Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mariánský sloup a jiné sakrální stavby

Mariánský sloup nebyl postaven jen pro český národ, ale pro všechny lidi, bez ohledu na národnost, kteří v Praze pobývali a možná na něm také pracovali. Je jednou z nejkrásnějších staveb a ta si prožila i pohnutou historii.   

Není třeba se dohadovat, zda Mariánský sloup je vyloženě sakrální nebo světská stavba, stojící uprostřed prostoru, který se našim předkům jevil jako důležitý, jinak by tam ani nestál. Mariánský sloup je pro všechny obyvatele a příchozí bez ohledu na konfesi a smýšlení. Je to ozdoba určité části města, historická památka a umělecké dílo.  Ale je pravda, že se kolem této památky stejně jako kolem sochy sv. Václava na koni shromažďovali občané, zvláště v dobách politických a ideových sporů. Kolem sochy sv. Václava stojí ještě jiné sochy, zastupující postavy našich dějin, z nichž nejkrásnější je sv. Anežka Přemyslovna. Je s podivem, a možná že se mýlím, že v Praze chybí výrazná pamětihodnost na památku našeho největšího krále Přemysla Otakara II.; žádný druhý vůdce jeho kalibru se nám do dneška nenarodil.

Myslím, že by bylo škoda, když už máme to trápení s epidemií a ta asi jen tak neodejde, abychom tu dobu, která tíží naše občany a bližní a zatěžuje je po stránce hmotné a pracovní apod., ještě navíc zatěžoval spory a abychom se dohadovali, jaké důvody k tomu vedly, že byl sloup vztyčen zrovna v těch nejtěžších dobách našeho národa. Mariánský sloup byl vztyčen roku 1650.a jeho tvůrcem byl Jiří Bendl a sloup byl vztyčen jako poděkování Panně Marii za ochranu před Švédy a konec třicetileté války. Sloup nechal postavit císař Ferdinand III.  Byl součástí historie Staroměstského náměstí v Praze až do roku 1918. 

Z historických pramenů vysvítá, že v neděli  3. listopadu 1918 se konalo shromáždění na Bílé hoře; blížilo se třísté výroční porážky českých stavů na tomto místě a přítomní proklínali jak čerstvě svrženou habsburskou monarchii, tak násilnou katolizaci, která české země po bělohorské porážce postihla. Po tomto slavnostním shromáždění se jeho účastníci vydali na Staroměstské náměstí a pohotoví hasiči omotávali lanem sloup, který se měl jako symbol pobělohorské potupy strhnout. Okolo stojící se hádali a někteří přihlížející je povzbuzovali, jiní, hlavně Pražané s ním nesouhlasili a celou vřavu ukončilo stržení sloupu.  

Tehdejší Národní výbor na tuto akci reagoval: "Z historického nepochopení byl v Praze zničen pomník, jenž po stránce umění barokního patřil k nejvzácnějším pomníkům tohoto druhu". Mariánské sloupy byly vnímány i sekundárně ; jako projev vítězství katolicismu nad reformací, k níž patřilo husitství.

A nyní, po 102 letech stojí nový sloup.

Mariánský sloup opět stojí na svém místě jako replika originálu a proč ne? Je krásnou ozdobou Staroměstského náměstí a snad bude zase plnit svou ochranitelskou funkci nad Prahou a jejími občany, kteří budou kolem chodit a dívat se vzhůru až k Mariině svatozáři. 

V Brně máme Morový sloup (též Mariánský sloup) v barokním slohu z let 1679 - 1683 na památku morové epidemie. Kdybyste se chtěli, pražští přátelé na něho podívat, tak stojí v severní části náměstí nahoře a je jeho významnou dominantou, Na rozdíl od vašeho sloupu je ještě zasvěcen navíc pěti morovým světcům. Jeho raně barokní podoba vychází z podoby mariánského sloupu vztyčeného na náměstí Am Hof ve Vídni. Je to kousek z Brna, můžete si udělat výlet a prohlédnout předlohu našeho brněnského sloupu.

Práce na sloupu v Brně začaly v roce 1679 a byly svěřeny dílně Jana křtitele Erny a základy byly položeny v roce 1679 a ukončeny roku 1683.  Kvůli statickým poruchám musel být sloup do roku 1689 opravován. Novou hlavici (1687-8) vytvořil Ital Jakub Conenail.  Socha Panny Marie s Ježíškem je v současnosti nahrazena kopií a umístěna na vrcholu sloupu. Je dílem Ferdinanda Pfaundlera, stejně jako svatá Rozálie v grottě a rostlinný dekor na postamentu (1679 - 1601). Čtyři sochy světců v rozích podstavce představují svatého Šebestiána, Rocha, Karla Boromejského a Františka Xaverského. Prací na těchto sochách byli pověřeni Baltasar Frobel a Jan Kašpar Pröbstl, který vytvořil také kartuše s andílky na podstavci sloupu v roce 1686-7). 

Dne 23. března 1964 byl sloup vyhlášen kulturní památkou. Od května do října roku 2006 sloup prošel rekonstrukcí a 15 října téhož roku nove zrekonstruovaného sloupu požehnal náš brněnský biskup Vojtěch Cirkle.

Závěr:

Mariánské sloupy budovali naši předkové z různých důvodů - ochranných, rituálních a společenských. Mariánské sloupy jsou krásnými díly historie umění v naší vlasti a tím jsou pro svou historičnost obdivovány. Není od věci, až pojedete na letní výlet do nějakého města, se také zastavit u Mariánského sloupu a prohlédnout si jeho architekturu. 

Zdroje: Internet, Wikipedie, přednášky a publikace z brněnských kurzů,  Publikace: DŘÍMAL, Jaroslav; PEŠA, Václav, a kol. Dějiny města Brna I + II. Brno: Blok, 1969 / 1973. 296 / 380 s.

 

 

   

Autor: Irena Aghová | sobota 6.6.2020 18:57 | karma článku: 16,65 | přečteno: 250x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...