Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

I.G.Farben

24. 3. 2011 21:18
Náboženství se naopak vyplácí

protože poskytuje jednoduché, jasné a bezesporné vysvětlení složitých otázek spojených s původem člověka a smyslem jeho existence, čímž šetří práci, čas a energii a napomáhá tak k přežití ;-D

0 0
možnosti

Marek N

24. 3. 2011 20:53
Jak ohodnotit víru?

Za co lze vůbec víru považovat, lze ji vůbec takto hodnotit zda se vyplácí či nikoliv? Jestli takto smýšlíme, můžeme vůbec nalézt pravou víru v Boha. Vždyť Bůh je náš stvořitel, jak bychom ho mohli takto vydírat. Jestliže si někdo řekne "Věřím v Boha, budu se modlit a chci za to to či ono jinak přestanu věřit" jak může očekávat že se mu přání vyplní? Jedná se o nepochopení Boha, nepochopení podstaty pravé víry.

Vírou musíme přijmout skutečnost, že jsme před Bohem jen dětmi neznající plnou pravdu a plnou skutečnost a podobně jako naše malé děti musíme se všemu postupně naučit. A jestliže se nezačneme učit, nikdy nepoznáme pravou skutečnost a budeme ve svém životě neustále tápat a trápit se kvůli své vlastní neznalosti. A fakl že ne vše se děje podle našich přání je dán tím, že Bůh nás vyučuje, vede a občas i trestá za naše viny aby nás vychoval podobně jako i my vychováváme naše děti. A když si člověk říká "já vím všechno nejlépe,mě nemusí nikdo poučovat" jedná jako vzdorujícího dítě.

0 0
možnosti

petrph

23. 3. 2011 9:00
možná se zamyslet nad tím

Že první masový odklon u nás od víry nastal akurát v době,kdy Masaryk ohlásil odluku církve od státu.Což mělo 2 aspekty.Ten první, interní viděl Masaryk předem.V pekle krveprolití 1.světové války ztratila spousta lidí iluzi o úloze církve a jejího Boha na této Zemi.Ovšem ten druhý,vnější provedl Masaryk právě onou odlukou.Církev ztratila klacek, kterým by si alespoň slupku oné víry mohla nadále vynucovat.Kdo přestal věřit,mohl se svobodně vyznat ze své nevíry.

Podobně se vedlo církvi o 70-et později.Po zhroucení bolševického temna mnozí opět hledali pravdu a lásku ve víře(Když už jí nenašli u Havla a jemu podobných).Jenže,církve se v té době věnovaly hlavně dohadováním s vládou o majetek a politikaření.(Čunek jako předseda křesťanské KDU-ČSL byl asi vrchol) Žádný div že spousta lidí zase z církví odešla.

Nicméně bych na závěr citoval pana Masaryka "Náboženství není církev".A proto ani dnešní nahlášená čísla do americké studie nevypovídají nic o počtu lidí u nás,kteří skutečně věří

0 0
možnosti

vaťák

23. 3. 2011 8:19
Víra mění hodnoty

Přeji krásné ráno. Ono slovo víra by mělo být spíš důvěra. Tuto schopnost dostává každý. Jde jen o to, komu ji dám a jak ji budu rozvíjet. Člověk by měl být velmi opatrný, než se rozhodne "něčemu věřit".

Pro mne je víra velkým přínosem. Učí mne nacházet i jiné hodnoty, než jen zisk.

Po ránu jsem přemýšlel, kolik jsem v životě potkal skutečných ateistů. Těch, co to o sobě prohlašovalo, bylo hodně. Ale těch, kteří skutečně nevěří "ničemu nad námi", jsem moc nepotkal.

0 0
možnosti

Faustino

23. 3. 2011 8:51
Re: Víra mění hodnoty

Křesťanství (nejen to) je přímo prefigurací zištnosti.

Mt 19,29 "A každý, kdož opustil by domy, nebo bratry, neb sestry, neb otce, neb matku, nebo manželku, nebo syny, nebo pole pro jméno mé, stokrát více vezme..."

0 0
možnosti

tanker d

23. 3. 2011 7:22
karma

Za to, že o tom píšete, i když s částí toho všeho nesouhlasím.

Není jenom katolicismus, jsou jiná, starší, vyzrálejší náboženství, pojednávající v podstatě  o tom samém, až na odlišnost proroků.

Rozhodně nepomůže proti depresi, deprese není o tom, že má člověk problém a splíneček, deprese je psychická záležitost a patří do rukou odborníka. Znakem deprese je, že nevidíte nejenom řešení, vy nevidíte ani ty problémy.

