Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hlavní problém je v tom, že restituce se nekonají z majetku konfiskátorů, ale budou placeny námi, kteří jsme s tím vším neměli nikdy nic společného. A kde vlasně začít, třeba ve středověku, kdy byla katolická církev v roli pozdější KSČ + ROH + LM, povinné desátky a platby za všechny církevní úkony. Nesouhlas končil na hranici, řadu příkladů známe dost. Pak doba pobělohorská, obrovskě konfiskace, protireformace, miliony exulantů, zabavený majetek rozdáván Habsburky milcům a podporovatelům, církev nevyjímaje. Perzekuce jinověrců, páter Koniáš a spol., pak Svatá Inkvizice - pálení čarodějnic, také jistá etapa, kolik by dnes činilo odškodné (včetně úroků a očištěné o inflaci)? Nehledě na duchovní újmu a ztrátu uplatnění milionů vyhnaných?

A reformy císaře Josefa II., který už uznal, že dosavadní „státoprávní" postavení církve není udržitelné, proto církev velmi ochudil, zrušil řadu klášterů a jeho Tolerančním patentem skončil monopol Katolické církve a povolil činnost i nekatolickým církvím, Takže konec několika staletí diktátu a perzekuce ze strany Katolické církve, ale z této strany vůbec žádná reflexe.

A jaké procento lidí vlastně dnes Katolická církev v tomto státě reprezentuje? Jak mohl někdo z tak složité historické mozaiky utvořit „z voleje" něco takového, jako je v účetních knihách „má dáti - dal" a vyčíslit to přesně v příslušných miliardách a říci dnešním lidem: „Plaťte, neb toto jste Katolické církvi dlužni"! Zde měl předem předcházet jasný, dohledatelný a obhájitelný soupis všech majetků dotčených případnou restitucí, nestalo se, a to není dobré, ani pro nás, ani pro církev. Ještě není pozdě, ale bez toho bude každý zákon a každá dohoda bohužel jen dočasná.

A na závěr, ani Svatý otec František si nemyslí, že by majetek měl být pro církev tím hlavním cílem (i když mnichovský biskup byl poněkud odlišného názoru), snad si to tam časem i mezi sebou vyjasní.

0 0
možnosti
Foto

J57i33ř63í 19K44i80n48d23l

13. 11. 2013 11:08

Inteligentním lidem se nad řádem Maltézských rytířů panenky neprotáčí, protože ví, že je to nejstarší rytířský řádem na světě, původně zaměřený na péči o nemocné a strádající poutníky ve Svaté zemi. Řád proslul vynikající špitální péčí na vysoké úrovni. V současnosti se řád zaměřuje na charitativní službu zmírňováním duchovní i hmotné bídy, na péči o nemocné, staré a opuštěné, zajišťování humanitární péče na různých akcích.

3 0
možnosti
Foto

Na tyto účely ten majetek nepotřebují a ani ho na to nelze použít.

0 2
možnosti
Foto

J40i34ř33í 48K56i61n98d91l

13. 11. 2013 10:50

Na církevní majtek byl v roce 1999 vydán blokační paragraf. Toznamená, že nikdo nemohl  s tím majetek volně nakládat a na něm hopsodařit. Takže každý, kde leží takto blokovaný majetek ví, že se jedná o církevní majetek. Každý starousedlík v místě si pamatuje, že to pole, ta louka patřila klášteru, biskubství, faře.

3 0
možnosti
Foto

Vážně tu nejde o ty fyzické majetky, které by se mohly vrátit, pokud bylo jejich "znárodnění" provedeno v souladu se zákony o pozemkové reformě z podzimu 1947, tedy i fakticky realizované po 25. únoru 1948.

Jde tu o finačních náhrady a jejich výši. A vůbec o samotný princip. V r. 1991 restituenti buď restituenti dostali zpět majetek v tom stavu, v jakém byl, a nebo jeho náhradu v akciích Restitučního fondu (Kde je mu konec? ).  Za druhé bylo tehdy výslovně řečeno, že se restituce budou týkat pouze fyzických osob.

