Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Technická:

odkazujete na vydavatelství „Oikúmené“, které se píše takto:

OIKOYMENH

což není totéž jako Oikoymenh (jak je uvádíte malými písmeny latinkou), nýbrž jde o velká řecká písmena; malými by to bylo správně opět jen řeckými:

Οικουμενη

0 1
možnosti
Foto

Záporné hodnocení Michal Štajnrt 44127

Pan Štajnrt je očividně zbabělý podvraťák, protože nemá pro svoje pod-vraty kousnutí sebemenší argument. Je to docela obyčejný zbaběleček.

0 0
možnosti

Už aj Mojžiš dal lidu tento príkaz:Zachovávajte každý príkaz,ktorý vám dnes prikazujem.."Dt 27,1

,,Dnes ti Hospodin,tvoj Boh,prikazuje,aby si zachovával tieto zákony a zvyky,budeš ich zachovávat a plnit celým svojím srdcom a celou svojou dušov."Dt 26,16.

Plnost srdca a duše sa akosi opomíja.:-)

SamozrejmeR^

P.s.Flusser-Esejské dobrodružství.

1 0
možnosti

Esejské dobrodužství - to je moc pěkná knihaV děkuji

0 0
možnosti
Foto

Pěkné, snad jen "tendence Ježíš považovat za pouhého prostého rolníka" by mělo být spíš "tesaře". Řemeslo se dědilo, nejen tehdy, ale i před tím a potom.

2 0
možnosti

On žil mezi lidmi, ve společnosti, která se zabývala zemědělskou výrobou a není tu důraz na jeho osobní zaměření. Důkazem budiž jeho podobenství.V Díky

0 0
možnosti
Foto

Zajímavý blog R^

Josephus je pozoruhodná postava. Ta historka o Deciovi (z Testimonia) v sobě skoro nese předzvěst neposkvrněného početí a taky resurekce. V "Židovských válkách" se zase vyskytuje rebel Jesus působící na břehu jezera Gennesareth, což trochu evokuje novozákonního "rybáře lidí", i když třeba v Atwillově pojetí (viz Caesar's Messiah) to působí trochu jako šibeniční humor...

1 0
možnosti
Foto

Jméno Je(ho)šua nebylo výjimečné (znamená Hospodin je vysvobození). Jesus se z něj stal přepisem do řečtiny (jak jsem se dozvěděl od odborníků, jméno v řečtině muselo končit na -s nebo -n, aby v tom Řekové rozpoznali jméno a další transformace na Ježíš jde na konto misionářů a našich předků, kteří rozlišovali ostré "s" a měkké "š", těm misionářům rozuměli jejich měkčí "s" jako "š",, takže "Ješuš"). Podobně se z Elijahu (Hospodin je můj Bůh) stal Elijáš.

1 0
možnosti

Paní Ireno, máte ušlechtilé zájmy. Čtu Vaše občasné texty a doporučuji, abyste pokračovala. Přeji zdraví, dobrou mysl a vděčné čtenáře!

2 0
možnosti

Děkuji, od Vás je to pro mne ctí. Já jsem tyto své zájmy zhodnotila tím, že studuju na doktorandském studiu starověk, moc mne to baví a všechno, co vím, chci dát lidem, které to baví taky. Povídat si o Ježíšovi a jeho době, co je smyslem jeho počínání, o jeho prostředí, o historii Palestiny, přináší lidem radost, i bez high teologie, pokud ji nerozumí. Ten vztah k Ježíši přijde, když navštívíte ta místa v Palestině - už tehdy mne napadlo, jak o něm psát pro všechny. V Třeba i pro ty, kteří tomu všemu nevěří.

1 0
možnosti