Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ghosting jako způsob týrání člověka.

Poprvé jsem se setkala s pojmem, jehož obsahem je projev egoismu a sebestřednosti či vážného nedostatku empatie. Tím pojmem je ghosting.

 

Jde o situaci, že se dva lidé sejdou na domluvené schůzce. Prožijí spolu „něco krásného“ a potom se jeden z nich už nikdy neozve nebo ten druhý už nemá chuť se kontaktovat z různých důvodů, nepřijímá telefony, neodpovídá na emaily anebo ho vyhostí z přátel na Facebooku, a to bez vysvětlení, i když na prvním setkání, které mohlo být docela romantické, jim bylo tak krásně.

Takové útoky na city člověka mají své pozadí – nedostatek smyslu pro důstojnost vlastní i druhého. Proč se to jeví jako týrání člověka? Protože ghostovaná osoba si se schůzky odnesla pocit, že něco krásného začíná a ghostující osoba jen zkusila, co by z toho mohlo vzejít.  

Položila jsem si otázku, zda spadá takové chování pod etický soud, který takové chování obecně zavrhuje jako neslušné, obecně nepřijatelné, ostudné a zavrženíhodné a takovým způsobem označí ghostující osobu za hanebnou, amorální a zavržení hodnou, nebo má soukromé právo na to prostředek, jak ochránit ghostovanou osobu a zabránit ghostující osobě, aby se takového jednání  nedopouštěla? Do jaké míry je dotčena důstojnost ghostovaného člověka a omezena jeho svoboda, a i přirozené právo člověka se brát o vlastní štěstí a případně štěstí lidí jemu blízkých a to způsobem, jenž nepůsobí bezdůvodně újmu druhým.?

Do jaké míry je omezeno právo ghostujícího člověka se svobodně rozhodnout z nějakého vlastního důvodu nepokračovat v zahájeném citovém kontaktu s druhou osobou a způsobit ji bolest, pocit hanby, hořkost a palčivý pocit nedoceněnosti? Je omezeno společenským míněním, které lze považovat za etickou normu, která takové jednání nepřipouští a považuje ho za neetické.

Není to žádná novinka. Takové případy jsou zaznamenány v literatuře, například příběh Anny Kareniny, v příběhu mladého Werthera, který způsobil vlnu sebevražd,, případ hraběte Egmonta v Goethově příběhu ,a jeho lásky, která byla opětována a skončila tragicky, nešťastné Lukrécie, ve starověkých příbězích, zejména v řeckých Aischylových, Euripidových a Sofoklových hrách Faidra, Medea, a i v biblických příbězích, například Josef a Putifarka.Téma ghostingu  je vděčným tématem pro poezii, pro příběhy, které líčí důsledky zlomených srdcí, jako například Jany šílené, manželky francouzského krále Filipa Sličného a co tak zlomené srdce Cyrana de Bergerac.

Je to o též o lidském rozumu, který dokáže, když se mu dá v době vzplanutí  prostor zbrzdit náhlé vzplanutí, o vůli člověka nedělat druhému to, co sám nechce, aby se mu dělalo.

 Je s podivem, že pojem ghosting se objevil začátkem milénia a pojí se s negativním dopadem na duševní zdraví toho, kdo je ignorován, někteří odborníci  ho považují jako pasivně agresivní formu emočního týrání a krutosti. V tomto případě může jít o problém s emoční a citovou vazbou, kterou zřejmě může posoudit pouze psycholog a ghostovaná osoba to rozhodně nevyřeší psaním dopisů, pokusy se setkat a vymáhat vysvětlení, proč mi neodpovídáš a může se též dozvědět, „já nejsem sám“, „já nejsem sama“. Takové případy nelze podceňovat, bohužel, nedostatek v citovém životě a neschopnosti zvládnout problém může mít hluboký původ v nezhojeném zklamání a ublíženosti v dětství v rodinných vazbách. Tato situace, která se vyskytuje v mezilidských vztazích může mít těžké následky pro lidi, kteří trpí psychickou labilitou, což není na první pohled patrné, pokud se to později neprojeví nešťastnou reakcí na vzniklou citovou situaci. Nelze jinak, než tento problém brát vážně a neprohlubovat negativní vztahy ve společnosti, které mohou mít vážný dopad na jednotlivce. kteří nejsou negativně naladěni. .  

 

Autor: Irena Aghová | úterý 2.11.2021 8:09 | karma článku: 18,60 | přečteno: 761x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...