Lidé jednají po tlakem událostí a co z toho vzejde.

31. 05. 2020 12:11:12
Naše pilná média na nás denně chrlí mnoho informací, z nichž některé zvedají lidem tlak. Důvod je jasný. Jednou je situace taková, jindy zase jiná a to v rozmezí krátké doby. A tak se vytváří přetlak, který musí někde vybouchnout

Sliby se musí plnit.

Jestliže někdo prohlásí, že vyrovná finanční ztrátu, kterou utrpěli lidé v průběhu pandemie, nebo že někoho odmění za jeho mimořádné výsledky v té napjaté době, pak se právem očekává, že se tak stane. Slib je právem vymahatelný nejen ve společenském životě, ale také v mezilidských vztazích. A víme, že nesplněné sliby mezi rodinnými příslušníky končí často ráznou sankcí, která byla často vyslovena už ve fázi jednání - a pokud svůj slib nedodržíš, tak od tebe odejdu a vezmu sebou děti, pokud slib nedodržíš, nebudu se starat o tvé rodiče a ty se podle toho začni zařizovat, a dítěti - pokud slib nedodržíš, přijdeš o všechny bonusy, které jsi od nás měl/a, a půjdeš pracovat, abys pochopil/a, o jaké dary jsi se připravil. Práce není trest!

Lidé pociťují nejistotu a propadají stresu.

Veřejné sliby by měly být potvrzeny usnesením vlády, a pokud mají dlouhodobou platnost pak novelou zákona. Neboť obyvatelstvo a státní orgány jsou nedílnou součástí konstitutivních prvků státu a předpokládá se, že oba tyto prvky komunikují prostřednictvím zákonů - jedni je vydávají a druzí respektují a obě strany jsou jimi vázány. V rámci obyvatelstva je zahrnuta činnost lidí, jejich práva a potřeby z činnosti vyplývající, kterých se mohou zákonnou cestou domáhat, pokud sliby jsou stvrzeny, nikoliv jen proneseny projevem jako momentální gesto v nějaké situaci. Poklidná transformace od toho co bylo k tomu co nastane se nějak plynule nekoná. Pohled na ceny zboží v regálech a zjištění stavu účtu nebo peněženky přivede krev do varu.

Slíbená pomoc, směřující vyrovnání dopadu koronavirové krize od státu se jen tak rychle nekoná a neví se, zda se bude konat, nikde to není napsáno. Všude se propouští a nějaká naděje, že kdy položím firmu, že si najdu práci, mizí před očima. To není tak snadné, když jsou děti v placených školkách (min. 6. tis. měsíčně), ne školách, když se hradí rodičům pobyt v domově důchodců, nebo lékařská péče. Z původního příjmu odpadají dříve hraditelné částky, které se snadno platily a ještě zbylo. Pro podnikatele je významný tento zákon:https://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/20-255.htm.

Určitý propad firem na trhu bude mít velký dopad na ekonomiku a samozřejmě i na zaměstnanost, zvláště v určitých oblastech naší republiky, v níž trh práce nestačil na přijetí uchazečů o práci, a pokud práci získali, hrozilo, že budou propuštěni ve zkušební lhůtě a budou tam, kde byli. Stěhování za prací je nemyslitelné, protože všude bude asi situace stejná. Do jaké míry to může otřást důvěrou občanů k vládě, to je v tomto okamžiku hádanka od Sfingy. Lidé jsou zpravováni o tom, že se budou stavět komunikace, že se bude budovat to a ono a tuší, že prostředky, které se budou vynakládat na tyto počiny budou mít přednost před sociálními problémy lidí, které se budou víc a víc prohlubovat.

V každém případě je třeba řídit stát v chodu.

Ale jak přitom všem, co se lidem jeví jako nezvládnutelný chaos, udržet svůj obvyklý životní standard? Návrat k minulosti je zřejmě nemyslitelný, protože přichází nová doba, postkoronavirová, kterou nelze odhadnout, protože budoucnost už do zítřka je zahalena šedým závojem. Je třeba nastavit sociální standardy s trvalejší platností, nikoliv ad hoc k momentální situaci. Totéž platí o financích s ohledem na situaci trhu a jeho účastnících. Předražené potraviny lidé kupovat nebudou a tak zůstanou ležet v regálech a budou neprodejné a jejich výrobci přijdu o zisk. Není tak vhodné meditovat nad tím, co by bylo třeba k chodu státu, psát o tom na internetu bez informace, kdy kýžený výsledek nastane ve prospěch občanů i státu samého. Je třeba zvažovat co se sdělí veřejnosti a jak se to sdělí. Chod státu je určitý řád, který je třeba zajistit, stejně jako chod firem a domácností podléhají řádu, odvozeného od státu. Všechny instituce státu jsou službou, jejíž průběh závisí na rozhodování co je dobře, co špatně, co zavrhnout či obnovit. A lidé potřebují relevantní informace bez ohledu na to, od jaké politické strany se šíří. Potřebují je k tomu, aby se mohli zařídit a dostát všem povinnostem v rodině, v práci a v osobním životě.

Autor: Irena Aghová | neděle 31.5.2020 12:11 | karma článku: 18.53 | přečteno: 370x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 219 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 624 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...