Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

carolusI

26. 12. 2011 0:02
Samotný fakt,

že se hromádka bezcenného prachu a soudek vody promění v tělo, nadané darem myšlení a svobodné vůle, je úžasný.  U někoho ta svobodná vůle skončí jako bezuzdné sobectví a primitivní uspokojování tělesných potřeb. Takový člověk se v podstatě neliší od zvířat. Ti ostatní snad nějakou duši mají. Jen nikdo netuší co to je a k čemu to je. Až na to přijdem, budeme mít po legraci. Ale to hledání stojí za to.

0 0
možnosti

3lipy

25. 12. 2011 18:07
Vnitřní připravenost lidí:

"Nutné je smířit se s faktem, že to co kolem v tomto světě vidíme, je pouze zdánlivé. Jakobychom byli pod něčí ochranou, že v dané chvíli vidíme jen to, na co jsme vnitřně připraveni..." A o tom to je...V

0 0
možnosti

Maura Irena

25. 12. 2011 19:42
Re: Vnitřní připravenost lidí:

anoV

0 0
možnosti

cerny.prem

25. 12. 2011 16:37
náboženství je metafyzika a je jen v hlavách lidí !!!!!

a fertig !

R.Dawkins má pravdu !!!!

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

25. 12. 2011 15:20
Neodvrhovat minulá paradigmata je rozumné

Je důležité znát pohled minulých generací na svět. Ještě důležitější je ovšem vědět, proč byla tato paradigmata překonána. Znát jejich slabá místa znamená nevracet se proti proudu a neopakovat staré chyby, učit se na poznání minulých generací.

-

Vysvětlím to pro jistotu na příkladu. Dlouhou dobu si lidstvo myslelo, že Země je placatá. Byl to přirozený pohled na svět. Ovšem dnes je tato představa jednoznačně vyvrácena a patří do muzea do vitríny vyvrácených modelů.

-

Do tohoto muzea patří mnoho dalších představ o světě a jeho uspořádání, často byly tyto představy vyvráceny za značných obětí lidstva. Bohužel stále se najde dost lidí, kteří odmítají uznat, že jsou tato paradigmata mylná a že svět podle nich nefunguje. Nepoučitelnost lidstva je velmi drahý luxus.

0 0
možnosti

jupp

25. 12. 2011 15:41
Re: Neodvrhovat minulá paradigmata je rozumné

Babylonsti a asyrsti astronomove vedeli, ze Zeme je koule. Antika jak by smet. Obyvatele morskych pobrezi vedeli a pozorovali, ze Zeme je koule. S predstavou, ze Zeme je placka prisel nevzdelany kupec, ktery se plavil asi 550 jako pasazer do Indie a nerozumel jevum okolo nej. A ten zbozny 616 chtel cilene vytvorit krestanskou kosmologii, jinou, nez pohanskou. Byl za to prohlasen za svateho. Sv Cosmas Indicopleustes.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmas_Indicopleustes

0 0
možnosti

rodd

25. 12. 2011 13:51
Vše to vlastně

pramení z cesty člověka jako příslušníka živočišného druhu k vlastní svébytnosti, vytvoření své duševnosti skrz poznání, komunikaci a vnitřní tah. Doposud byl a mnohdy je člověk "uzavřen" v koloběhu lidského druhu a jeho snaze obstát v proměnách této planety a jejího prostředí. Právě darem člověku je poznání a pamatování si všeho, což umožní lépe obstát v tvůrčích proměnách planety. Toto "uzavření" vlastně přineslo a obsahuje doposavadní epochu lidstva a vše je vlastně postaveno na živočišném podkladě, neboť ten je zde základem a je potřeba jej uchovat a chránit, jinak by zde nebyla žádná civilizace. Tím byl utvořená základní první lidský svět, světský a duchovní.

0 0
možnosti

Maura Irena

25. 12. 2011 13:53
Re: Vše to vlastně

Děkuji za doplnění V

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS