Právní vědomí, nebo bezvědomí?

20. 12. 2019 17:04:45
Může být celospolečenské, skupinové i individuální. Vždy jde o vědomí toho, že ve společnosti existuje a funguje nějaké právo, které je určitým způsobem hodnoceno nebo jde o představy o tom, jaké by mělo být.

Úvodní věty, které jsem napsala do perexu, abych představila obsah tohoto článku, jsou citovány z díla pana profesora Knappa, českého civilisty. Určitě někdo bude namítat, že jsou už modernější náhledy na tuto problematiku, třeba z dílny pana prof. Gerlocha, či jiných právních dokumentů, jejichž autoři/soudy/Ústavní soud se problematikou zabývali a možná i vydali rozhodnutí, v němž pojem "právní vědomí" není jen teoretickou otázkou, ale živě zasahuje i společenské a mezilidské vnímání práva, jako jeho regulativní funkci v chování, konání a činech v mezilidských vztazích a vztazích ke státu.

Ústavní zákon, Listina práv a svobod a další zákony, které jsou označeny jako ústavní zákony tvoří ústavní pořádek. Jak Ústava, tak i Listina a další ústavní zákony navazují na právní řád, který představuje souhrn zákonů České republiky, které musí být v souladu s ústavním pořádkem a pokud dojde k situaci, že stěžovatel se obrátí k Ústavnímu soudu o vydání nálezu, že byla porušena jeho práva anebo oprávněný zájem rozhodnutím soudu nebo správního úřadu, Ústavní soud vydá rozhodnutí, zda bylo nebo nebylo dotčeno právo stěžovatele. To je teorie. Do jaké míry respektují soudy rozhodnutí Ústavního soudu, ukáže praxe v jednotlivých případech.

Pokud žalobce nedospěje k úspěšnému rozhodnutí ve prospěch jeho práva, obrátí se na soud a mezi důkazní prostředky založí i nález Ústavního soudu. Tato cesta je pro mnoho lidí obtížná, nákladná a časově zatěžující a ten kdo si přesto zvolí a neúspěšně se odvolává a dovolává a v konci má v ruce rozsudek, který mu nedá za pravdu, ačkoliv vyčerpal všechny zákonem stanovené kroky k rozhodnutí, má možnost se obrátit na Evropský soud pro lidská práva a dlouhou dobu čeká na jeho vyjádření ke svému případu.

Je jisté, že takový stav věci jen vede ke ztrátě důvěry ve spravedlnost, ve fungování justice a dojde k tomu, že přestane důvěřovat v právo a hledá si vlastní cestu i mimo právní normy, aby dosáhl předpokládaného výsledku. Zvolená cesta neakceptující právní normy znamená porušení práva/trestního zákona, přestupkového zákona, občanského zákona a řadu dalších zákonů, které jsou zákony související a jejichž normy obsahují sankci v případě nezákonného postupu při řešení problému. I když se původní stěžovatel snaží dosáhnout svého práva a obhájit oprávněný zájem za výše uvedených podmínek, dostane se do situace, že vůči němu bude sankce uplatněna podle ustanovení v norně; buď je odsouzen k zaplacení pokuty, nebo je trestně stíhaný a v průběhu trestního stíhání se už řeší ne jeho prvotní problém, ale následující nezákonný postup, jímž chtěl dosáhnout na své právo a docílit, podle jeho názoru svého oprávněného zájmu.

Někteří lidé se odvolávají pouze na Listinu základních práv a svobod, ale nezohledňují skutečnost, že Listina nestojí sama o sobě v řádu, ale je vázána na zákony; rozhodně jednotlivá práva a svobody jsou omezitelné zákonem v určitých případech. V otázce právního vědomí tyto vzájemné spjatosti vyžadují schopnost zohlednit vědomí práva a i bezpráví. K tomu asi je dobré připojit otázku, zda občasné demokratického a právního státu mají svobodný a snadný přístup k právnímu řádu a zda jsou v tomto případě obeznámeni se zněním zákonů, které se týkají jejich momentální situace, kterou potřebují nebo míní řešit a podle zákona svou situaci posoudili a našli v něm i postupy, které jsou před soudem či správními orgány vyžadovány. Lidé často spoléhají na mínění svých přátel a jejich zkušenosti v obdobném případu, který aktuálně řeší, ale takový přenos informací nemusí správně zafungovat ve prospěch věci.

Podle mého názoru a ve prospěch úspěchu občana ve sporu, či podání žádosti, v souvislosti se stykem s státními a komunálními úřady a soudy (občanskými, správními) by měl být přístup (zdarma) k právnímu řádu, který bude pravidelně aktualizován, zajištěn autoritou státního orgánu s garancí jeho platnosti a účinnosti. Jsem si vědoma toho, že mnoho lidí si povzdychne, že je to nereálné, ale podle mého názoru, právo je také komunikace mezi lidmi, mezi lidmi a státními i komunálními orgány a je nutné vycházet při takové komunikaci z jednoho zdroje a na něho se odvolávat a vlastním rozumem posoudit jeho užitečnost pro řešení problémů, kterých v běžném životě každého občana není málo.

Autor: Irena Aghová | pátek 20.12.2019 17:04 | karma článku: 19.65 | přečteno: 279x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 18.37 | Přečteno: 207 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.52 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...