Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Antika. Titus Pomponius Atticus. Život jednoho z Římanů.

Jméno této osobnosti se často objevuje v díle Marca Tullia Cicerona a myslím, že je vhodné o něm psát. Jeho život ovlivňují dějiny Říma a zdálo se mi, že vedle těch velkých osobnosti, jakou byl třeba Antonius, Octavianus, Caesar .

Dovolte, abych Vás pozvala do starého Říma a vyprávěla o jedné velmi ušlechtilé osobnosti. Těch nebylo zase tak mnoho, ale Atticus je nezapomenutelný. Článek jsem napsala pro jeho památku.

 

Pocházel z prastarého římského rodu a po svých předcích zdědil tradiční hodnost jezdce. Podobně jako mladí římští chlapci, tak i on měl přičinlivého otce, a sám vzdělaný, vzdělal svého syna ve všech naukách. Kromě toho, že si rychle osvojoval to, co se vykládalo, také výtečně přednášel, a tak se stal mezi svými vrstevníky proslulý a dával příklad všem. Jeho spolužáci byli L Torquatus, G. Marius syn a M. Cicero.

 

Do Athén se později uchýlil v době, když mu hrozil stejný osud jako P. Sulpiciovi, který byl jako tribun lidu zabit a když se jeho teta Anicia vdala se Servia, Sulpiciova bratra. Atticus viděl, že město je rozbouřeno Cinniovým povstáním. Jeho strýc Caecilius, příbuzný L. Luculla přijal Attica za syna a učinil  ho dědicem tří čtvrtin svého majetku (asi deset miliónů sesterciů).  Ve veřejném životě se projevovalo, že patřil ke straně optimátů a byl za jejího příslušníka vždy považován, ale nezasahoval do občanských bouří. Protože se domníval, že ti, kteří se do nich pustili, neovládají více situaci o nic víc než ti, kteří jsou zmítáni mořskými vlnami. Neucházel se o úřady, ačkoliv mu byly dostupné. Nebylo totiž možné se o ně ucházet pro Caesarovy vrahy, kteří chtěli zvláštní zvláštní pokladnu. Soudili, že to jde lehce uskutečnit, jestliže první mužové tohoto stavu přispějí penězi. A tak byl Atticus vyzván G. Flaviem, Brutovým příbuzným, aby se té věci ujal. Avšak Atticus, protože byl toho názoru, že se služby přátelům, lze prokazovat bez politických pohnutek, a protože se vždycky stranil takových podniků, odpověděl: jestliže Brutus chce použít něco z jeho majetku, aby z něho bral, pokud to jeho jmění dovolí, že on však o tom nebude s nikým hovořit, ani v té záležitosti se s nikým spolčovat.

A tak ta hrstka spiklenců ztroskotala na jediném slově Atticově.  A zanedlouho potom měl převahu Antonius. V důsledku toho se Brutus i Cassius přestali starat o provincie, které jim dal konzul jen formálně, a protože neviděli pro sebe žádnou naději, odešli do vyhnanství. Atticus, který nechtěl zároveň s ostatními oné straně přispět penězi, dokud vzkvétala, poslal odvrženému a z Itálie odcházejícímu Brutovi darem sto tisíc sesterciů a dalších třistatisíc přikázal dát Brutovi, když za jeho nepřítomnosti meškal v Epidu. A nelichotil tak více Antoniovi, který byl u moci, ani neopustil ty, kteří byli v zoufalé situaci. 

Antonius byl prohlášen za nepřítele a opustil Itálii. Naděje, že bude povolán zpět, nebyla žádná. Nejen jeho nepřátelé, tehdy velice mocní a početní, ale i ti, kteří se přidávali k jeho odpůrcům a doufali přitom, že získají nějakou výhodu, když mu budou škodit, pronásledovali Antoniovy přátele, toužili oloupit o všechen jeho manželku Fulvii a chystali se zničit i jeho děti. I když byl Atticus nakloněn Ciceronovi, byl přátelsky nakloněn i Brutovi a nepodvolil se nátlaku, aby zničil Antonia, ale naopak kryl jeho přátele při útěku z města. Za největší zisk totiž považoval, jestliže svět v něm rozpozná toho, jež nezapomíná a umí být vděčný, a tím zároveň prozrazoval, že nemá ve zvyku být přítelem úspěchu, ale lidí. A nikdo se při tomto Atticově jednání nemohl domnívat, že počítal s příhodnou chvílí. Nikomu totiž nepřišlo na mysl, že se Antonius vrátí a zmocní se vlády, ale situace se náhle obrátila. Když se Antonius vrátil do Italie, každý se domníval, že Atticovi hrozí nebezpečí pro důvěrné přátelství a Brutem a Ciceronem. Proto se hned po příchodu imperátorů Atticus uchýlil z obavy před proskripcemi do ústraní. Antonius choval k Ciceronovi velkou zášť. Že jednal nepřátelsky vůči němu, ale i vůči všem jeho přátelům, a, které chtěl proskribovat, ale Attikovi napsal dopis, v němž ho ujistil, že se nemá čeho bát. Atticus od nikoho nežádal ochranu pouze pro svou osobu, ale vždy i pro svého přítele. Jeho štědrost nebyla vrtkavá ani nepramenila z chamtivosti. A tak při své štědré laskavosti nevzbuzoval žádná nepřátelství, protože nikomu neškodil, a jestliže utrpěl nějakou křivdu, chtěl na ni raději zapomenout než se mstít.

Když Atticus dosáhl věku 77 let, do nejvyššího stáří vzrůstala jeho obliba a jmění náhle onemocněl. Svou nemoc vyhodnotil za beznadějnou a pátého dne po svém rozhodnutí, den, před dubnovými kalendami (31. března) za konzulátu Gn. Domicia a G. Sosia zemřel a pohřben byl vedle Appiovy silnice u pátého milníku v hrobce svého strýce, Q. Caecilia.

     

 Zdroj: Antická próza. O cizích osudech.  

 

 

 

 

Autor: Irena Aghová | úterý 23.7.2019 19:08 | karma článku: 0 | přečteno: 87x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08

Aktualizujeme Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...