Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

27. 8. 2012 9:28
už z výčtu obvinění je vidět rozporuplnost obvinění

1. Ježíš nikdy nehrozil zničením chrámu- v tom smyslu že by ho chtěl sám zničit.Ježíš jen předpovídal že bude zničen. A když se podíváme i jen do Starého zákona, slova proroků  tvoří nikoli nepodstatnou jeho část . Izajáš,Jeremiáš, Ezechiel..

2. Ježíš o sobě prohlašoval že je Božím synem-a Židé  v té době očekávali Mesiáše.Jeho příchod již byl ohlášen proroctvími ve Starém zákoně,a Ježíš těm proroctvím odpovídal. Je to absurdní, židovští velekněží se rozhodli zabít člověka, který dle proroctví jejich svatých knih skutečně mohl být synem jejich boha?

3. Podněcoval lid proti Ceasarovi. Ano, to jediné musel vzít do úvahy Pilát ,- Jan 19,12:" Ale Židé volali,řkouce: Propustíš-li tohoto, nejsi přítel císařův; každý, kdož se králem činí, protiví se císaři."

Je to skutečně tristní obraz církevní komuny kněží,která po stovky let vtloukala lidem nějakou víru,aby ji pak ale sama,ve velice krátké době sama popřela,když ohrožovala jejich postavení-a vydala raději syna svého boha na smrt

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

27. 8. 2012 21:33
Re: už z výčtu obvinění je vidět rozporuplnost obvinění

No ona to církevní komuna nebyla. Judea byla provincií římskou, v jejich čele stál velekněz, hlava Sanhedrínu, který měl omezená práva a spoustu závazků k Římu a to nebyla legrace. Stačilo, aby někdo v Římě hnul prstem a měli na existenční problémy zaděláno. Jak Řím byl přísný právní stát, tak Judea vlastně svým způsobem taky, i když chrámové zřízení se opíralo o Tóru. To byl kánon, směrnice a samozřejmě její výklady. V Ježíšově případu je hodně zajímavý střet práva a hlavně to, že on vlastně jako Kristus stál nad Tórou. To byl ten problém, proto se to Kaifášovi nedařilo ho podle regulí usvědčit. Tóra je právní systém a judaismus je s ním spjatý. A kromě toho - Ježíš jim dokazoval, že věřící nejsou.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

26. 8. 2012 10:23
Děkuji, paní Mauro, za převzetí štafety.

R^V

0 0
možnosti
IA

Maura Irena

26. 8. 2012 11:13
Re: Děkuji, paní Mauro, za převzetí štafety.

Uhodl jste, to jsem moc ráda. Je třeba věci dokončit. Krásnou neděli.V

0 0
možnosti