou, která tyto hodnoty, jako je láska nerozmnožuje, i když lidé se opravdu v tomto nemění. Naše mládež, pokud klasickou literaturu nemá přímo předepsanou ve svém středoškolském vzdělávacím procesu, ji nevyhledává a když se potká s nějakým dílem z 18. nebo 19. století, nerozumí jeho poselství, protože naše doba se razantně změnila a vyžaduje si jiné postoje k základním otázkám života ve společnosti, která vyznává jiné hodnoty a vidí prosperitu v jiných dimenzích. Cíle jsou jiné a způsob jejich dosahování je také jiný. Nezamýšlíme se dostatečně a do hloubky nad tím, co je dobře a co špatně, protože nám tyto dvě roviny nějak splývají a celá řada špatných příkladů rozhodně nejsou návodem je opakovat s přesvědčením, že to nakonec vyjde. Ale láska a přátelství jsou ty vzácné jevy, které nás v životě potkávají a jak je vidno, neumíme je prožívat v plnosti, jak si zaslouží. Jsme spíš účastníci rozpadů manželství, rozchodů mezi lidmi, kteří se dříve milovali, neschopnosti vytvořit takovou domácnost, v níž by šťastně vyrůstaly děti, protože lidé jsou hnáni k dosahování takových výkonů, které umožňují slušný životní standard, aby domácnost hmotně udrželi a tím se mohou od sebe odcizovat. Jsou totiž unavení, někdy i znechucení a plni obav z budoucnosti.

Co se vlastně můžeme naučit z minulosti? Že člověk potřebuje načerpat vnitřní sílu, aby překonal všechna úskalí, srovnal si svůj hodnotový žebříček nebo přehodnotil to, co mu překáží dosáhnout cíle, aby žil v plnosti i přesto, že mu vnější okolnosti brání ve štěstí a založení dobré rodiny.

Život nikdy nebyl procházkou, ale bojem.

Ani křesťanská nauka neslibuje ráj na zemi, ale nabízí řešení. Tím řešením je rozlišování dobra od zla a s touto naukou se už před tím setkáváme v řecké klasické filosofii (Aristoteles, Platón, Sokrates). Nikdo neslibuje, že bez vlastního přičinění a úsilí rozpoznáme kvality u lidí, u vztahů které s nimi navazujeme, že dokážeme vytvořit láskyplné vztahy, které překonají všechny problémy, které se nám staví do cesty. To mohou dokazovat i naši předkové, kteří rozhodně nežili ve snadných dobách, ale přesto vydrželi několik desetiletí udržet manželství a rodinu i přátelství, které kdysi v mládí navázali. Zdá se to jako pohádka? Je to skutečnost o to smutnější, že se manželství v současné době rozpadají po pár letech a s dětmi, které bohužel všechno prožívají s rodiči a nesou si do života tak těžké trauma. Co stojí v cestě ke štěstí? Možná iluze, že láska snese všechno, že je silnější, než lidská vůle a že nakonec zacelí rány, které si lidé mezi sebou způsobili. Tak to nefunguje bez upřímného odpuštění, bez vůle zacelit mezery v citu a bez přání dojít až na konec cesty, dokud nás smrt nerozdělí a bojovat dál spolu proti všem protivenstvím, které se staví do cesty: nejistota, nemoci, ztráta zaměstnání, snížení životního standardu, nutnost se uskrovnit. To jsou činy, které dokazují, že pouta jsou pevná a že společně zmůžou dobu nepohody a to je skutečně boj, do kterého mohou vstoupit jen vyzrálí jedinci připraveni ho podstoupit a udržet si to nejcennější - lásku a přenést ji na své potomstvo, které se v rodině učí, jak budou v budoucnosti ve svých rodinách fungovat i za předpokladu boje o životní standard, seberealizaci a budou dalším příkladem pro své děti, které budou učit své děti. co je dobro a zlo.

Autor: Irena Aghová | středa 10.7.2019 20:57 | karma článku: 21.81 | přečteno: 362x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 7.49 | Přečteno: 98 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 142 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 139 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 210 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 379 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...