Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

petrph

5. 5. 2011 8:55
z jakého titulu

To je právě otázka.Tedy zda vůbec existuje nějaký výčet povinností které děti musí ve škole a vůči učitelům strpět. Tak řekneme že se shodnem že musí ve vyučovací hodině sedět ,poslouchat výklad, nechat se zkoušet, psát úkoly. (Když už ta prvotní povinnost, že vůbec do té školy mají chodit je dána zákonem).

Ale co dál? Musí poslechnout a poslouchat učitele,i ve výchově, ve všem co jím nařídí? Tady se uvažuje že by měli zdravit každého ve škole. (ani třeba u dospělého není zvykem že by musel zdravit každého kdo jde na chodníku proti němu).Co třeba příkazy ohledně ne(vhodného) oblečení či účesu. Zákaz třeba kouření ve škole. Atd..atd..To všechno jsou příkazy učitelů školy, a je tedy otázka, zda je žák povinen je všechny plnit, nebo existuje nějaká bariera kdy smí říct, na tohle už právo nemáte...Protože pak se může stát že nějaký učitel-pedofil si předvolá dítě do kabinetu a řekne, svlíkni se. Má dítě vůbec právo mu odmítnout??

0 0
možnosti

Maura Irena

6. 5. 2011 3:22
Re: z jakého titulu

Existuje školní řád, přinejmenším, pak bezpečnostní pravidla, dokonce právní řád a z něho školský zákon, existuje mnoho povinností, ale i práv, které jsou regulovány právem a které lidé musí nebo mají plnit. Navíc, děti jsou subjekty práva trestního, občanského, rodinného, ale musí být do určitého věku zastupovány, nemohou činit právní úkony. Zákaz kouření ve škole upravuje vnitřní požární řád, vhodnost oblečení a účesu je společenská záležitost, já si neberu do práce oblečení, které nosím při jiných příležitostech a většina lidí to považuje za normu. Děti nemohou říci, obecně, na to nemáte, pane učiteli právo, ale mohou to za něho říci jeho zákonní zástupci, pokud dojde ke konfliktu. Pokud ovšem jeho zákonní zákonná zástupci neuznávají řády, zákony a normy, pak vystavují své děti těžkému konfliktu, aniž si to děti uvědomují a zbavují se postavení dítěte a nakládá se s ním podle jeho činů. Je mi líto, že dospělí lidé takové elementární věci přestali chápat.

0 0
možnosti

lisbonka

5. 5. 2011 8:18
deti napodobuji rodice

Aneb slova poucuji a priklady tahnou. Souhlasim, ze tezko budou deti zdrvorile a slune a nauci se respektu vuci ostatnim, kdyz to doma nevidi. V tom je skutecne sance skolek a skol, aby tem detem, ktere to doma nevidi, ucitele ukazali, ze to jde i jinak. I kdyz udrzet si sve postoje zalozene na laskavosti a slusnosti je v kruhu hulvatu peknym oriskem i pro dospeleho, urcite stoji za to na tom porad pracovat.

0 0
možnosti