Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3lipy

1. 3. 2012 20:25
Nebyl Ježíš jen prorok,

který neměl s Bohem nic společnéhom tedy nebyl boží syn? Nemají pravdu Žide?

0 0
možnosti

Maura Irena

1. 3. 2012 20:53
Re: Nebyl Ježíš jen prorok,

Ono se to nakonec ukáže, kdo měl pravdu.:-)

0 0
možnosti

Vonaskovic

27. 2. 2012 19:04
Záleží na úhlu pohledu

Autorka z různých textů udělala mišmaš, ale jaký pohled vlastně má? Římský, židovský nebo křestanský.

Pohled římský, proč zemřel: Protože vyvolával nepokoje v říši římské, protože mluvil o království, které bylo zcela jiné než říše Césara, protože dovolil, aby se mu říkalo Král židů, protože vyvolal nepokoj během Pesach právě v Jeruzalémě mezi nesprávnými lidmi (Pilát), protože jeho ukřižování mělo být varováním ostatním židům, kteří by chtěli kráčet v jeho šlépějích. Z našeho pohledu prostě rebel, který si pouštěl pusu na špacír a musel být tedy zlikvidován. Pak je tady pohled židovský: Ježíš vyvolával nepokoje a ohrožoval klidnější život židů, hrozilo pronásledování židů ještě větší a zničení chrámu, potažmo Jeruzalému. Ježíš je odváděl od pravého boha, jeho kázání odvádělo židy od praktikování víry tak, jak byli zvyklí. Navíc nevěřili v něj jako ve Spasitele, tudíž pro ně byl rozporuplná postava.

3 0
možnosti

Vonaskovic

27. 2. 2012 19:11
Re: Záleží na úhlu pohledu

židovský Spasitel měl vést vzporu pro Římu a ne se prezentovat jako Spasitel a kázat proti způsobům židovským a proti chrámu v Jeruzalémě. Z historického hlediska je pro židy Ježíš jen historická postava, ale neznamená tolik jako u křesťanů. Pak je tady pohled křesťanský, který vidí lásku. Lásku otce a syna (Bůh miloval lid tak moc, že obětoval jeho jediného syna...), lásku boží a lásku ježíšovu. Ježíš zemřel za hříchy lidí, aby mohl nabídnout později lásku boží. Kříž, který dřív symbolizoval teror a smrt, nyní symbolizuje lásku a oběť. Bůh nebyl krutý a nechtěl zničit celý svět, místo toho nabídl svého syna za hříchy a spasitele. Oběť nejvyšší, díváme li se tedy na kříž a ježíše, vidíme neskutečnou lásku. Proč zemřel Ježíš? To je opravdu věc názoru. Škoda, že to autorka to pojala jen lehce a nenabízí něco konkrétnějšího místo plytkého opsaného textu. S pozdravem, Jan Vonásek

2 0
možnosti

Jaroslav Dobr

27. 2. 2012 18:51
Proč zemřel Ježíš?

Nevím, zda je to tím, že autorka je cizinka a tudíž se neumí moc vyjadřovat česky nebo tím, že filosofii moc nerozumí, ale každopádně to její (no vysvětlení nestačí. Učenci se nemůžou přesně shodnout, ale každopádně dle Bible zemřel, protože věděl, že musí zemřít. Z historickeho hlediska máme jen velmi málo důkazů, jak co proběhlo, tudíž můžeme jen spekulovat. Celá staletí bylo populární říkat, že za jeho smrt můžou židé, ale není to tak jednoznačné. To, že byl ukřižován, svědčí o římské metodě a římské vině. Židé by ho neukřižovali. Římané naopak volili tuto metodu, která samozřejmě měla patřičnou odezvu mezi lidem. Bůh nemá Ježíšovu tvář, Bůh je tvář svou. Ježíš je jeho syn, spasitel, neměl by však být stavěn do role BOHA samotného.

2 0
možnosti

markyz.Gero

27. 2. 2012 18:54
Re: Proč zemřel Ježíš?

špatně

0 0
možnosti

Ulator

26. 2. 2012 20:12
Autorko a Lubanku

Lubánek si myslí, že Kristus odešel do Nebe a v tu chvíli Bible spadla z Nebe. Bohužel Písmo svaté zákona Nového dlouho nebylo. Jeho redakce proběhla až na koncilu, kde se na základě dvou tradic - písemné a ústní rozhodlo, která písma a knihy budou v Kánonu.. Písemné - listy apoštoslkých otců a jejici citace evangelii a listů a ústní, co bylo zvykem přednášet v církvi. Evangelia byla napsána na základě ústního podaní ( tradice) Pavel napsal listy v nichž se odkazuje na tradici - co je autorko a lubanku ta tradice na kterou se odkazuje Pavel? Vždyť i ta Bible je pouze soupis tradice

5 0
možnosti

lubanek

26. 2. 2012 20:27
Re: Autorko a Lubanku

Obdivuji se vám,že dokonce víte co si myslím. Taková to diskuze nemá žádný smysl. Prostě všechno víte a všechno znáte a všude jste tam u toho byl, takže není co řešit. Přeji heyký večer.

