Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bára33

24. 2. 2012 22:29
Ono je to spíš naopak

No ono je to právě naopak - "zbavit" se zaměstnance, který nepracuje tak, jak má, nebo pro kterého už není práce, je v rámci českých zákonů velice náročné. A i když to část lidí nechápe, tak právě jednodušší možnost výpovědi by změnšila nezaměstnanost. Firma sežene nějakou větší zakázku, potřebovala by na její výrobu nabrat další lidi, aby ji stihla udělat včas. Jenže to si majitel nemůže dovolit - až zakázka odběhne, zůstanou mu na krku zaměstnanci, pro které nemá práci - jenže je musí ještě 5 měsíců platit (výpovědní lhůta + odstupné). Takže on radši žádné nové zaměstnance nenabere a ždíme ty současné, aby dělali navíc... Kdyby si odbory  tzv.  ochranu zaměstnanců neprosadily, nebyla by tak velká nezaměstnanost.

4 0
možnosti

Maura Irena

24. 2. 2012 22:51
Re: Ono je to spíš naopak

Báro, firma musí mít dlouhodobé zakázky, nemá jen jedinou. Pokud má fungovat, má asi nějaký podnikatelský plán. Na jednu zakázku nemá cenu zakládat firmu, i když se to možná někde děje. tedy má určitý počet stálých zaměstnanců, kterými udržuje provoz. Pokud ovšem dostane větší zakázku, pak má podzhotovitele a ne zaměstnance.A to podle podmínek, v kterých se zakázka zadává a realizuje. O zbavování se zaměstnanců - to je jiná kapitola. Ale jistě to s problémem souvisí.

0 0
možnosti

repanak

24. 2. 2012 22:04
Leccos by se nechalo zjednodušit,

ale je zajímavé, že třeba Německo je také administrativně náročné - vím o čem mluvím a funguje to. Bohužel taková jednoduchá řešení, po kterých voláte, jsou možná za jiné úrovně morálky - podotýkám na obou stranách. Neadoruji doby minulé, ale rozhodně se Vás nikdo nesnažil podfouknout v takovém rozsahu jako dnes.

1 0
možnosti

Maura Irena

24. 2. 2012 22:12
Re: Leccos by se nechalo zjednodušit,

Ano, v tom máte hlubokou pravdu. O tom to všechno je. Děkuji.

0 0
možnosti

Martin V2

24. 2. 2012 21:05
???

Co má znamenat toto:právní systém, který umožňuje, aby zaměstnavatel zacházel se zaměstnancem podle svých potřeb. Hovořím o tom, že lze někoho najmout na práci, a pak se ho zbavit, jedno za jak dlouhou dobu.

A jak si to představujete? Do ocelárny se najme květinářka, sice je k ničemu, ale když má ten podnik peníze, tak ať jí zaměstná!

Co se má podle Vás dělat se zaměstnancem, kterého již firma nepotřebuje? Ostatní zaměstnanci mají vydělat i na jeho výplatu?

4 0
možnosti

Žadatel

25. 2. 2012 1:19
Jasně pane Wachmajstr,

toho darmožrouta vyhodit (tak třeba zrovna vás), aby ostatní zaměstnanci nemuseli vydělat i na jeho výplatu. A místo toho zvednout daně, aby bylo pro toho nezaměstnaného darmožrouta  na sociální dávky a všichni si na něj mohli ukazovat, jaká je vyžírka. A jsme tam, kde jsme byli. 8-o

Vy jste ale hlava pane Wachmajstr.;-D

1 0
možnosti

Šerlok Homeless

24. 2. 2012 20:53
Předběžně - v odstavci A CO S PRÁVEM jste to vystihla.

Přesné, přesné, přesné! Už jen za to karma jak hrom! !!!!!!

Ostatní jsem zatím nestihl prostudovat.

0 0
možnosti