Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J60a58n 20R22á72ž

1. 6. 2017 19:56

No jo planých řečí na předmětné téma slyším dnes a denně hodně, ale jak reálně​ chcete řešit fakt, že padesát a víc letí lidé mají problém se získáním zaměstnání? Nějakým nařízením podobným tomu, že podniky musí platit stejně muže a ženy, to jest např. zákonem nařídit povinný podíl zaměstnanců starších padesáti let?

Je to problém, to nepopírám, ale nelze ho řešit direktivně.

Důchody jsou také problém a daleko větším problémem budou v blízké budoucnosti. Ovšem stát ho vyřešit neumí, a ani žádný stát na světě to nedovede. Doba hojnosti, kdy jsme se všichni, bez rozdílu věku měli relativně dobře, je definitivně pryč a čím rychleji si to uvědomíme, tím méně sociálních bouří, které stejně nic nevyřeší, můžeme v budoucnu zažívat.

1 0
možnosti
IA

Dobrý večer, pane Ráž, problém se získáním zaměstnání pro 50 a více leté zavání podle našich zákonů diskriminací, není-liž pravda? Jenže jako diskriminace se to neposuzuje, nejsou na na to důkazy a u soudu by nikdo neuspěl. Nebo málokdo. Ale měl byste uznat jednu skutečnost, že mnohdy jde o nefér jednání a lidé se propouští do důchodu často bezhlavě. Někteří s tím předem počítají, takže mají plán,jak se o sebe postarat. Následně pracoviště zjistí, že mu chybějí lidé, snaží se je sehnat, ale za státní plat těch mladých se moc do práce nehrne. A když se podaří přetáhnout někoho z jiného podniku, pak má nároky. To rozhodně nelze považovat za normální proces "ozdravování firmy či podniku". Mnozí, kteří odchází, přenášejí své dovednosti a zkušenosti do svého nového působení, aniž za sebou zanechají v původním podniku nějaké stopy a tak nástupce se není schopen zorientovat. Takovým postupům je těžké porozumět a mohou být příčinou krize v podniku. Myslím, že se často dějí tyto věci nepromyšleně. To, že to stát neumí vyřešit s důchody a důchodci je evidentní. Předchozí důchodové reformy byly zřejmě převzaty z jiných zemí a holt se nenapasovaly na naše poměry. A to, že to neumí a přitom se snaží něco dělat přináší systému ještě větší škody. Já si myslím, že to není jen věc ekonomů, ale týká se to všech oborů, které zastupuje státní správa. A jistě by neměla mít zájem na tom, aby se s člověkem, který není již zařazen do pracovního poměru s určitým platem, který zajišťuje životní standard, řítila do sociální sítě celá rodina. Na něco holt peníze jsou a na něco nejsou, že. Pěstovat umělou chudobu je nemorální. Já si myslím, že tento problém je o hospodaření a v rámci státu je třeba přijmout skutečnost, že občané jsou jeho nezbytným prvkem a tak malá země s tak nízkým počtem obyvatel by takové problémy měla umět zařídit. Určitě by se dostala třeba na průměr, ale ne do propadu vzhledem k růstům cen apod, apod. Ale o tom bychom mohli do nekonečna diskutovat.

0 0
možnosti
ND

Já tedy nevím, ale člověk pracující jak fyzicky či psychicky když pracoval od 18 let do 60, tak už musí být nutně vysílený, jsem schopná připustit výjimky, že ne všichni, ale je jich určitě v řádech promilí...a shromažďují se zejména v politice, nebo ve vysokých funkcích, i když tam v menší míře...:-)

1 0
možnosti
IA

Odchod lidí z různých míst ve státní a komunální správě a z firem znamenal nenahraditelnou ztrátu, zkušených a kvalifikovaných lidí a ty nově příchozí už nikdo nezapracoval. Takže jak říkáte, se mnozí odebrali do veřejného prostoru, a jsou vysmátí. Jenže jsou tu i tací, kteří to považují za katastrofu, když přijdou o místo a jiné místo jim nikdo nenabídne.

0 0
možnosti
JS

Ten problém s důchodci pořád nechápu. Zjednodušeně řečeno do roku 1989 "pracující" živili děti cca do 20 let a důchodce cca od 60 let. Dětí ubylo, důchodců přibylo je to tedy cca fifty-fifty. O co tedy jde ?

2 0
možnosti
IA

Dobrý den, pane Slavíček,podle mého soudu jde o mizernou sociální politiku, hamižnost soukromého sektoru a blbost státní správy. A nikdo se nestará o následky, politiku. ovlivňují zejména ekonomové, kteří pořád čarují z čísly, ale nikdo se nestará o lidi jako takové. Já bych řekla, že se mají k tomuto problému stavět lidé všech oborů, které se týkají obecně člověka a ne ekonomové, kteří mají vlastní svět. Je to také velká nemravnost.

0 2
možnosti