Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nic proti tématu, to vítám.

Spíše jen technická poznámka k formě -- je to hrozná suchařina. Lidi to brzy přestane bavit.

Ten dějinný výčet je třeba prokládat příběhy, které tu konkrétní dobu nasvítí mnohem jasnějším světlem.

Třeba dobu apoštolskou nejde jen tak odbýt jedním suchým odstavcem.

Třeba apoštol Pavel. Vždyť je to impozantní postava!

Chodil od města k městu, nejdříve na blízkém východě, pak vyrazil do Evropy, a šířil Zvěst o Ježíši Kristu. Neměl žádné majetky a nikde se nezdržel dlouho. Ale kam přišel, tam vznikla křesťanská komunita, která ho vybavila na další cestu a sama se pak dále rozšiřovala a rosla. Síla jeho Zvěsti musela být obrovská! Vždyť sémě jeho víry přetrvalo dva tisíce let a dnešní Evropu si bez něj nejde vůbec představit.

* * * * * * * *

Tak že volám, trochu života! ;-).

1 0
možnosti

Pane Morbicer, to je spíš informativní článek v rámci dějin náboženství. děkuji Vám za radu, ale lidé, kteří se chtějí seznámit s tématem, mají možnost  si přečíst celé řady knih, které je poučí, osvítí a vzdělají. ;-D

0 0
možnosti

Zajimave cteni. Nicmene verit znamena nevedet. My vime z historickych pramenu, ze osoba jmenem Jezis existovala, ale nevime, jestli konala zazraky. Stejne je to s Bozi realnou existenci. Porad je tu moznost, ze krestanstvi je jen sikovne PR spolku vznikleho zacatkem letopoctu.

0 0
možnosti

Sv. Augustín je učitel církve a jeho názory jsou více než poplatné. Protestanté by jen těžko snesli Augustina.

Co mě v článku chybí je zmínka o svatém Ignáci z Antiochie, který je první o kom víme, že použil termín katolická a křesťanství.

A nechápu tu vágní definici pojmu "víra". Sv. Alfons Liguori učitel církve: "Víra je Boží milost, skrze kterou člověk věří, na základě Boží autority, tomu co Bůh zjevil a co učí skrze jeho Svatou církev."

1 0
možnosti

Děkuji, pane Souček. Sv. Augustin byl během středověku přijímán a také kritizován, což je dobře, protože jeho myšlenky a dílo stojí za diskusi ještě také v naší době. Já jsem jen chtěla v článku uvést stručně, o co se opírá   křesťanství, protože to bychom museli rozebírat členy antiochijské a alexandrijské školy a rané filosofy a pak by tomu nerozuměli ti, kteří tyto věci nestudovali. Ale pokud si lidé přečtou Váš příspěvek, jistě své své znalosti, pokud budou chtít, doplní.R^

0 0
možnosti

Jako někdo kdo se o ranné křest´anství zajímá již téměř třicet let, dávám vám za pravdu v jednom: náboženství a víra nejsou stejnná věc. Daleko ne. Já bych to dokonce řekl, že ten rozdělovací bod je mezi "náboženskými představami" a vírou. Křest´anství se vyvíjelo ne jako jediné, naprosto homogenní hnutí, i když samozřejmě toto bylo ortodoxním církevním záměrem který nakonec uspěl.  Ovšem , monho lidí si vykládá špatně definici víry Vincenta de Lérinse z 5ého století, jako to "v co jsme věřili všichni, vždycky, a od počátku". Ne všichni křest´ané jeho doby byli katolíci. Boj proti Marcionské verzi nebyl ještě dokončen. Co se týče pochyb o Ježíšově existenci, jistě to nezačalo s Reimarem v osmnáctém věku. Již epištola Jana v Novém zákoně  (2 Jana 1:7), odsuzuje a proklíná jako lháře a antikrista člověka kdo kázal, že Ježíš se "nevtělil". Jestli se vtělil nebo ne, nebo vůbec co to znamená, není zde to podstatné. Podstatné je vysvětlit jak se do víry v Krista dostal nápad, že on je pouze spirituální bytost, jenž věrohodné častuje svým zjevením a vkládá do nich svá proroctví. Mluvíme o době několik generací po té, kdy Ježíš měl žít na zemi jako jeden z nás.  Nedělám závěry. Poukazuji.

1 0
možnosti

Děkuji, velmi zajímavě jste doplnil můj článek. Snažila jsem se podat základní rysy, hlavně pro ty, kteří se křesťanstvím do hloubky nikdy nezabývali. A taky v přiměřeně dlouhém textu, aby se do toho nezamotávali. Jistě, že je lákavé rozebírat každého filosofa a teologa z prvních století, ale to si asi oba ponecháme ke svému soukromému studiu. Děkuji mnohokrát.R^

0 0
možnosti

V72í25t 18K79l62í15m57a

12. 8. 2015 0:23

Můžete mi prosím poslat své příspěvky o judaismu i křesťanství poslat na můj mail?

Předem děkuji,

Vít Klíma

vitklima@seznam.cz

0 0
možnosti
Foto

Vaše příspěvky jsou více k zamyšlení než ty mé a tak si je musím uložit, vytisknout a přečíst vklidu.

1 0
možnosti

Jestli otřebujete, dám je do pdf a pošlu Vám to celé emailem. Děkuji Vám, že jste tak laskav k mé práci.

0 0
možnosti