Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát a právo.

Život je vzácný dar a naší povinností je ho naplnit a přinést druhým lidem ty talenty, které se během života objevily jako vzácné a přinesly do světa radost, štěstí, zdraví, pokojnou mysl a obohacení. Všechno má svůj smysl. 

Čas ukrajuje dny a každý den našeho života je nevratný a následující den, který je přítomností se už neohlíží na minulost, jímž je ten včerejšek. Téměř každý den se stane nějaké neštěstí o kterém se dočteme a považujeme tu zprávu jako za  každou jinou. Prostě se to stalo. Vlna předvolební nervozity stoupá a ta je živena mediálními výstupy a zjišťujeme, že nemáme dost lidí, kteří by dokázali  naplnit místa veřejných osobností, které by v dalším období vedli naši zemi k cíli budování demokratického právního státu. To je prosím naše státní zřízení. Nesjednotili jsme se bohužel za dlouhé roky o pojmu demokracie. Každý si demokracii vykládá podle svého uvážení. Není to pouhá svoboda, porovnáme-li demokracii s totalitním státem, to by bylo málo. Konečně, člověk se rodí jako svobodná bytost a během života svobodu ztrácí ne jen proto, že by ji někdo z vnějšku ukrájel, ale díky svému vlastnímu chování a jednání a konání. Stát je politický fenomén a právo zase sociální fenomén a tyto dva pojmy jsou tak bohaté na uvažování, že dokáží naplnit regály knihoven.

Sjednocujícím prvkem pro demokratickou společnost je platné právo. Jsou lidé, kteří hledají v právu morálku. Tedy, vnitřní morálku práva a v jejím rámci by měl být zahrnut právní stát, tedy jinak legalita, jako jsou všeobecné zákony se zákazem zpětné účinnosti. Každý z nás, pokud si to připouští dokáže rozeznat, co je objektivně prospěšné a co prospěšné není. Rozhodně není prospěšné žádné společnosti, aby nechala vyrůstat ve svém středu nenávist, zášť, zlobu a porušování kardinálních morálních zásad, na kterých stojí civilizace a s kterou  upadá. Právo nejsou jen právní normy, které nacházíme v zákonících a ve sbírkách zákonů, ale jsou to i práva nepsaná, etická pravidla, na kterých stojí společenská dohoda, která uznává to, co je státu a společnosti prospěšné a co je zničující. Jestliže právo nestojí pouze na morálce, tak veřejné mínění, kterému se příčí chování a jednání některých lidí nebo skupin morálku vnáší a tomu je třeba naslouchat. Soudy rozhodují o vině a trestu podle právních norem, které pachatel poruší svým jednáním, společnost rozhoduje svým míněním podle své úvahy co je dobře a špatně, pokud jednání některých lidí nebo skupin porušuje společností nastavený řád. 

Myslím, že hlavním posláním politiků je naslouchat veřejnému mínění, kterým vyjadřuje svou potřebu bytí v určitém režimu a oslovuje ty, kteří svobodnou volbou budou spravovat věcí veřejné, co si přeje, aby bylo prosazováno nebo aby to, co odsuzuje, vymizelo z života společnosti a to je amorální chování. To je právě to chování, které přímo právo nereguluje, ale z něhož vzniká mnoho zla. Každý člověk se zdravým rozumem dokáže rozeznat, jaké chování je už za hranou a které lze veřejně odsoudit jako nepatřičné a nežádoucí i pro výchovu mladé generace, která teprve nabývá zkušenosti z toho co je dobře a co špatně a často mají své vzorce chování a jednání, jejichž důsledky neumějí ještě napravit. Těžko jim někdo bude vysvětlovat Desatero, na kterém stojí od pradávná etika, protože na to se zapomíná, jak velkou ochranu poskytují člověku k jeho životu. Je to spolehlivá brzda  před tím, co může život člověka zkomplikovat a tím i společnosti. Myslím, že je čas, abychom se zamýšleli nad tím, jak chceme žít v této krásné a historicky proslavené zemi. My občané České republiky. 

          

Autor: Irena Aghová | sobota 11.9.2021 13:41 | karma článku: 16,49 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...