Hledejme smysl řádu a pořádku, nikoliv spory.

24. 10. 2019 1:39:54
Když se běžný občan, který má každodenní starosti, začte do zpráv na Internetu, nabývá dojmu, že všechno nějak selhává a také nabývá dojmu, že nemůže nic ovlivnit, protože nevidí cestu.

Po roce 1989 jsme se vydali cestou, která není snadná a klade nároky nejen na politiky a vůbec osoby, které působí ve veřejném prostoru a ovlivňují životní standard občanů. V Ústavě se hlásíme k právnímu a demokratickému státu a to je velký závazek. To nejsou jen slova, ale fakta,které je nutno naplnit každodenními činy ve prospěch našeho státního zřízení, které v Ústavě deklarujeme.

Také jsme pozvedli Listinu základních práv na úroveň ústavního pořádku a je promítnuta do občanského zákona a tím i do souvisejících předpisů a dalších právních kodexů. A to nás, občany České republiky zavazuje nejen dodržovat psaná pravidla, ale také jejich prostřednictvím hájit svá práva a oprávněné zájmy před nezávislými soudy.

To zavazuje i naše představitele, kteří zastupují občany, aby se tímto řídili a pozitivně ovlivňovali veřejnost k chování, jednání a konání, jak se sluší pro zachování demokracie a budování právního státu. Všechno, co je spojeno s výkonem státní moci, směřuje k občanům, k udržení bezpečnosti státního území a k péči o něj, za což jsou politici, řídící činnost ve státní správě. odpovědní, a i za vytváření podmínek pro důstojný život generací, které v této době na našem území společně žijí a spoléhají na tu skutečnost, že stát je řízen v duchu nastavených řádů a pravidel.

Každým jednáním, konáním a chováním potvrzujeme demokratičnost našeho státu a naplňování svobod, které jsou deklarovány v Listině, která je nedílnou součástí ústavního pořádku. Není třeba pochybovat, že náš stát je demokratický i přes spory, které mohou vzniknout z různých příčin mezi politickými stranami, pokud jsou vedeny v tom duchu, že každý má právo mít vlastní názor a obhajovat ho veřejně v duchu zásad zákonů, v jejichž čele stojí základní zákon - Ústava. kromě toho, že jsme vzájemně vázáni psanými zákony, a odpovědností k jejich dodržování, jsme vázáni i nepsanými etickými pravidly, které vyplývají z tradice a je očekáváno, že v určitých situacích se standardně zachováme ve prospěch spravedlnosti a vzájemného soucítění a milosrdenství. To nejsou jen slova, ale fakta.

Kromě toho všeho funguje ve společnosti ještě mediální sféra, která zprostředkovává informace, na které občan v běžném životě nedosáhne, ale tím, že se s nimi seznámí, o nich uvažuje a zvažuje tím také svůj současný a budoucí životní standard a možnost si nastavovat svou budoucnost; pro mladou generaci, na které by nám mělo nejvíc záležet, je důležité, zda dosáhnou finančně na bydlení a výchovu dětí, zda po letech studia na vysokých školách se umístí ve svých oborech a mohou očekávat slušné příjmy pro rodinu, pro starší generaci, jak to bude vlastně s těmi důchody, aby byli schopni si hradit bydlení a běžné životní potřeby, a pro lidi, kteří trpí vážnými nemocemi, nebo jinými vážnými nedostatečnostmi, zda sociální a zdravotní politika bude na takové úrovni, aby dosáhli všichni na potřebné léky a na zdravotnické pomůcky, které zajistí jejich mobilitu a soběstačnost. Myslím, že tato důležitá sféra, jako jsou média, by se měla více věnovat právě občanům, které jsou nedílnou a neopomitelnou součástí státu a podporovat jejich oprávněné zájmy a získat si jejich důvěru svou seriózností.

Otázka spravedlnosti je také ve společnosti důležitá a kromě toho, je zastoupena nezávislými soudy nebo státními či komunálními úřady, které vydávají rozsudky a rozhodnutí či stanoviska, proti nimž se může každý odvolat podle zákona. Spravedlnost by měla fungovat i mezi lidmi navzájem. Rozhodně do jejího obsahu nepatří odveta, ale spravedlivé rozsouzení narušených vztahů na jakékoliv úrovni a na úrovni rodin - schopnost sounáležitosti, soucítění a usmíření. Učme děti chápat spravedlnost, protože právě ony jsou k ní citlivé.

Demokracie je též otázka zralosti jejích nositelů a schopnosti uvažování do té míry, aby nebyly narušovány její pilíře - rovnost před zákonem,politická právaaprávní stát. To platí, mimochodem už od antických dob, a o tom se máme bavit, rokovat a třeba i hádat, protože to platí pro každého, kdo se k demokracii hlásí a vyznává ji jako nejoptimálnější společenské zřízení.

Naše země a s ní česká společnost, si prošly dějinami, které nebyly zrovna snadné, ale přežila a vybudovala si vlastní kulturu a vědomí svého bytí. Svědkové jsou naši předci, na které máme vzpomínat s úctou a vděčností, že máme svůj, i když nesnadný jazyk, že jsme pokračovatelé tradic, které nás spojují a že se můžeme těšit uměním, které činí náš život bohatším, než jsou naše každodenní starosti. co bude dál, když přítomnost nás staví před různé zkoušky, které jako jedinci ve společnosti nemůžeme sami ovlivnit ke zdárnému zdolání.

Takže na závěr si můžeme jen slíbit, před výročím naší republiky, že i přes všechny těžkosti, které nás provázejí dnes a denně z důvodu neshod a nepřátelství mezi poltickými stranami, že zase přežijeme a budeme očekávat, co nám přinese blízká budoucnost - možnost usmíření a start do dalších dnů. Každý den je vzácný.

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 24.10.2019 1:39 | karma článku: 18.87 | přečteno: 228x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...