Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Záleží na tom, z jakého úhlu se na tu obnovu budete dívat.

Z hlediska památkářského důvod k obnově není, neboť česká památkářská škola upřednostňuje autenticitu památky - původnost. Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/katerina-beckova-.php?itemid=35920

Z hlediska české historie jde o to, že zbourání bylo primárně a většinově tehdy chápáno jako symbol habsburské poroby, proto odpůrci argumentují popřením vlastních předků – popřením vlastních dějin či neznalostí vlastních dějin.

Viz výroky TGM: „Když Pražané ten sloup odstranili, jsem rád, protože ta socha byla politickou potupou pro nás.“ A pak s větším odstupem z roku 1925: „Také se mi naskytla první charakteristická diplomatická zápletka: povalení mariánské sochy v Praze zavdalo Vatikánu podnět, aby na událost upozornil v Londýně. Nevím, v jaké formě se to stalo, neboť mi to nebylo notifikováno oficiálně. Neznal jsem podrobností, ale byl jsem si jist, že čin vznikl především z rozčilení politického, nikoliv náboženského, a tak jsem věc vyložil. Věděl jsem přece, jak odstranění této sochy často bylo požadováno, protože platila za pomník naší porážky na Bílé Hoře.“

Čistě architektonické posouzení je věcí posouzení urbanistického začlenění, kompozičních kvalit a chápání soch jako součásti architektury a urbanizmu.

Pomníky můžete chápat i jen obecně jako součást kultury a jako doklady toho, jak šla historie, tedy apoliticky – tak jako v zásadě Vy.

1 0
možnosti

Děkuji za pěkné doplnění mého článku. V

0 0
možnosti

P46e31t65r 59L51u49k86e50š

6. 6. 2020 19:48

Rozvášněný dav se chystal i na Karlův most. Barokní sochy uchránil vojenský zásah. Na řadě míst se podařilo sakrální památky zlikvidovat. Jestli si dobře vzpomínám, bylo jich okolo tří stovek.

1 0
možnosti

Pane Bože. Jaký to mělo smysl?

0 0
možnosti

Ferdinand III - už jsem to opravila. děkuji za upozornění. Nějak mi ta poslední I. se nedoklepla.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS