Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl. 

Čas ukrajuje dny a každý den našeho života je nevratný a následující den, který je přítomností se už neohlíží na minulost, jímž je ten včerejšek. Téměř každý den se stane nějaké neštěstí o kterém se dočteme a považujeme tu zprávu jako za  každou jinou. Prostě se to stalo. Vlna předvolební nervozity stoupá a ta je živena mediálními výstupy a zjišťujeme, že nemáme dost lidí, kteří by dokázali  naplnit místa veřejných osobností, které by v dalším období vedli naši zemi k cíli budování demokratického právního státu. To je prosím naše státní zřízení. Nesjednotili jsme se bohužel za dlouhé roky o pojmu demokracie. Každý si demokracii vykládá podle svého uvážení. Není to pouhá svoboda, porovnáme-li demokracii s totalitním státem, to by bylo málo. Konečně, člověk se rodí jako svobodná bytost a během života svobodu ztrácí ne jen proto, že by ji někdo z vnějšku ukrájel, ale díky svému vlastnímu chování a jednání a konání. Stát je politický fenomén a právo zase sociální fenomén a tyto dva pojmy jsou tak bohaté na uvažování, že dokáží naplnit regály knihoven.

Sjednocujícím prvkem pro demokratickou společnost je platné právo. Jsou lidé, kteří hledají v právu morálku. Tedy, vnitřní morálku práva a v jejím rámci by měl být zahrnut právní stát, tedy jinak legalita, jako jsou všeobecné zákony se zákazem zpětné účinnosti. Každý z nás, pokud si to připouští dokáže rozeznat, co je objektivně prospěšné a co prospěšné není. Rozhodně není prospěšné žádné společnosti, aby nechala vyrůstat ve svém středu nenávist, zášť, zlobu a porušování kardinálních morálních zásad, na kterých stojí civilizace a s kterou  upadá. Právo nejsou jen právní normy, které nacházíme v zákonících a ve sbírkách zákonů, ale jsou to i práva nepsaná, etická pravidla, na kterých stojí společenská dohoda, která uznává to, co je státu a společnosti prospěšné a co je zničující. Jestliže právo nestojí pouze na morálce, tak veřejné mínění, kterému se příčí chování a jednání některých lidí nebo skupin morálku vnáší a tomu je třeba naslouchat. Soudy rozhodují o vině a trestu podle právních norem, které pachatel poruší svým jednáním, společnost rozhoduje svým míněním podle své úvahy co je dobře a špatně, pokud jednání některých lidí nebo skupin porušuje společností nastavený řád. 

Myslím, že hlavním posláním politiků je naslouchat veřejnému mínění, kterým vyjadřuje svou potřebu bytí v určitém režimu a oslovuje ty, kteří svobodnou volbou budou spravovat věcí veřejné, co si přeje, aby bylo prosazováno nebo aby to, co odsuzuje, vymizelo z života společnosti a to je amorální chování. To je právě to chování, které přímo právo nereguluje, ale z něhož vzniká mnoho zla. Každý člověk se zdravým rozumem dokáže rozeznat, jaké chování je už za hranou a které lze veřejně odsoudit jako nepatřičné a nežádoucí i pro výchovu mladé generace, která teprve nabývá zkušenosti z toho co je dobře a co špatně a často mají své vzorce chování a jednání, jejichž důsledky neumějí ještě napravit. Těžko jim někdo bude vysvětlovat Desatero, na kterém stojí od pradávná etika, protože na to se zapomíná, jak velkou ochranu poskytují člověku k jeho životu. Je to spolehlivá brzda  před tím, co může život člověka zkomplikovat a tím i společnosti. Myslím, že je čas, abychom se zamýšleli nad tím, jak chceme žít v této krásné a historicky proslavené zemi. My občané České republiky. 

          

Autor: Irena Aghová | sobota 11.9.2021 13:41 | karma článku: 16,49 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...