Diskuse

Stát a právo.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Demokracie nemá právo, ale jen legislativu, protože o právu se nehlasuje, právo se nalézá. V praxi to znamená, že pouhým rozdílem jednoho hlasu lze schválit jakýkoliv zákon omezující, nebo vyvlastňující určitou skupinu lidí. Legislativa je výsměchem spravedlnosti.

0 0
možnosti

dobrý večer paní Kšír - demokracie má pravidla a o ně se hlasuje. Tato pravidla jsou zavedeny v právní normě. Hlasuje se o právu v parlamentu. Moc zákonodárná musí respektovat základní principy demokracie a protože jsou občané na stejné úrovni jako jiní, tak zodpovídají za spravedlnost, a až soud nalézá právo.

0 0
možnosti

Covid-19 prověřil západní politiky a západní odborníky (u těch postkomunistických jsem předem očekávala fiasko), bohužel v části západ. zemích (naštěstí ještě ne ve všech) došlo k většímu fiasku, než by Čína předpokládala: nejen že se někdy umíralo více, než bylo nezbytné (tu a tam se pozapomnělo na včasná ochranná opatření v sociál. ústavech), ale západ. civilizace až na výjimky si nechala v důsledku čínského koronaviru (a někdy asi i vlivem sporných kvalit politiků) vzít své základní pilíře - demokracii a právní stát. U nás to bylo a je horší než např. ve Skandinávii, SRN, Švýcarsku aj. - aniž bychom to vypořádali např. v pandemickém zákonu či zákonu o ochraně veřej. zdraví, převálcovali jsme ústavu, Evropskou úmluvu o lidských právech, bioetickou konvenci, občanský zákoník, zákon o zdravotních službách atd. Odňali jsme občanům právo na mnoho věcí, aniž by to bylo vždy v dané situaci šíření viru ospravedlnitelné, přiměřené, bez zvažování mírnějších alternativ omezování práv apod. Nízké právní vědomí, nízká morálka, nízké odbor. kvality - to je hlavním bodem Opatření MZ ČR proti covid-19.

0 0
možnosti

Jsem s Vámi v naprosté shodě. Vaše slova si založím do disertačky - o právním vědomí. díky, paní BoškováVV

0 0
možnosti