Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Řím zahubily vysoké daně, regulace cen vybraných komodit a znehodnocování vlastní měny.

0 0
možnosti
IA

zahubila je zvrácenost správy státu v císařské době až přišel Diioklecián a dal tomu formu, aby řím neškodil a svým způsobem přežil

0 0
možnosti
IA

to mně těší mocVV

0 0
možnosti
JL

Pani Ireno Aghová. Krasny clanek o obdobi, ktere muze byt ucebnici pro civilizaci. Obnasi prakticky vsechno. Pro mne jako technickeho technologa mi ukazuje jednu stranku a v me profesi tu nejdulezitejsi. Organizace statu a jeho soudni system. Vsak i zde nam rika o moznostech pokriveni toho vzneseneho a zakladniho systemu. To byla ta zkaza toho velkeho.

Kdyz sloucim moji profesi a muj konicek v historii, vzdy narazim na jeden clanek, ktery je zkazou pro to nove, co prinesl pokrok doby. Od te rimske doby az po demokraticky system Sokratova mysleni. Citim tu silnou vuli toho francouskeho barona predat potomkum jeho snahu ukazat svetu moznost a spravnou odpoved na konecne procitnuti Sokrata nad systemem ktery definoval. Madison a jeho kolegove to mysleni prevedli v system, ktery je jeste dnes, ten nejdemokraticnejsi ve svetovem meritku. 240 let. V moderni dobe, kratky vek.

Vsak i zde je ten jeden clanek tohoto systemu, ktery ukazuje na zkazu toho krasneho. Jako technolog vim o nutnosti denniho posuzovani procesu jiz ustanoveneho s novymi poznatky a s moznostmi ten probihajici system zlepsit. To je treba aplikovat do vseho. Tedy i do politickych pomeru a jejich usporadani. Ten proces je podlozen v demokraticke mysleni, ale take v moznosti diskuze o tom novem. Domluva je ten cil. Potom ten destruktivni clanek spolecnosti oddalime.

Pohled na dnesni svet mi ukazuje neznalost nebo neschopnost tyto kroky ucinit. I v te ceske "kotline" to nezname a tedy necinime. Skoda....!!

2 0
možnosti
IA

Mojí profesí je a bude právničina a z ní nejvíc miluju státovědu, politologii a teorii práva. A tak. když jsem nabrala odvahu jít na fildu a zkusit to jako doktorand, přijali mne do starověku a dali téma téma, o které mají zájem, Tak jsem se do toho pustila a spadla střemhlav do té krásy starověkých dějin a zrodu evropské civilizace. Sókrata oplakávám a Platóna miluji a všechny ty osobnosti, jejich tváře zdobí můj počítač. Je mi velkou ctí, že se Vám můj článek líbil, psala jsem ho z hlavy tak, jak jsem to cítila. Děkuji.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS