Potraviny: Zpracování ovoce v domácích podmínkách
Zpracovávání ovoce podle tradičních způsobů
Sirupy
Nejoblíbenějším domácím produktem je výroba domácích sirupů. Jsou zdravé, obsahují vlákninu, ale také velké množství cukru, a proto je třeba zvážit, zda by je měli pravidelně popíjet lidé, kteří mají náběh k otylosti nebo otylostí trpí. Samozřejmě, že záleží na množství, které vypijí v kratším časovém úseku.
Jablečný sirup
Jablečný sirup, podle tradičních receptur připravíte tak, že na 1 litr šťávy použijete 1,5 až 1,7 kg cukru a 8 g kyseliny citrónové. Jablka operte, rozdrťte a vylisujte. Šťávu nechte několik hodin sedimentovat. Odkalenou šťávu přivedete do prudkého varu a přidáte cukr a kyselinu citronovou. Sirup pak naplňte do čistých lahví.
Malinový sirup
Malinový sirup je velmi oblíbený a zvláště ho mají rády děti. Obsahuje však velké množství cukru, takže pokud děti mají náběh k otylosti nebo otylostí trpí, lze jen doporučit jim dávat do jedné sklenice malé množství sirupu.
Malinový sirup si připravíte tak, že na 1 kg plodů přidáte ¾ litru vody a necháte 12 hodin stát. Uvolněnou šťávu, potom přes pláténko přecedíte a na 1 litr šťávy přidáte 1,5 kg cukru a 6 g kyseliny citronové. Cukr ve šťávě rozpustíte za teploty asi 60 – 70 stupňů Celsia. Ale nesmí přijít do varu. Po rozpuštění cukru nalijte sirup do lahví a zazátkujte korkovými zátkami, které dobře vysterilujte ve vařící vodě.
Tak se obdobně postupuje při všech přípravách ovocných sirupů.
Zmrazování ovoce
Pokud se na zahrádkách urodilo, je to dobře, ale pak nastane starost, jak nejlépe uchovat ovoce na zimu, aby neztrácelo hodnoty. Jedním z nejšetrnějších způsobů je zmrazování.
Zmrazený angrešt
Plody nejprve omyjte ve studené vodě, pak odstopkujte a odstraňte okvětí. Pro zmrazování použijte ovoce plně zralé, menší velikosti a nejlépe z červené odrůdy. Vytříděné a upravené plody naplňte do obalů bez prosypání cukrem, ale můžeme použít i obaly, do kterých nalijete 50% cukerného roztoku, který si připravíte rozpuštěním 0,5 kg cukru v 50 cl vody. Pokud zmrazujete angrešt prosypaný cukrem, použijte krystalový cukr v poměru 1 díl cukru a 3 díky angreštu. Po zabalení angrešt ihned zmrazte. Mražený angrešt pak můžete použít do moučníků, kompotů a ovocných pohárů.
Takto můžete postupovat u všech druhů ovoce, stačí se rozhodnout, zda ho budete mrazit „na sucho“, což se u každého ovoce nehodí, nebo v cukerném roztoku. Lze je doporučit si vždy před přípravou přečíst recept na zpracování toho kterého druhu ovoce, jak nejlépe s ním při zmrazování naložit, protože v zimě, až ho budete používat, krásně ozdobí vaše moučníky anebo poháry. Pokud se s ním nevhodně naloží, pak budete zklamáni.
Konzervace sušením
Konzervovat sušením se dá zelenina, ovoce a houby. Začněme houbami, protože je to v tomto období aktuální.
Příprava na sušení
Houby se suší buď na slunci, nebo v sušárenském zařízení. Může to být buď domácí sušárna s vlastním tepelným zdrojem, nebo stojan s lískami, který můžete postavit na kamna, na sporák nebo do trouby. Řezy hub můžete navlékat i na režnou niť a zavěšovat na zvláštní stojany nebo na vhodná místa nad tepelným zdrojem nebo na slunci. Při sušení odejmete houbám téměř 90 % obsahu vody. Z 10 kg čerstvých hub získáte tak přibližně 1 kg až 1,2 kg usušených hub. Pro sušení jsou nejlepší pravé hřiby, jako hřib smrkový, dubový, ale i klouzky, čirůvky, žampióny a jiné jedlé houby. Houby pro sušení musí být zdravé, vyvinuté a nečervivé. Před rozkrájením je musíte dočistit nožem a zbavit všech příměsí. Je důležité upozornit, že houby před sušením musíte krájet nerezovým nožem. Plodnice řezejte podélně na plátky. Je praktické, aby tloušťka těchto plátků dosahovala 1 až 4 mm. Plodnice krájejte tak, aby, pokud je to možné, zůstal klobouk s třeněm spojen. Jinak můžete kloboučky u malých hříbků sušit i celé. Plátky hub se kladou na dřevěné lísky nebo na síta tak volně, aby se vzájemně nedotýkaly. Síta mohou být s nerezivějícího pletiva, z různých tkanin, na silonu apod. Houby se však dají úspěšně sušit i na dřevěné desce, ale nikdy ne na papíru nebo na plechu, kde se přilepují a pak černají. Počáteční teplota sušení má být vždy nižší, a to 40 -50 st. C. Hlavní sušící teplota, to je asi za 1 hodinu od začátku sušení, má být 60 a 65st. C. Dosoušet budete však při teplotě nižší, a to asi 55 st. C. Doba sušení je závislá na druhu hub. Plátky hub můžete během sušení převracet. Konec sušení poznáte podle toho, že plátky hub nejsou již vláčné nebo kožovité a ohebné, ale jsou křehké, lámou se a chrastí. V této době mají asi 12% vody. Pokud houby sušíte na slunci, chraňte je před prachem a vlhkostí. Spíš vybírejte vzdušná a slunná místa.
