Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obraz světa a jeho vliv na úroveň společnosti

Od Sumerů až po současnou dobu se všechny generace v historii snažily zanechat světu své vidění světa. Jaké je vidění světa současných obyvatel naší planety? 

Nejdále vidíme do pravěku díky naším historikům, archeologům a překladatelům hliněných tabulek, z nichž vyplývá představa těch dávných lidí o tom, co je svět, co je člověk, společnost a co je stát a právo, spravedlnost, zločin a trest a též zprávy o tehdejší společnosti a jejich cílů i o lidech, kteří uměli rozlišit co je dobro a co zlo a co světu prospívá a co ho ničí. Malby na nádobách představují bohy a klínopisné zákony, aby byly lidem stále na očích, aby jim sdělený božský řád prostřednictvím panovníků a vyvolených osob vysvětloval hodnoty které se líbí bohům, stvořitelům pro stanovení řádu a pořádku v lidské společnosti, na ochranu státu (polis) a obyvatel, na ochranu území před útočníky a klimatickými katastrofami. A tak, když pomalu sbíráme poznatky z knih učenců  a našich historiků, pana Petra Olivy, který nedávno zemřel a dožil se 92 let, Panu Charvátovi, který napsal několik zajímavých učebnic a řadě jiných lidí. můžeme si vytvořit představu o tom, jaký obraz světa zanechali po sobě staří Egypťané, Předovýchodní společnosti, Izraelité, Řekové a Římané. Máme o tom jasnou představu, pokud tyto civilizace za sebou zanechaly písemné památky, které byly přepracovány do různých publikací i s tím, co znamenají. Antické společnosti se opravdu snažily svůj obraz světa poslat do budoucnosti, snad to byl jejich úmysl nebo to byla náhoda, že si nějací chrámoví písaři zapsali události, jich byli svědky nebo někdo z králů nechal vytesat na skálu nejen lidské zákony, ale též svůj epilog. A tak za sebou zanechali krásné a bohaté památky i Řekové a Římané a v nich je ukryt obraz jejich světa, jak ho viděli a chápali, a tak tomu bylo v poantické době v různých ideových a uměleckých směrech. Antický člověk toužil po nesmrtelnosti a starořecká péče o duši se přehnala římským světem do světa post antického a křesťanství tuto myšlenku posílilo Ježíšovou zásluhou, který na kříži vylil svou krev, aby smazal hříchy světa.

A hle, on se kupí jeden za druhým, protože náš digitální svět  o obrazu světa  nevydává žádná pozitivní svědectví. Stačí si číst na internetu různé názory, čerpané z bůhví, jakých zdrojů o tom, co je dobře a co je špatně mají pomíjivý charakter a lidé, kteří je čtou mají pomíjivé názory, jak je patrné v diskusích. O čem vlastně diskutujeme? O čem jsou knihy, které vycházejí a co jejich obsahy zanechávají v naší mysli, jaký názor je vlastně důležitý pro současnou dobu a budoucnost a co je třeba udržet jako hodnoty do budoucna, že to, co si myslíme má nějakou zvláštní poplatnost tady a teď. Není za co bojovat? Každý z nás je součástí společnosti, ať chce nebo nechce, která žije ze dne na den a nedá se udělat víc než splnit své povinnosti, plynoucí z úkolů, které vyplývají ze zákonů a různých mezilidských a obchodních vztahů a z politické vůle. Netoužíme po kráse a neumíme jasně říct, co pro nás krása znamená. Možná, že máme v sobě ještě nějaký kořínek z řeckého vztahu ke kráse a umění a touhy po zdatnosti. Náš digitální svět je plytký, neudržitelný a do budoucna nevýznamný. Občas i mluvíme s robotem (máte nějaký dotaz, zeptejte se mne. Tak jsem se zeptala a odpověděl, že otázce nerozumí. Bohužel jsem se ani poté nedovolala na Vodafone, měla jsem technický dotaz. S roboty se bavit nechci, ale s lidmi, kteří mi řeknou jasně odpověď na mou otázku a vysvětlí mi, jak řešit ten a ten problém.

Obraz tohoto světa je plytký jakoby zastřený modrým závojem a plyne jak voda v řece a nic za sebou patrně nezanechává. Ani básníky, malíře, sochaře a jiné umělce, kteří by ho dokázali vyložit. Možná přijde generace, která bude po něm pátrat a zatouží ho vyložit. Přeji ji hodně úspěchů.               

  

 

Autor: Irena Aghová | úterý 18.1.2022 6:50 | karma článku: 16,82 | přečteno: 193x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...