Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zde jde o jinou podstatu než jsme schopni vnímat aktuálně a citově nestranně. 

Lidský život začíná s vlastní neexistencí sebe sama, neuronová síť budoucí sídlo vědomí je v chaotickém stavu a teprve se začnou a začínají vytvářet mozková centra a korigovat s nimi smysly a vjemy.

Není zde existence sebe sama - denní vědomí. 6 měsíční batole se neztotožní se svým obrazem v zrcadle, a zatím nepochopí tu skutečnost když něco před ním zmizí, že to není napořád ... .Z roviny rodiny, zde je to velká fyzická a psychická zátěž, finanční zátěž a určitá forma sebeobětování a odvrácení se od společenského života.

Pak je tu i věk kdy rodičům dojdou síly a sami budou potřebovat pomoc a co se stane po jejich smrti ... .Z roviny společnosti je to potřeba zajistit sociální a finanční zázemí a péči, zdravotnickou péči a humanizaci životního prostředí, potřeba vynakládat velké zdroje na nové léčebné  postupy.

Z hlediska naší planety a vyššího principu, žijeme ve velmi krátké době kdy jsou zde příznivé klimatické, geologické a přírodní podmínky, které už zítra nemusí být.

Z hlediska lidského druhu, po krátké epoše a ideje jednoho lidstva, dochází k rozpadů společností a přechod čistě na primitivnější úroveň  chování se. Blízký východ, Afrika, Latinská Amerika, Rusko, Čína ... . Velmi rychle se pak může stát že tato oblast půjde stranou v zájmu udržení bezpečnosti, ochrany a výživy obyvatelstva. Zkrátka naše planeta a civilizace není skleník ... .  Osobně jsem poznal na sobě a lidech kolem sebe co znamená, když člověk najednou nemůže chodit, to rapidně kvalita a smysl života jde dolů ... .  Je potřeba komplexního pohledu, ne z určitých stavů ... .

1 0
možnosti

Dodatek,

Bohužel zde padlo slovo zrůdy, ale o ty v žádném  případě nejde, jde vlastně o psychickou a fyzickou vitalitu jedinců, jež jim dovolí určitou samostatnost a rozvoj osobnosti, ne jen dětské přežívání... .

Navíc je zde daleko větší ARBITR a tím je příroda, je nespoutaná a rázně  může utnout  naše klidné bydlení i schopnost společnosti zvládat její denní potřeby ... .

1 0
možnosti
Foto

Tam mířil vlastně můj příspěvek: máme vůbec právo nějakými pozemskými zákony opravovat řád přírody?

0 0
možnosti
Foto

Mohli bychom tedy stanovit jako hranici existence okamžik, kdy si jedinec uvědomí sám sebe? To samozřejmě křesťané odsoudí, ale posuňme tu diskusi o level výše, nad dogmata.

Šlo by to akceptovat?

0 0
možnosti

Přesně tak schopnost sebevědomí a komunikace s okolím a prognóza určité samostatnosti a komunikace.

Nesmíme zapomínat že k rozvoji osobnosti a lidského vědomí potřebuje obrovské množství kontaktů a vzájemných interakcí, tedy určitou mobilitu a rozsah životního prostředí.

Vědomí a za ním mozek a jeho neuronová síť funguje obdobně jako svaly, je potřeba je motivovat, trénovat ... .

0 0
možnosti

Jde asi o dvě roviny pohledu na vznik toho, čemu říkáme člověk. Nejsem si docela jistá, jak nyní spolupracuje věda a křesťanská etika v určení hranice existence. Nejde však jen o názor, v případě křesťanské etiky, který je nutně spojen s jakoukoli křesťanskou konfesí, ale o obecný pohled naší civilizace. Já si troufám tvrdit, že mezi křesťany je mnoho fundovaných lidí, kteří dokáží skloubit své přesvědčení s vědeckými poznatky.

0 0
možnosti