Sušené ovoce
Sušit ovoce v domácím prostředí není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Jistě, že mnoho domácností má své moderní sušičky, ale nyní se seznámíte s tradičním sušením, které má své zásady a výsledek je vynikající.
Pro sušení je vhodné ovoce zcela zralé, které má nejvyšší obsah cukrů. Aby odpařování vody probíhalo v průběhu sušení plynule a bez poškození jakosti nebo vzhledu ovoce, jeho konzistenci změkčujeme a barvu plodů chráníme některými zásahy před vlastním sušením.
Předváření ve vodě
Pro sušení se předváření téměř veškeré druhy ovoce. Vlastní předváření plodů se dělá stejným způsobem jako při zpracování ovoce na kompoty. Buď přímo, nebo v předvářecím košíčku ponořujeme ovoce do vařící vody (o teplotě 90 - 100 st. C). Ale jen na několik málo minut, a to podle ovocných druhů.
Předváření v cukerném roztoku
Předvářením v cukerném roztoku usnadňujete a hlavně zkvalitňujete sušení u takového ovoce, které má větší obsah kyselin, nebo u takových druhů, kde je vyšší sladkost usušených plodů příjemná a žádoucí, jde v podstatě o předslazování, například višní, třesní nebo i hrušek. Teploty, při kterých ovoce sušíte, se řídí jednak podle tepelného zdroje, jednak podle povahy ovoce. Na počátku sušení má být teplota vždy nižší, hlavně u čtvrcených plodů. Uprostřed sušení mát být teplota nejvyšší a na konci o málo vyšší nebo stejná jako na počátku.
Sušení na slunci
Na noc je nutné plody uschovat so suché místnosti, aby nezvlhly. Ke zvýšení sušícího účinku slunečného tepla můžeme si zhotovit sušící skříň v podobě pařeništního okna, které má dole a nahoře otvory pro přirozenou cirkulaci vzduchu.
Sušení v troubě
Sušení v troubě je pro domácí sušení ovoce, zeleniny i hub nejvhodnější. Ovoce usušíte, stejně jako houby, na lískách a jen zcela výjimečně na plechu podloženém pergamenovým papírem. Nejvhodnější jsou elektrické trouby nebo plynové, ve kterých lze teplotu regulovat.
Irena Aghová
Sírachovec
Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti
Irena Aghová
Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.
Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.
Irena Aghová
To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.
Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.
Irena Aghová
O svědomí
Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.
Irena Aghová
A zase máme další semestr za sebou.
Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně
Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...
Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy
Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...
Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman
Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...
Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle
Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...
Prodej domu, 204m2, pozemek 249m2, Duchcov, ul. Sklářská, okr. Teplice
Sklářská, Duchcov, okres Teplice
3 290 000 Kč
Seznam rubrik
- Antika
- Román o orosených růžích
- Umění
- Vídeňské bonbónky
- In memoriam
- Články roku 2011
- 2011 Povídky z maloměsta
- Příroda a její dary
- Hudba pro specialisty na etno
- Zahrada
- 2013
- Územní členění a problematika
- Sociální problematika v ČR
- Martin a Liliana
- Biblické dějiny
- Stres. frustrace, deprese nebr
- 2014
- Mezi drakem a hadem
- Společnost
- Články roku 2010
- 2015
- Z historie
- Demokracie
- Politika
- Smlouvy nejsou kus papíru
- Rodina a život kolem ní
- Tajemství zdraví a krásy
- Umět vařit je -in -
- Povídky a novely na sobotu
- Moje domácí kuchyně
- Milostná lyrika
- Až budou padat hvězdy
- On ženatý, ona vdaná
- Můj rozmarný Bůh, harmonie
- Náboženství
- Občanský zákoník a předpisy so
- Pohádky
- Těžké chvíle s lehkým srdcem
- Filozofování s filozofy
- Ženou v každém věku
- Paragrafy
- 50 +
- Druhé housle
- Čtenářský deník
- Osobní
- Nezařazené
- Rok 2012
- 2017
- Rok 2016