1 0
možnosti

Ulator

26. 2. 2012 19:48
Autorko

Od kdy spása znamená to co záchrana? Spasení znamená vyzdvižení k Bohu. Záchranit můžete kohokoliv, ale nemáte jistotu, že bude spasen. Samaritán pomohl a zachránil život člověku, znamená to, že ten člověk byl spasen?

3 0
možnosti

Politicky korektní lež

26. 2. 2012 17:12
ježíš zemřel

Protože podváděl. Ano, asi zna nějaké bylinky. Ale aby předváděl jak umí vyléčit nevydomé a vzkřísit mrtvé, na to měl najsté herce. Samozřejmě si za to nechával platit. no a lidi mu na ten podvod přišli a zabili ho.

6 0
možnosti

Maura Irena

26. 2. 2012 17:17
Re: ježíš zemřel

píše se - nevidomé - ;-D

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

26. 2. 2012 7:14
Ježíš zemřel kvůli přesvědčení

což není nic výjimečného, i v našich dějinách jsou příklady takových lidí. Obvykle až po jejich smrti se najdou "následovníci", kteří tuto smrt využijí k nějaké ideologické propagandě. Tak i v případě Ježíše se po jeho smrti našlo dost lidí, kteří jeho příběh uchopili a použili, mám na mysli Pavla z Tarsu.

-

Myslím, že Ježíš by se hodně divil, kdyby si přečetl Nový zákon. ;-)

4 0
možnosti

Maura Irena

26. 2. 2012 11:58
Re: Ježíš zemřel kvůli přesvědčení

Proč? Nechal to už na ostatních, Kdyby chtěl, napsal by ho sám, ale on ho vyslovil. Nový zákon má v sobě pramen jeho výroků. A to stačí. Lidé mají svobodnou vůli a proto nic nenařizoval, jen řekl s určitou platností. :-)

0 0
možnosti

lubanek

26. 2. 2012 6:23
Pravdivé.

Církev, nebo jakákoliv denominace s tím nemá nic společného. Je to osobní poměr člověka k Bohu. Žádná církev nespasí. Nebo tak Bůh miloval svět, aby každý kdož uvěří v Něho nezahynul ale mněl život věčný.On jedná s jednotlivci.

Stojí u dveří a tluče. Přeji hezký den.:-)R^

0 0
možnosti

Maura Irena

26. 2. 2012 11:50
Re: Pravdivé.

:-)

0 0
možnosti

lubanek

26. 2. 2012 6:23
Pravdivé.

Církev, nebo jakákoliv denominace s tím nemá nic společného. Je to osobní poměr člověka k Bohu. Žádná církev nespasí. Nebo tak Bůh miloval svět, aby každý kdož uvěří v Něho nezahynul ale mněl život věčný.On jedná s jednotlivci.

Stojí u dveří a tluče. Přeji hezký den.:-)R^

0 0
možnosti

Faustino

26. 2. 2012 9:19
Re: Pravdivé.

Teď jsem byl vynést smetí. Nebyl tam.

6 0
možnosti

dogi4

26. 2. 2012 5:54
Také mám ten pocit, že

tyhle články jsou placeny církvemi v rámci kampaně Vraťte nám vše, o co si řekneme. A to ve prospěch několika jedinců. Příklad? Nedávno jsem byl na návštěvě u vzdálené příbuzné v jednom středočeském městečku (cca 5000 obyvatel). Té příbuzné je cca 88 let, sotva chodí, sotva slyší, sotva vidí, ale na mši musí. Tak jsem se uvolil, že ji tam odvezu. Nu, do kostelů nechodím, tak jsem si řekl, že když už jsem tam, tak se podívám, jak to frčí při takové mši. No, když už měla podle hodin mše každou chvíli začít a v kostele bylo 8 babiček cca stejného věku, jako moje příbuzná, samozřejmě i se stejnými zdravotními problémy, trochu jsem znejistěl, zda se vůbec s ohledem na tak malý počet diváků bude vůbec promítat..., pardon, zda vůbec mše bude. No, byla. Ten člověk se snažil hodně, ale z česko-polského kázání o škodlivosti antikoncepce a potratů jsem pochopil tak polovinu. A to slyším jako rys. Zda některá z těch babiček vůbec tušila o čem je řeč, nevím. Ta "moje" tedy rozhodně ne.

10 0
možnosti

Maura Irena

26. 2. 2012 10:43
Re: Také mám ten pocit, že

ne, nikdo mne neplatí. nebojte se. nezáviďte a prostě to nečtete. Moc mne mrzí, co jste napsal. Není to fér.

0 0
možnosti