Dějiny ukazují cestu následníkům co je dobře a není .

4. 12. 2021 14:18:10
Nemyslím, že by měla Evropa opakovat chyby svých kulturních předků a dospět ke zkáze, ale měla by hledat východiska a dospívat k určitým cílům, i když vzdáleným.

Model, který není třeba opakovat.

Právě pracuji na prezentaci, její téma jsou starověké státy a jejich počátky, postupný vývoj až do naší doby. Ano, říká se tomu transfer, který slouží k tomu, aby se šířily kulturní výdobytky, jako školství, umění vládnout, rozvoj práva a filosofie apod. Jistě, že naše doba, kterou prožíváme má na co navazovat a sbírat už vyzkoušené pokusy, které ukazují to, co je pro lidstvo a jejich společenská zřízení dobře a co je špatně.

Takové úvahy nejsou snadné, protože to chce hlubší průnik do příčin a následků dobrých postupů a též chození kolem bludných kamenů, věcí už sice vyzkoušených, ale nedokončených, nebo ukončených Caesarovským způsobem, odpovědí římského senátu na jeho úkon - překročení říčky Rubikon. Tyto kroky obou stran Caesara a senátu vedly k jedné pohromě - pádu Římské republiky, která ve svém zřízení vykazovala znaky právního demokratického státu. Kdo však nejvíce oplakával konec republiky, byl její největší obhájce, Marcus Tullius Cicero, který byl rádcem Caesarovým, Gnaea Pompeia a též Crassa. Tyto významné osobnosti využívaly Ciceronovy výmluvnosti a jeho úspěchy jako obhájce, dokonce ho málem přijaly do triumvirátu, ale postupně ho opouštěly, až zůstal sám jako vyhnanec z milovaného Říma a zavražděn na pokyn Antonia, který byl zřejmě jeho sokem a Caesarovým oblíbencem a to proto, že Cicero velmi spoléhal na svou výmluvnost a vedl proti Antoniovi tzv. filipiky a to mu už neprošlo.

Cicero byl jednou z největších osobností Říma, nejvzdělanější ve filosofii, a právu. Ale nebyl roven těm mocným, jejichž přízeň byla vrtkavá, protože měli vlastní vize a cíle, jak ovládnout svět. Jeho největším počinem, na který sázel bylo záchrana Říma před Catilinovým spiknutím, a tento čin, velmi nebezpečný následoval po Sullově pádu, který též toužil po moci a pomstu, kterou Římu nedopustil, upozadění jeho aristokratické rodiny a nemožnost ze též vyšvihnout mezi ty mocné. Catilina soustředil kolem sebe ty uražené Sullou, který je ždímal, jak mohl a zřejmě šlo o pokus, jak opět se opět domoci svých původních postavení, kterými se těšili před Sullou. Pád republiky předcházelo i porušení ústavy a zneužití vynětí článku o diktátorovi, který Sulla obnovil. I Caesar se prohlásil diktátorem. Sullovi šlo o to, aby změnit do základů římský stát, který byl postaven na Romulově ústavě, na jejímž základu se vytvořily státní orgány a dvě strany, patriciů a plebejů, kteří se přičinili o kodifikované právo na 12 deskách, vystavených na fóru, lidem denně na očích. Nešlo o nic menšího, než o spravedlivé soudy a spravedlnost vůbec.

Velkou a významnou roli samozřejmě hrál senát, který byl složen z patriciů, velmi bohatých a v politice zkušených mužů ,s rozhodovací pravomocí o válce a míru, o státních financí, o jmenování konzulů a velitelů římské armády, a jiné pravomoci. Caesar, byl zavražděn senátory, kteří se zřejmě řídili zákonem, že kdo bude chtít obnovit království v Římě, bude potrestán nejvyšší trestem. A tak se to stalo, Jediný z triumvirátu , Gneaus Pompeius ne byl ušetřen násilné smrti, byl v Egyptě popraven; jeho významným činem bylo vniknutí do Jeruzaléma a do chrámu. Antonius se velmi sbllížil s Kleopatrou, královnou Egypta, která dovážela do Říma obilí.

Tento svět římské republiky , který ve velké stručnosti líčím, otevřel mnoho otázek o moci, a o touze po vlivu ve státě, který byl, a to se nebojím říci kolosální po té, co jsem si nastudovala římské právo v němž se projevuje dokonalá správa státu a občanských práv.

Ze současného pohledu do této minulosti, ovlivněného už úplně jinými morálními pravidly o tom, co je dobro a co je zlo není o čem snít s ohledem na Řím, ale přesto z příběhu římské republiky vyplývá jedno poučení, jak je důležité bdít nad ústavou a dodržovat její nastavená pravidla a pěstovat v současné společnosti nebo společnostech v Evropě jednotu a nedělit společnost na přívržence toho či onoho a chod státu a jeho představitelů podrobit platným zákonům a raději nepěstovat mimo platné právo zvyklosti, i když některé jsou pouze historicky tradovány a mají své opodstatnění.

Řekněme stát - to není snadná věc i když se zdá samozřejmá. Někdy mám obavy, že některé činy přesahují pilíře státního zřízení nebo se do nich nemohou vejít.

Autor: Irena Aghová | sobota 4.12.2021 14:18 | karma článku: 18.16 | přečteno: 307x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 201 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 137 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 246 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...