Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Miška Kvakin

24. 2. 2012 0:54
No dnešní mladí lidi nečtou tak jak my

A neznají klasiku, prostě čtou ty magazíny pro mladé a vůbec nečtou, ani povinnou ani nepovinnou. Jinak, paní Irenko, blahopřeji, vy jste je asi vdala? V

0 0
možnosti
JD

pedr64

23. 2. 2012 11:21
vyrůstal jsem v době,

kdy byl v TV jeden nekoukatelný program, takže zbývalo lítání za mičudou nebo četba. Četl jsem hodně, knížka za večer nebyl problém. Od Remargua po Sinkievicze, od Haileyho po americkou drsnou školu, od sci-fi po KOD atd. Ale klidně se přiznám, že jsem nepřečetl jedinou "klasickou" povinnou četbu, včetně té Babičky. Nutit někomu autory, o kterých se učí jen proto, že to byli jediní, kteří v 19.st. psali česky, autory, kteří čtenáře neosloví, je prostě kontraproduktivní. Jestliže v současné době mladá generace nečte vůbec, pak jakékoliv vnucování je nesmysl. Místo toho by školství mělo být vděčné za každého, kdo vůbec něco čte. Jedno co, hlavně aspoň něco.

3 0
možnosti
IA

Maura Irena

23. 2. 2012 11:29
Re: vyrůstal jsem v době,

Souhlasím:-)

0 0
možnosti
P

Pavel_D

23. 2. 2012 10:36
My měli štěstí,

že ještě v r. 1961 byl Karel Čapek považován za nedoporučovaného buržoasního hradního spisovatele. Takže jsme jej dychtivě četli. Hodilo se to hned příští rok, kdy Čapka "objevil" Chruščov. A stal se zlatým hřebem maturity.

Podobně později Škvorecký - co bylo zakazováno nebo potlačováno, mládež přitahovalo.

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

23. 2. 2012 11:25
Re: My měli štěstí,

Možná by stálo za to, vykašlat se na seznamy povinné četby a vydat seznamy zakázané literatury:-P

0 0
možnosti
MZ

javaho

23. 2. 2012 10:00
nelze zcela souhlasit

Z vlastní zkušenosti vím, že pod "bičem" povinné četby se člověk dostane k dílům, která by měla patřit k všeobecné zdělanosti a které by mě v dospělém věku nenapadlo číst kvůli času a trpělivosti. Kdo z dnešních uspěchanců by byl ochoten číst v dospělosti klasiku obsahující desítky, ba i stovky stránek? Snad jen důchodci. Ostatní raději koukají na filmy nebo čtou časopisy, články na netu....:-/

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

23. 2. 2012 10:08
Re: nelze zcela souhlasit

Takže myslíte, že četba povinné literatury je šance, jak člověk přečte něco, co by pak nečetl? Asi máte pravdu, ale pak se z člověka nestane čtenář. Četl jste někdy Henriho Barbusse, Šílenství lásky? Zajímavý autor, krásný příběh.

0 0
možnosti
RC

josefbad

23. 2. 2012 9:57
tak nevim

ale myslim, ze znalost Babicky patri k vseobecnemu vzdelani.

Cetl jsem hodne sci-fi, davno uz si nepamatuju o cem to bylo, ale klasiku by clovek, alespon v nejake velmi omezene forme znat mel. A kdyz se o tom  bude ucit, neda mu to tolik, jako kdyz si to precte.

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

23. 2. 2012 10:05
Re: tak nevim

Jistě, že patří. Je to krásné dílo, i když se mi zalíbila víc kniha Chudí lidé a v zámku a podzámčí. Ale nejvíc jsem četla Balzaca a Huga, Dumase. Balzac nádherně charakterizoval svou dobu a bohužel pro nás, jeho dílo v mnohém ohledu platí i pro nás. Dumas byl zase blízkým k době evropských revolucí a jeho díle je také mnoho zajímavých myšlenek, které jsou nám dnes cizí. Ale dávají souvislost. Například jeho kniha Pád Bastily. Ale teď jste mne navedl na myšlenku, že když se o tom bude učit, měl by po knihách sáhnout dobrovolně.

0 0
možnosti