Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká otázka v minulosti a přítomnosti.

Literatura, kterou naše generace rostla do dospělosti a sociálního porozumění je pro naše vnuky nesrozumitelná. A přesto ji hýčkáme v knihovně . Co s ní  jednou bude?

Mluvím o poválečné generaci a o transferu duchovních hodnot našich dědů, babiček a rodičů. Většinou se naši prarodiče narodili na sklonku 19. století  a počátkem 20. století ,a to byla doba velkých filosofů, ovlivněných evropským osvícenstvím a též Masarykovou českou otázkou, která řešila národní vědomí. Masarykovi šlo o historii, "kterou považoval za učitelku života a nám jí být musí více před jiným, ale " k nazírání do minulosti prostřednictvím historie je nutné přidat ještě vědy, které nejsou historické, ale poučující nás o světě, jaký je a bude, tedy vědy přírodní a sociální. Náš pohled je obrácen příliš dozadu. Palacký byl obrácen k minulosti a i jeho politika měla konzervativní ráz, Havlíček  ukázal, jak prožívat přítomnost, byl liberál a a volal známým slovy "pryč se vším idealismem (fantazírováním) a hleďme ke skutečnosti.  Tolik Masaryk. v České otázce ...

Zdědila jsem po svých prarodičích docela velkou knihovnu s knihami, a tu jsem bránila před choutkami mých rodičů ji zlikvidovat. K čemu je to dobré - ta Havlíčkova výzva ... hleďme ke skutečnosti..pryč se vším idealismem! Jenže mezi těmi knihami, kromě české literatury našich významných spisovatelů na přelomu století a v období mezi dvěma  světovými válkami byly zařazeny básnické sbírky, o kterých se mluvilo v hodinách literatury ve škole, ale nikdy se nestaly povinnou četbou a svázané dobové časopisy, které svědčily o poměrech první světové války a filosofické knihy Kanta a jiných německých autorů, kteří hluboce ovlivňovali myšlení své doby v celé Evropě a pečlivě svázaná Versailská smlouva s dědečkovými vlastnoručními poznámkami.  Časopisy obsahují dojemné dopisy vojáků  manželkám a odkazy dětem o situaci jejich otců na frontách a v cizineckých legiích. To byl život mých předků. Byla jsem u nich v hodině jejich odchodu a to všechno mi po nich zbylo, včetně militárií.

Jaké vědomí si přinesli do života mí rodiče, kteří prožili druhou světovou válku ve svém dětství, a ty prožitky se táhly celým jejich životem, byly zaseknuty v jejich mysli, odsuny z pohraničí a po válce odsun jejich příbuzných do Německa a před tím emigrace mladých před hitlerovským nacismem. Moje maminka se pustila do psaní svých pamětí a málem se z toho zhroutila, když se jí oživily vzpomínky. Prý někdo říkal, nějaký psycholog, že staří lidé mají vzpomínat. Toto retro jim ovšem působí velkou bolest.Jen zůstaly v paměti stopy masarykovštiny 

Naše, poválečná generace, zažila několik okamžiků, kdy svět chtěl být jiný a lepší, uvažovat co je dobře a špatně a co svědčí a škodí mysli lidí. Chodili jsme do kostela za slovem Božím a neporozuměli Písmu a ni kázání, navštěvovali jsme nabízené přednášky z iniciativy Jednoty bratrské. Byl sice mír, doba Kennedyho vlády a totalita. Generace, která nastoupila po nás má velký,rozhled po světě, studují v zahraničí, některé z nich uspěli do akademických hodností a nemají vědomí  o minulosti našich předků a jejich celoživotním skrytým utrpením Někteří z nich působí v politice ve vysokých funkcích, učí na školách nebo jsou lékaří či soudci a žijí realitou, přítomností bez porozumění dějinám, naší národní minulosti a charakteristickým povahovým rysům čeství.

A když naslouchám názorům politiků mladší a mé generace, lidí bez diskuse vzdělaných na vysokých školách, kteří požívají občanská práva a svobody, o čemž se nám ani našim předkům nesnilo, nevidím ani stopy po české otázce v moderní době a ta není opravdu snadná a rodí se  a vyrůstá nová generace, která neporozuměla a vezme do rukou jednou otěže moci v naší zemi,  Obnovit českou otázku v současné generaci nelze, protože nemají šanci porozumět jejímu smyslu. Vědí, že žijí v demokratickém právním státě, požívajíce občanských práv  a svobod, nepochopí minulost, která za velkého utrpení předala své hodnoty dál, ale ty za hodnoty nejsou považovány, jsou zastaralé a už neplatí, zřejmě. Ale na nové nepřicházejí.Česká republika leží v srdci Evropy a její minulost následovala evropské dějiny, s nimiž byla poiticky a kulturně svázána. Balancujeme mezi Východem a Západem. Jsme rozpolceni v úvahách o naší národní identitě. Nemáme prostřednictvím vlivných osob jasnou cestu pro celou společnost, ztrácíme smysl pro nepsané etické normy  a pro právo. Mladí lidé na školách spíš upřednostňují výkon než proces (studium), které je k tomu výkonu vedou. A pak se ozvou takové názory, že jsme byli za války autonomií, že v době protektorátu to nebylo tak zlé, a to může říci někdo, kdo nikdy nestudoval protektorátní zákony.

Antičtí Řekové zavedli do své politiky filosofické techno (technoologii moci) v jejich nezáviděníhodném systému demokracie prostřednictvím Platóna a jiných osobností, jako byl Georgias, Prótagorás a Sókrates, který s nimi vedl slavné dialogy.Místo, aby se diskutovalo o přítomnosti a budoucnosti a naši demokratičtí poslanci, zvolení ve svobodných volbách, mají jediný program pro dvanáctihodinovou rozpravu v Parlamentu, jak svrhnout Babiše, v demokratickém senátu, jak odstranit hlavu státu. Nejsou to žádní pamětníci, většina má svá jména ozdobena akademickými tituly, dlouholetou politickou činnost za sebou a nad sebou více než desetimiliónový národ Čechů od nejmladší k nejstarší generaci, a území, které je nutno řádně spravovat jim leží před očima.

Naše zákony potřebují  řádnou revizi a musí být přístupné občanům. To už pochopili i dávné civilizace, které je tesali na stěny skal, na stály, do kamenů, psaly  na nádoby, aby si byli lidé vědomi, co je dobře a co špatně.Jejich králové ručili životem za ochranu zemědělských pozemků. aby jejich obyvatelstvo mělo potravinové zásobování v dobách dobrých i zlých. O tom, jak ochránit území v době klimatických změn a úrodu v zemědělských oblastech se má mluvit, jak ochránit obyvatelstvo před pandemií ještě než dorazí, se má mluvit veřejně v parlamentu a před voliči. Protože to je též česká otázka, v níž je zahrnuto bytí a nebytí společnosti,, včetně pěstování právního vědomí a pravdivé hodnocení současného stavu státu, a to jednou do roka. 

Vždyť současné teprve dětské generace budou jednou vládnut této zemi a co jsme jim schopni vlastně předat k tomu, aby přemýšleli nad starodávnou českou zemí a jejími generacemi, které usilovaly o spravedlnost, o hodnoty života a hledaly obsahy ke kardinálním pojmům, které cílí k lásce, solidaritě mezi lidmi, solidaritě ke zvolené vládě a morálním  hodnotám , které se tradovaly od nepaměti a jsou znakem kolektivní odpovědnosti a zralosti společnosti. Předvolební horečka stoupá a v médiích se vrší jedna úvaha za druhou, kdo je nadějí a kdo pohromou. Naše potomstvo si zatím hraje na písku, pozoruje slunce, hvězdy na večerní obloze a též měsíc, má mnoho otázek, včetně těch, zda jsou tam také lidé. A to jsou ti, kteří jednou narazí na ty staré knihy, které jsou někde v regálech v knihovnách nebo ve sklepě ve vojenských kufrech po předcích a nebudou jim vůbec rozumět. Ale jednou přijde doba, kdy budou také řešit jako občané českou otázku, kterou jsme my neřešili. Nebyl čas. 

 

    

 

 

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 17.6.2021 9:06 | karma článku: 20,31 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...