Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politika je věc veřejná na sociální půdě.

Na první pohled se zdá, že společnost rozdělují názory na situaci, která je složitá a v ní se projevuje zranitelnost hodnot a nutnost dosud ustálené hodnoty zvážit a neobávat se jejich přehodnocování. 

Zdrojem politiky nejsou jen názory o tom, co se má dělat a naopak co se dělat nemá, jak o tom diskutují osobnosti ve veřejných vystoupeních a jejich názory a závěry jsou chápány jako berná mince, Jenže, zdrojem politické moci nejsou jen jednotlivci,  kteří se zavázali svou vůlí a přesvědčením vstoupit do sféry věcí veřejných, v nichž hodlají poskytovat své odborné služby v různých oborech, které jsou potřebné pro fungování demokratického právního  státu, který je součástí mezinárodního společenství ve vzájemných vztazích. Takovým rozhodnutím jedince vstoupit do politiky a tím i do správy státu  vyžaduje odbornost a zkušenost z předchozí úspěšné činností v komunální politice. Nestačí jen představa o tom, jak bude takový jedinec mířící na ministerské křeslo úřadovat a chápat to jako kariérní záležitost, kterou hodlá udržet po dobu výkonu mandátu, pokud je pověřen k takové činnosti, ale musí vzít na vědomí, že stojí před vyspělou společností, která se nespokojí jen tak ze vším, co se jí nabízí a po zkušenostech z minulých období od roku 1989 má představu o tom, že po vzniku obnoveného státu se nemůže vázat na rezidua z minulosti., protože mnoho toho, ztratilo nejen platnost, ale také schopnost k fungování a udržitelnosti stability současného státu a jeho společnosti občanů. 

 Společnost není převážně zaměřena na vnější cíle. Společnost je chápána dvěma způsoby - jako souhrnný pojem, jako shrnutí všech jednotlivých sociálních jevů. tedy všech sociálních vztahů a skupin, všech norem a institucí, což je agregátní pojem a zůstává otevřená otázka, zda mu něco v sociální skutečnosti odpovídá. Společnost spojená svou historií, která je přítomna  jako přetrvávající nezrušitelné tradice, může vzbuzovat dojem něčeho všemocného.  Žádný jedinec, ať už jakkoliv mocný. není pánem nad celkem  společnosti v jejich dějinách a stejně tak málo je úřadem nebo institucí.

Princip znamená počátek nebo zdroj a v etice jsou principy sociální zásady jednání . Rozhodně principy nepopisují žádná hotová nebo ideální uspořádání a nejsou rozhodně žádnými konkrétními návody k jednání, jsou totiž spíše ideemi, podle kterých se naše jednání orientuje a které je třeba respektovat.

Politické společenství existuje kvůli obecnému dobru, v něm má své nejvyšší ospravedlnění a smysl, z něho odvozuje  své původní a vlastní právo. Obecné dobro v sobě zahrnuje souhrn všech podmínek sociálního života, jejichž prostřednictvím jednotlivci, rodiny a společenské skupiny mohou dosáhnout  svého vlastního zdokonalování. Základní myšlenka je obsažena v principu obecného dobra se vztahuje k personální existenci  člověka ve smyslu její individuální  a sociální stránky.

Politika jako moudré usilování o obecné dobro.  - tato parafráze spojuje výstižně v oblasti politiky hlediska řádu i hledisko jednání, principy o konkrétní situaci. Obecné dobro určuje, o co se má v politice zásadně jednat, moudrost  jako první z kardinálních ctností je schopnost zvládnout situaci z mravního hlediska dobře  (v souladu s principy) a mravně správně, jak to odpovídá dané situaci..

Politické otázky jsou také všeobecně lidskými otázkami, jsou to otázky, které se týkají naší osoby ve vzájemném lidském soužití, proto se týkají nás všech a proto je nelze řešit odborně. 

Politika není ve svém vnějším projevu a v základních motivech jednajících bezprostředně zaměřena na velké hodnoty, mající za cíl obecné dobro jako jsou mír, lidská práva a spravedlnost, nýbrž na prosazování určitých zájmů sociálních uskupení,  politických stran a států. Hodnoty obecného dobra přitom vyžadují jen dodatečnou pozornost, jestliže při střetu zájmů má být důstojné lidské soužití. možné.

Pro politicky činného člověka se otevírá možnost veškerou námahu a umění spojené se zastupitelským obhajování zájmů chápat a vykonávat  jako odpovědnou  službu pro druhé, pro ty, které zastupuje. Z normativního hlediska  lze označit politiku za umění vzájemně zprostředkovávat při odpovědnosti vůči druhým stále  spolu konkurující a vzájemně si odporující zájmy skupin lidí a politických sdružení tak, aby mohlo být zachováno snesitelné soužití ve vzájemných vztazích,.

Instituce a zákony mají umožňovat rozvoj rozmanitých sil a zájmů ve společnosti, povzbuzovat je a zároveň je vždy v potřebné míře zapojovat do služby k obecnému dobru.  Dobré instituce neomezují člověka při sledování zájmů, nýbrž zprostředkovávají mezi zájmy a obecným dobrem. Tím dávají občanu určitou jistotu, že může v rámci platných zákonů sledovat své zájmy.    

 

  

   

 

 

          

Autor: Irena Aghová | neděle 28.11.2021 0:56 | karma článku: 15,87 | přečteno: 184x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!