Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zažije svět po konci pandemie renesanci?

Už v nejstarších civilizacích, jak nás učí dějiny většinou nastoupila v nějaké formě renesance. Lidé se zamysleli nad svým způsobem života a poučeni temným obdobím hledali a nacházeli to, co je důležité.

Každý den sledujeme vývoj doma a ve světě. To je dobře.

Někdo může velmi těžce snášet situaci, která přináší omezující opatření, ale to není žádný momentální výmysl našich orgánů, ale zkušenost jiných společností, které zažily podobné problémy, že to tak může dobře fungovat. Už to, že se většina rozumných lidí podřizuje způsobu života, na který třeba nebyla zvyklá, je dobrá zpráva a ti, kteří mají pocit, že musí vzdorovat a zkoušet, zda to nejde jinou cestou, se dostávají do konfliktu zájmů s většinou. Kdo by chtěl skončit na JIP a ještě potom se dlouho zotavoval ze zdravotních  problémů? Někteří lidé mají obavy a projevují je, že touto nešťastnou událostí s koronavirem se oklešťují svobody lidí. Jenže to by musela být změněna ústava a též zákony, které svobody člověka a společnosti ochraňují a ro se nestalo. Tato omezení, která snášíme ať dobře nebo špatně, jsou v morální rovině, i když za porušení nařízení vrcholného orgánu státní správy (vlády) je sankciováno pokutami. Lidé se mohou rozhodovat, zda se podrobí sankci nebo se zachovají mravně ke svému okolí, jak se sluší a patří a to z hlediska rozumu. Samozřejmě že v dlouhodobé karanténě, která je omezuje a přináší jim i materiální škody, nelze hledat nějaké super hodnoty, ale sebereflexi, kterou možné dříve nezažívali; neshledávali důvod. Nyní ho máme všichni. 

Nezmění karanténa dosavadnímezilidské  vztahy?

Zauvažovala jsem nad možností, že znemožněním styku s blízkými lidmi se mohou změnit dříve prožívané vztahy, že mohou ochladnout se všemi následky, že mohou nabýt jiné kvality, tedy, dostanou se do situace, s kterou se dříve nepočítalo, neboť je možné v nich náhle objeví pochybnosti o jejich síle a opravdovosti, že je lidé začnou přehodnocovat. Na to má každý právo uvažovat nad změnou a jiným způsobem života. Není třeba se rozcházet a způsobovat další problémy, které mohou mít těžké dopady a vůbec měnit dosud fungující životaběh. Spíš je čas si otevřeně promluvit a vyhodnotit minulost a nastavit další pravidla pro budoucnost a další společné žití. Jsme poučeni koronavirem, že lidský život je křehký, že stačí málo, aby s ním zacloumal třeba ten koronavirus a všechno je najednou jinak. Je možné nad ním na 100% zvítězit? Podle všeho může stále působit, zmizet a možná se zase objevit. Zvítězit lze jen nad sebou samými a nedopustit, aby všechno, co jsme stavěli, o čem jsme snili, co jsme mezi sebou a v sobě budovali a co k sobě cítili zničil. To by bylo skutečné zlo, které bychom do světa vypustili a pak nebyli schopni napravit.

O té renesanci světa.

Všichni pozorujeme to velké válečné neštěstí, které se děje na řeckém území a v jiných zemích, kam se dostavilo zemětřesení velké síly. Copak koronavirus není dost nebezpečný, možná více, než zbraně namířené na lidi? Vždyť nikdo z nás nezná budoucnost, ale její předzvěst se odehrává v nenapravitelných konfliktech, za nimiž stojí nějaká lidská rozhodnutí. A v tom rozhodování se odráží naše často osudová svobodná vůle, kterou jsme všichni obdarováni a v níž jsme stále a stále zkoušeni. Zda se přikloníme k rozumu a rozvaze nebo vztáhneme ruku ke stromu, až jsme varováni a kousneme do zakázaného jablka svedeni ďáblem a varováni bohem. Je třeba se zamyslet, co je prospěšné a co prospěšné není a komu to všechno slouží. Pochybuji, že se svět může vrátit do nějakých námi smyšlených kolejí, v nichž jsme se cítili možná dobře, v němž jsme pociťovali jakési jistoty, ale je dobré si uvědomit, že jsme transcendentní bytosti a to znamená, že i přes ten strach ze ztráty jistot a pohodlí, které se nám líbilo tak, jsme upadali do škodlivého stereotypu, máme udělat rozhodující krok k vyhodnocení toho, co je zbytečné udržovat a říkat tomu tradice, nebo vhodné změnit, protože přes všechno naše cítění nám to škodí a stáváme se snadno slabými, protože si nebudujeme silné stránky našeho myšlení, života a dokonce i bytí. Svět se změní k lepšímu, když se dohodneme, co je to lepší, co zbytečně řešíme a vyrábí ztrouchnivělé zbytky našeho nerozumu a uděláme rozhodující rozhodnutí z pozice duchovní síly, co je prospěšné. Ale to neznamená, že by lidstvo zase nedospělo, i po tomto zápase k něčemu ještě užitečnějšímu.

Přeji všem zdraví, štěstí, hodně lásky a porozumění tomu, že všechno kolem nás, co potřebujeme je křehké a mělo by být pevné, což záleží na síle rozumu, vůle a étosu lidského bytí.    

       

 

.          

Autor: Irena Aghová | středa 25.3.2020 8:08 | karma článku: 13,30 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

ANO bylo pro zvýšení věku pro odchod do důchodu, nelíbil se způsob, ukázal zápis

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:03

Aktualizujeme Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Za pomoc známým s daňovými podvody dostal šéf finančního úřadu podmínku

24. dubna 2024  15:01

Krajský soud v Brně ve středu opětovně uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno 

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Migrace naruby: Američané se stěhují za levnějším životem do Mexika

24. dubna 2024

Premium O mexicko-americké hranici se toho napsalo spoustu a s každými americkými volbami je proud...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!