Marcus Tullius Cicero, řečník, politik a právník.

24. 03. 2020 12:17:47
Samozřejmě, že nelze opominout jeho přítomnost v celé té vřavě, kterou procházel antický Řím v době triumvirátu a jeho konce. Rozpad římské republiky nebyl náhlý a měl pokračovatele ve stoupencích, kteří se nazývali republikáni

Jistě mi čtenář promine mé citové zaujetí pro antické dějiny Řecka a Říma, ke kterému se otevřeně doznávám s vírou, že vzbudím v čtenáři mých skromných článečků zájem o tuto fascinující historickou dobu. Najdeme v ní nejen mnoho krutosti, ale též odvahy, odhodlanosti, věrnosti k vlasti a duchovního bohatství, jehož jsme, a to se neobávám říci, dědicové. Michael Grant, autor knihy Dějiny antického Říma měl takovou myšlenku, že kdybychom se oblékli jako Římané, naše chování, jednání i konání by bylo stejné a byli bychom od nich k nerozeznání. Jenže, já doufám, že jsme jiní, něco nám přebývá a něco zase schází díky historickému odstupu.

Není snadné osobnost Marca Tullia Cicera zasadit do kontextu dění, které se odehrávalo za jeho života a jehož nositelé byli velcí vojevůdci, kteří zapadli do dějin s různými charakteristikami, spády a osobní politikou. Přesto Marcus Tullius Cicero, eklektik a velký příznivec řecké filosofie, ke které se ve svých dílech doznává, stejně jako Seneca a Marcus Aurelius hledali v e filosofii etiku, které se Římanům nedostávalo od vlastních autorů. Hledali a našli a tak jí prodchnuli svá díla, která jsou až do dnešních dnů přínosná. Tak lze také poznat ducha antického Říma.

V mládí měl Cicero štěstí, že měl tu čest se stát posluchačem akademického filosofa Filóna, kterého Římané velmi obdivovali nejvíce ze všech Kleitomachových žáků pro jeho výmluvnost a také pro způsob života. Byl všestranným člověkem ve veřejném životě a Sullův voják. Jeho předností bylo, že se stýkal s řeckými učiteli a zřejmě jejich vlivem se horlivě přimknul k vědám.

A pak přišla velká a nebezpečná kauza.

Sullův propuštěnec Chrysogonos dal do dražby majetek jakéhosi občana, který přišel o život při proskripci a sám ho koupil za dva tisíce drachem. Syn zemřelého, Roscius, se velmi rozhněval a tvrdil že majetek má hodnotu dvěstě padesát talentů. Sulla se rozčilil, že je usvědčován z nesprávného jednání a na Chrysogonův návod obžaloval Roscia z otcovraždy. Spor nabýval velmi ostrý a nebezpečný průběh a proto nikdo nechtěl Rosciovi pomocí, všichni se totiž od něho odvrátili ze strachu ze Sullova hněvu a tak všemi opuštěný mladík se obrátil na Cicerona. Cicero, který byl velmi ambiciózní podlehl přímluvám Rosciových přátel, aby se kauzy ujal a že se tím určitě proslaví. To se nemuselo Ciceronovi říkat dvakrát, Tak tedy obhajobu převzal. A když při vyhrál, sklidil obdiv. Jenže i Cicero se bál Sully a tak se přesídlil do Řecka a dal rozšířit důvod, že je to ze zdravotních důvodů. Jenže v tomto nelhal, protože dlouhou dobu trpěl žaludečními problémy – asi z toho důvodu měl sice hlas plný a silný, což se po řečníku žádalo, ale také drsný a nevycvičený. To se projevovalo tím, že mu při ohnivém a citově zaujatém projevu hlas přeskakoval. A tak přišel do Athén a měl tu velkou šanci poslouchat řečníka Antiocha z Askalónu a byl okouzlen jeho projevem.

Když dostal zprávu o Sullově smrti a jeho tělo a vzhled se změnily, jeho hlas se stal na poslech příjemný a plný a mluvení ho už tolik nenamáhalo, Antiochos ho vybídl, aby se věnoval politické dráze a tak se zase vrátil k řečnictví a probouzet své politické schopnosti. Odjel na Rhodos a učil se od asijských rétorů. Jeden z nich, jmenoval se Apollónios mu řekl památná slova:

„Tebe, Cicerone obdivuji a chválím, je mi však líto osudu Řecka, když vidím, že to jediné, co nám z našich předností zbylo, totiž vzdělání a výmluvnost, se tvým přičiněním stává majetkem Římanů.“

Ve ctižádostivé mysli se Cicero, plný nadějí vracel k politice, ale věštba jeho horlivost otupila. Na jeho dotaz v Delfech, jak by se mohl stát nejslavnějším, dala mu Pythie radu, aby se v životě neřídil míněním davu, ale svým rozumem.

Když se v Římě setkal se svými přáteli a otcem, hnán svou ctižádostivostí a ještě navíc pobízen otcem a přáteli, rozhodl se stát obhájcem. Ale on nepostupoval pomaloučku vzhůru, ale naráz zazářil jako pochodeň v tmách slávou a vyšvihl se vysoko nad ostatní, kteří obhajují na soudě. Některé zprávy prozrazují, že měl v přednesu nedostatky jako Démosthénés (o němž bude v další kapitole řeč) proto se svědomitě učil u komika Roscia a u tragéda Aisópa.

V Kampánii se potkal s člověkem patřícímu ke společenské smetánce, kterého považoval za svého přítele, a zeptal se ho, co se v Římě povídá o jeho činnosti a co o ní soudí, neboť věřil, že město je plné jeho jména a slávy jeho činů. A on mu odpověděl otázkou: „A kdepak jsi byl, Cicerone, celou tu dobu?“. Tentokrát jeho sebevědomí značně pokleslo, jako by jeho pověst zapadla ve městě jako v nekonečném moři a neudělala nic pro jeho slávu. Později si to rozvážil a hodně slevil ze své ctižádosti, protože sláva, o níž usiloval, je něco nekonečného, k jehož hranici není možné se přiblížit. Avšak po celý život mu zůstala mimořádná záliba v pochvale a příliš vášnivá chtivost slávy, a to mu pokazilo nejednu správnou úvahu.

Příště: Cicero a Catilina

Zdroj: Plútarchos? Životopisy slavných Řeků a Římanů. II.ISBN 878-80-86410-10-67-0

Autor: Irena Aghová | úterý 24.3.2020 12:17 | karma článku: 16.61 | přečteno: 302x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 113 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 13.56 | Přečteno: 178 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 12.53 | Přečteno: 332 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...