Za třetí po únoru 1948 samotná katolická církev ohodnotila celý svůj majetek na 10 miliard korun. Z toho dnes v žádném případě neuděláte 200 milard dnes (zprůměrovávám obě hodnoty, s nimiž se operovalo, jak za Topolánka, tak Nečase). Poštovní známka na dopis stála tehdy snad 5 korun, dnes  stojí 13, Kč.?  Mimochodem cenová hladina je zhruba tam, kde byla v letech 1948-1949. Knihu si koupíte za stejný peníz.  

Tedy ta správná výše těch finančních náhrad by měla být zhruba 5 miliard.

Jenom to,co ta církev dostane za tzv. nevydané lesy, umožňuje jí dokoupit lesy v takovém rozsahu, že smaže ztráty, které utrpěla při první pozemkové reformě za první republiky. Je to v pořádku? Když se současně tvrdí,že v žádném případě nelze jít před 25. únor 1948?

1 1
možnosti
Foto

J46i77ř96í 31K73i38n53d11l

13. 11. 2013 10:57

AD Řezník

 Majetek církve a církevních obcinebyl v roce 1948 zestátněn a ani později a komunisté nikdy nepopírali, že se jedná o církevní majetek a  komunistická  Generální prokuratura dne 20. května 1954 pod číslem jednacím T 282(54-ZO-33 vydala stanovisko, že majetek církví a náboženských společností není  v socialistickém zřízení a ani osobním vlastnictví a nebyl nikdy zestátněn. Vlastnictví církví a církevních institucí trvá, přičemž stát na tento majetek tolik dozírá.  Při ohodnocení majetku byly použity tržní ceny, aby výsledné ocenění představovalo spravedlivou hodnotu majetku, který byl církvím v minulosti protiprávně odebrán, a se kterým v důsledku toho nemohly nakládat a mít z něj užitky.

2 0
možnosti

Pěkný článek,objektivní.Jen poznámku k diskusi:když si minulá garnitura vytřela,jak to říct slušně,když nerespektovala opozici,nemohli bychom se divit,kdyby v tomto pokleslém jednání provedla totéž nynější vláda,dokonce řeknu,ke spokojenosti většiny občanů .Předpokladem je poslat lidovce tam,kde byli dosud...což bych si já jako volič a občan přál.��

0 0
možnosti
Foto

O57t76a58k67a44r 75S37e37k18l

13. 11. 2013 8:07

Jako volič i občan máte cca jednu osmimilióntinu vlivu.

Jak jednoduché.....

0 0
možnosti

:-) Pěkný a objektivní článek ! Současný stav slouží jenom k vybuzování emocí, přitom podle mně vlastně o nic moc nejde. 2 mlrd. ročně splátek,(ty se stejně církvím dávají v současnosti na provoz), 44 mlrd. platíme ročně OZE, firmám s neveřejnou strukturou! Věřím, že tam má omočeno i řada poslanců. Proti tomu nikdo neřve!  Pokud se týká nemovitostí - budovy jenom starost. V případě lesů a polí stát už z toho 4O +23 roků žije, výnosy miliardové !! Vidíme to na lesích. Honem ještě vyplundrovat a vytěžit restituční, nový vlastník ať se pak na svoje náklady postará o výsadbu!  R^VR^

2 0
možnosti
Foto

O95t41a56k96a18r 65S48e29k98l

13. 11. 2013 5:59

Vezměme prosím do úvahy, že diskutujeme o schváleném zákonu, navíc takříkajíc "posvěcenému" Ústavní soudem.

K tomu snad není co dodat. Po změně režimu měnit zákony nás přivede na úroveň kmenových státečků kdesi v exotické cizině.

Tam navíc předchozí stařešiny i snědli.

Dobrou chuť!!

5 4
možnosti

Teda něco ve smyslu, je to sice zločin a velká Kalouskovina, tak teď zapomeňte a buďte šťastni ?

2 0
možnosti