Diskuse

Společnost: Utrpení ze svobody a Sókratův úsměv i pláč

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přiznám se že nemiluji filozofy, protože ve svém hlaholu, věci spíše komplikovaně zatemňují a vysvětlují až ex post, nebo konstruují nové světy, které končí maléry. Je ovšem pravda, že z filozofů si každý může vybrat to, co se mu líbí, či hodí. Což se také děje, ne u Vás až tak, ale ve vyšších patrech společnosti. Nespoléhal bych na filozofii ve výkladu světa, ten nakonec nemá ani např. fyzika, protože plný výklad světa je někde vpředu v "nekonečnu". Takže "bloudění" lidstva do neznámé budoucnosti bude podobné bloudění v minulosti. Filozofie a hlavně věda sice mění svět, ale jaké budou ty cesty je pro současníky neznámé. Je to svým způsobem evoluce, ne už v džungli, ale v civilizaci. Žádný potěšující scénář, netěší mně to, nějak nemohu najít, i když se snažím.

2 0
možnosti

Děkuji za krásný příspěvek a souhlasím s Vámi, o čem přemýšlíte, já též. V

1 0
možnosti
Foto

Zajimave tema, zajimavy clanek.

S mnohym vsak nesouhlasim. Velikost Aten neskoncila diky Sokratovi a tpmu jak jej Atenane odsoudili a popravili. Z Obrany Sokrata sepsanem Platem jsem ziskal dojem, ze Sokrates jiste pravem kritizoval bezpravi a nezakonost v obci. Konec velkych Aten by prisel v kazdem pripade kvuli spatnych pomerum, ktere v te dobe v Atenach vladly. Citat z obrany Sokratovy:

"Neni cloveka, jenz by vyvazl zivotem, postavi-li se statecne proti nebo proti kterekoliv jine lidovlade a brani-li tomu, aby se nedalo mnoho bezpravi a nezakonnosti v obci, nybrz je nezbytne nutne, aby ten, kdo chce vskutku bojovat za spravedlnost, chce-li jen kratky cas zustati na zivu, zil v soukromi a nevystupoval na verejnost."

2 0
možnosti
Foto

Hegel tvrdí, že společnost takový neomezený nárok nestrpí, strpět nemůže a má plné právo se bránit.

Hegel se myli, mimochodem nejen v tomto, spolecnost muze duchovne rust a opustit nektere tradice. Mimochodem, Sokratuv pojem etiky, svobody a pravdy nebyl az tak moc subjektivni, jak pise Hegel. Sokrates pouzival logiku a diskutoval se svymi zaky.

Toto tema by bylo na hodne dlouhou diskusi. Pisi z mobilu a tak koncim.

2 0
možnosti

Zajímavý podnět. Sokrates byl tedy jakýsi předchůdce Descarta, vyznavač racionality, ale současně naslouchal prý vnitřnímu hlasu - daimoniu. Co to bylo? Myslím, že se tím zabýval už Jung z psychoanalytického hlediska. Dneska by byl možná Sokrates něco jako herec Jaroslav Dušek - populární myslitel, provokatér, kterého ale vědecká obec nebere vážně a dělá, že o něm neví.

1 0
možnosti

Ten daimon je vykládán jako anděl strážný, který ho chrání tím, že mu říká, co nemá dělat - odvracet se od společenství. Když jsem to psala, tak jsem si vzpomněla na pronásledování křesťanů a na Augustinova slova a též Flaviova. Zajímavé, že podobné věci se děly ve starověku asi ve všech vyspělých společnostech.

1 0
možnosti

Díky, měla jsem velkou touhu to napsat, protože už asi dva měsíce louskám německou klasickou filosofii a začínám si myslet, že ji pořád dokolečka papouškujeme, aniž bychom za 200 let byli schopni prohlédnout její úskalí pro naši dobu.

1 0
možnosti