Znám ovšem jednoho velice zkušeného ... řekněme anděla-seslaného-na-zem abych to tak řekla v řeči katolíků... u kterého jsem pozorovala určité schopnosti pomáhat lidem najít vlastní víru, ačkoliv byli původem ateisté. Ano, najít víru pomůže, ale musíte najít tu správnou, která dané individuum podporuje a ne ho podráží. Rozhodně to zpravidla není katolicismus, protože (díky sociálnímu zázemí v naší zemi) k němu by ona osoba našla vztah i bez pomoci, kdyby pro ni byl ten "správný".

0 0
možnosti

marka40

23. 3. 2011 6:34
Pěkné zamyšlení.

Odpovím na otázku na konci: Já jsem se tomu naučila právě v katolické rodině a katolickém prostředí, ve kterém jsem vyrůstala. Potkala jsem v životě několik skvělých kněží, kteří uměli a umějí věřící pochopit a podpořit. Dnes je taková tendence katolickou církev zatracovat a vidět na ní jen to špatné, co kdy učinila, nebo selhání jednotlivců. Už ale nikdo nechce vidět to, co udělala dobrého, kolik vynikajících kněží i laiků vydalo svým životem svědectví víry.

0 0
možnosti

Vlastimil.Kornas

23. 3. 2011 16:12
Re: Pěkné zamyšlení.

Ano kněží byli i tahouni pokroku.Mendel,Diviš,dokonce jeden zdokonalil tkalcovský stav.Před 150 lety byli spolu s učitely a stolaři chovateli včel.Dieržon objevil,že neoplozená matka snáší trubčí vajíčka...Dnes včely nikdo z nich nechová,nic neobjevuje a většinou ani fyzicky nepracuje.Na co jim teda Bůh dal tělo?Na svou sebechválu má přece anděly,né?

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

23. 3. 2011 6:24
Náboženství se nemá vyplácet

Víra a náboženství jsou tu z jiných důvodů a pokud někdo kalkuluje co se mu vyplatí víc, znamená to, že skutečně v nic nevěří, jen v zisk.

-

Pokud se ale opravdu chcete podívat na náboženství z pohledu zisku, pak vězte, že je to individuální. Jsou lidé, kterým náboženství pomáhá najít ukotvení ve světě, a to je veliká hodnota. Jsou lidé, kterým náboženství přináší obživu, a zde se vkrádá otázka, zda se u nich stále jedná o víru, nebo zda využívají náboženství pouze jako nástroj finančního zabezpečení. A pak jsou lidé, které náboženství ničí. Některé psychicky, ať už trpí posedlostí či fanatismem, nebo narušením vztahů s blízkými, kteří jejich víru nenásledují. A některé lidi ničí finančně a další dokonce ohrožuje na zdraví.

-

Každopádně naprosté většině věřících náboženství zužuje rozhled. Stávají se jednostrannými, odsuzujé automaticky věci, které jsou v rozporu s jejich vírou, aniž by o nich přemýšleli. A to je přístup, který se skutečně nemusí vyplatit.

0 0
možnosti

marka40

23. 3. 2011 6:39
Re: Náboženství se nemá vyplácet

S prvními dvěmi odstavci souhlas. To, co popisujete v posledním odstavci, se týká stejnou měrou jak věřících, tak ateistů.

0 0
možnosti

lubanek

23. 3. 2011 6:02
Náboženství se nevyplácí.

Ale víra v Boha ano.R^ Přeji vám hezký požehnaný den.:-)

0 0
možnosti

Já, Claudius

23. 3. 2011 5:57
Dnes vás nebudu urážet

ale snadno si jistě domyslíte, co si o vaší víře myslím.

0 0
možnosti

Danny boy

23. 3. 2011 7:33
Re: Dnes vás nebudu urážet

Buďto věříte v něco jiného (Islám, šamanismus a pod.) nebo sám sebe přesvědčujete, že nevěříte v nic. Věřte, že určitě v něco věříte a nejspíš to ani nevíte

;-)

0 0
možnosti

Tak nevim

23. 3. 2011 5:35
Podle mě náboženství

vzniká jako ideologie,něco co spojí větší skupinu lidí bez rozdílu rasy,předchozího přesvědčení.Postupem času se z této ideologie stává náboženství.Přečtěte si volební programy některých stran a slovo STÁT nahradte slovem BŮH.Kdo z nás kdy viděl a uvidí STÁT a taky v něj někteří věří.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS