Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pani Aghová. Cekal jsem na ukonceni vaseho vypraveni o konci "Rimske republiky" a o konci velkeho Caesara. Vsak vase pripomenuti jmena francouskeho aristokrata "barona Montesquieu", me primelo k napsani to, co jsem mel v umyslu pripomenout az po ukonceni teto casti rimskych dejin.

Ukazka pana barona a jeho mysleni podane v knize "V duchu zakona" (Spirit of the Law), je ukazkou jeho predsevzeti dokazat Sokratovu chybu v konecne definici o demokracii. Poukazuje na rimskou republiku jako ukazku nedostatecne organizace statu a na nasledky teto chyby. Diktatura, ktera nasledovala pozdeji, byla take ucebnici tohoto barona. Rozeznaval nutnost silneho jedince ve vedeni dane spolecnosti. Jeho system je definovan silnou kontrolou rozhodovani jednotlivcu v teto sestave vedeni. (Checks and Balances).

Zde je ukazka na rozpory vedeni jak v CR, ale i okolnich statech s EU nevyjimaje. Dobra organizace je zakladem kazde demokracie. Muj zivot v zemi, ktera prijmula baronovu doktrinu, mi ukazuje tu silu jeho myslenky.

Zde jsou jeho citace (doba okolo 1740)!!!

The tyranny of a prince in an oligarchy is not so dangerous to the public welfare as the apathy of a citizen in a democracy.

To become truly great, one has to stand with people, not above them

Power ought to serve as a check to power.

Ta posledni citace je reference k checks and balances. Prvni je ukazkou demokraticke sily, je-li spravne vedena obcany.

Dekuji za clanky z minulosti. Jsou velmi poucne.

1 0
možnosti

Děkuji za komentář, je velmi zajímavý. Cesta k zničení římské republiky vede ještě přes Kelty a jiné události, které ukazují vetchý ústavní systém římské republiky- Tedy - až Caesar přejde cestu Rubikon. Mějte se dobře a buďte zdráv. Těším se na vaše další příspěvky..V

0 0
možnosti