Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O knize Martha a Tena „Dvojhlasně“.

Když jsem se v dětství setkala se starořeckými bájemi a vnitřně přijala poslání božských příběhů, jako by se změnily kulisy světa, který jsem do té doby vnímala jako nezničitelnou realitu. Antické  dobrodružství začalo.

 

¨V době, když jsme jako mladí lidé v rozkvětu let prožívali zvláštní dobu sedmdesátých let a do dnešních dnů ji neumím vyhodnotit, i když je nesmazatelnou součástí mého života, rozhodně to byly písně, které rozrušovaly nehnutelnost doby. Ale měli jsme i takové učitele, kteří nám otevírali dveře do nejisté budoucnosti a zřejmě v tušení neblahých let, které nás čekaly nám předali skvost, antické dějiny a kulturu. To nebylo nic proti ničemu, nikdo ji nemohl popřít ani zakázat, vymazat ze světové kultury nedají a pochopit jejich poslání je ještě těžší bez usilovného naslouchání a hledání smyslu – co to všechno znamená? To náhlé trhnutí opony odhalilo těžko dosažitelný svět, v němž se hledala pravda, spravedlnost, polis, právo a řád, hrdinství a lidské ctnosti, o čemž jsme neměli ani ponětí, ale jen do chvíle, než se ukázalo, jak je nutné takové pojmy hledat a doplňovat je obsahy. Antika nám přinesla svobodu mysli a její světla a stíny oscilovaly jako světla majáků, navádějící naše loďky do bezpečných míst.

 S Řeky jsme se potkávali při různých příležitostech a nepřišlo nám divné, že jsou mezi námi, protože jsme nevěděli nic o tom, proč tu vlastně jsou. Málokdo z nás uměl jejich řeč a udivovala nás jejich jména, které nebylo snadné vyslovit; ale poznali jsme je podle široce rozevřených očí a barvy hlasu, jinak se nelišili.

Byla to Martha Elefteriadu, která svou písní a hlasem náhodně z radia otevřela jeden můj slunečný den, jako by někdo vytáhl žaluzie a za nimi byl ten dosud neznámý svět.

Nyní je mém stole kniha „Dvojhlasně“, kterou jsem si přečetla a dala mi pochopit, o co vlastně v tomto  jde. První kapitola „Odkud jsme se sem dostaly, kdo jsme a odkud“ je poučná a spojená s dějinami oblasti, kterou nazýváme Malá Asie a takové názvy jako Anatolie a maloasijská civilizace si vyžaduje vyhledat literaturu, která by objasnila celé to tragické období, kdy historické rody musely opouštět za řecko-turecké války, která byla záhubou řecké maloasijské civilizace, který tu žila po více než dvě a půl tisíciletí. To bylo hnízdo řeckých filosofů a elity, která se po tu dobu kultivovala. Takové osudy! Dodnes to území nazývají ztracená vlast. Ovšem ani poté zřejmě nebyla odstřihnuta pupeční šňůra od velké kultury, z které vzešli a která nám byla předána našimi učiteli, jejími zajatci. I přitom těch všech událostech neutuchalo vzdělávání řecké mládeže z těchto rodin a tím i dodržování tradic.

Martha vzpomíná na dětství, které prožila v Brně a v Brně na Jakubské ulici byla škola, kterou navštěvovala. Nepřijde mi indiskrétní se jako čtenářka knihy vtírat do života lidí, kteří procházejí různými druhy utrpení a přitom dokáží žít svůj život naplno. Zajímavou kapitolou, která hodně vypovídá o době i lidech, kteří si prošli jiným způsobem života, než my, kteří je denně vídali a setkávali se s nimi v kavárnách a na ulicích. Kdo zná starořeckou řeckou literaturu, plnou inspirací ke snění, převracející naše navyklé rozpoložení, uvěří vyprávění v kapitole Chronos Esoterikos – čas vnitřní anebo horečky a sny. Takové mystické sny vyvolávají zasunuté a potlačené neosobní vzpomínky na dávnou minulost. Vzpomínky pokračují na smrt matky a dozvuky v duši takto náhle opuštěných dětí a návrat snů v kapitole Po její smrti se mi opakovaně vracel stejný sen. Nyní vím, že takové sny jsou zcela legitimní, protože totéž jsem prožívala ještě dlouho po smrti mého otce.  ˇˇŠťastné dětství Marthy a Teny zaústilo do období prožité v dětských domovech. Martha přiznává, že se dětstvím pročetla. V dalších kapitolách Martha píše o svých létech učednických na Gymnasiu v Ivančicích a vysokoškolských studií.

Martha a Tena vyprávějí o českých osobnostech, které potkaly během jejich uměleckého působení a je to velmi poutavé čtení. Sledujeme jejich životní dráhu a mezi českými osobnostmi. Až do roku 1989 si sestry nepožádaly o české občanství, ale posléze se o tomto kroku rozhodly a jejich vzrušující příběh pokračuje.

Kniha „Dvojhlasně“ mne velmi oslovila a osloví každého, kdo sdílel se svými nejbližšími – rodinou, jejich osudy, které prožili ve dvou světových válkách a dalších událostí, které měly a mají dopad na duši a vytváření si obrazu o světě. Kniha „Dvojhlasně“ není jen o Marthy a Teně, ale o životě potomků těch dávných a blízkých předků, jejichž osudy zanechávají v budoucím potomstvu nesmazatelný odraz utrpení, které ovšem osobně neprožili, ale vědí o něm a mají sny, jejichž význam nechápou. Ale jen vím, jak studium řecké antiky dokáže změnit myšlení a život sám. Vždyť ty kulturní kořeny Řeků a jejich následovníků nelze nevnímat, stačí píseň, stačí kniha či příběh o Alkibiadovi.Štastné propojení Evropy.

Knihu doporučuji jako letní čtení. Je opravdu velmi krásná, jemná a dokáže zasáhnout duši i do jejích hlubin, v níž se skrývá kultura sdílená celým světem.

Martha a Tena. Dvojhlasně. Praha: Euromedia Group, k.s. Ikar v Praze v roce 2007. 336 s. ISBN 978-80-249-0860-1      

 

Autor: Irena Aghová | pondělí 15.6.2020 7:19 | karma článku: 20,53 | přečteno: 272x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!