Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pokračování:

Byzanc padla proto, že císař Justián byl tak vášnivě zamilovaný do římské říše, že ji chtěl dát nesmrtelný život a postavil vládu a směr vládnutí na intelektuálech. Jenže mu chyběli inženýři, stavitelé, a jiné obory. takže Byzanc se ocitla bez vody.Stavěly hradby, aby se zachránil před útočníky a ty už měli takovou techniku, že ho prostě porazili a to byla obrovská katastrofa pro budoucnost, protože přivedla do Evropy osmanskou moc, která v Evropě vládla skoro 500 let a to Evropu vrhlo o tisíc let zpátky. Přečtěte si někdy román Pád Konstantinopole.

Evropě také nepomohla sekularizace, i když protestanté byli ti, kteří přinesli modernější a účinnější myšlenky k pokroku a měli mezi sebou vědce, kteří napsali zásadní odborné knihy, které měly Evropu připravit do stadia kapitalismu. Třeba Max Weber, který se dodnes učí na vysokých školách.

Já bych byla pro to, povzbudit současné moderní vědce v celé Evropě, aby se pohnuli k tomu, že nabídnou nový model Evropy. Nečekám to ani od Němců, protože oni jsou stále zakukleni v té své filosofii - Kant - Hegel - nejsou schopni to kriticky vyhodnotit. Když se ještě vrátím k antice, tak připomenu starověké Izraelity a Starý zákon, který byl průlomem svou etičností do starověkého světa a současně i pro budoucí křesťanství, které na něm vyrostlo.

Je třeba přemýšlet, co nás a Evropu pořád brzdí od rozvoje k dnešku, a jak ji rozhýbat, aby byla opravdu konkurenceschopná.

Nemyslete si, že se odtahuji od antické filosofie a státovědy, jsem milovnice Platóna a Aristotela, Cicerona, Marca Aurelia, sv. Augustina Aurelia, který měl velký vliv až do novověku a možná i do dnešních dob.

Jenže na těch jejich modelech to nemůže fungovat věčně.

0 0
možnosti

To je pokračování k panu Limovi a jeho příspěvku.

0 0
možnosti
Foto

Jak ale chcete si naformulovat své vlastní stanovisko pro sebe k nějakému jevu než ve sporu s jinými? Což může samozřejmě vyústit ve snahu vnutit své stanovisko jiným, a nebo být tak dokonce takto i být jinými vnímáno.

1 0
možnosti

Dobré ráno, pane Řezník. Moje vlastní stanovisko si mohu myslet, ale myslím, že to není třeba nikomu vnucovat, protože to, co jsem napsala, je staletí známá skutečnost od doby vzniku Athénské demokracie a výše. Takové znalosti získávají lidé ve svém vzdělávacím procesu, v němž se připravují třeba na dráhu politika, právníka, historika apod. a bylo o tom napsáno moře literatury, takže podle mne je to všeobecně známá skutečnost - konečně tyto skutečnosti jsou obsaženy v našem právním řádu a komentářích pro ústavu. A ve smyslu těchto faktů by měli lidé diskutovat mezi sebou a hledat ve stále se měnícím se světě nové možnosti je naplnit. Historie náš učí, do jakých fatálních konců se dostane stát, který není opřen o ta pravidla, která si sám předurčil a vyhlásil.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že většina občanů (a stran) to ví, ale neřídí se tím. ('Někteří z nich). Díky, paní Aghová, za Váš článek.. R^:-)

0 0
možnosti

Ano, možná že ví, ale nevnímají důsledky, které plynou z toho, že se tím neřídí.

1 0
možnosti

Děkuji Vám za hezký článek.

0 0
možnosti

Těší mne opravdu, že se Vám líbil. Mějte hezké dny.V

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS