Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Styk s úřady: Úředníci, úřadujte!

V úřadech má vládnout železný pořádek a v domácnostech má existovat rodinný spisový archiv. Pro úřady mnoho zákonů upravuje ve svých ustanoveních, jak nakládat se spisy, které se archivují a které zase po určité době se mají skartovat. Pro úspěšnou komunikaci s úřady musí občan prokazovat řadu skutečností, které jsou pro něho zákonem vyžadovány. K tomu potřebuje jako podklad své dokumenty. Máte je založeny?

Všechno je v lidech, ať na pravici nebo na levici

Chaos, který někdy pozorujeme ve styku s úřady je způsoben, mimo jiné, i chaotickými výkony úředníků, kteří zase reagují na chaotické způsoby svých šéfů, a tak se i přitom ztrácejí dokumenty, kterými se prokazují důležité skutečnosti a postupy. A je holým neštěstím, když nastoupí nový úředník a musí věnovat dlouhou dobu na to, aby soustředil všechny doklady po svých předchůdcích, k výkonu své práce. Je totiž smůla, že se referáty protokolárně většinou nepředávají a že na to šéf úřadu nedohlíží. Jak pak může úspěšně jednat s žadateli, stranami, smluvními partnery?

Pořádek odráží i osobní vlastnosti lidí

Pokud je obecně osobnost svědomitá a chápe, že musí s úředními dokumenty nakládat podle zákonů, pak tak jedná i v úředních věcech se stranami a tak i působí na úřady jemu podřízené. Pokud se ovšem řádně nearchivují dokumenty, které by se daly zpětně dohledat, nezakládá se řádně korespondence do šanonů, pokud není odchozí a příchozí pošta řádně vedena, v důsledku to může komukoliv podrazit nohy. A to se potom válčí! Myslím, že naše úřady státní správy bojují s chaosem, který zanechali předchozí úředníci a častá výměna lidí ve vyšších postech, které současně řídí i mnoho jiných subjektů, jen zmnožuje problémy v rozkolísání uričtých pracovních míst, které se ruší, ale které zpracovávaly určitou agendu, která se s jejich odchodem pochopitelně neruší. Jestliže někdo sváže dokumenty do krabice a hodí je do archivu, pak v určitém čase se už na ně nikdo nevzpomene a ani o nich nikdo neví, a to může způsobit v úředním styku velké komplikace. A co ti ostatní, kteří očekávají vyřízení svého problému? A kdo zaplatí potom škody za špatná rozhodnutí, která vznikají, mimo jiné, i z nedostatečné informovanosti nového úředníka?  Já si myslím, že je na vině nadřízený úředník, který nedohlédl na zacházení se spisy, i když se může domnívat, že není povinen na takovou věc dohlížet. Mýlí se. Pokud řídí nějakou činnost, pak neřídí jen lidi, ale také výsledky jejich práce, která, v jakékoliv formě, patří státu, pokud se jedná o státní úřad.

Počítače kontra šanony

Pravda je, že se vede ukládání spisu dvojím způsobem. Jednak se ukládá a zálohuje v počítačích a jednak v tzv. šanonech, nikoliv v šuplících a na stolech. Byly doby, na které sice mnoho z nás nerado odkazuje, ale zacházení se spisy bylo velmi přísně vedeno. Za prvé byly spisy rozděleny podle jejich důležítosti a stupně utajení, a za druhé existovali lidé, kteří dohlíželi na skartaci. A skartace je důležitá, protože vytřiďuje, podle zákona o archivaci, určitý druh dokladů. Je jasné, které doklady pak můžeme dohledat v archivech a které už nejsou k dispozici.  Ale současně je nutné vést domácí archivaci rodinných dokumentů, kterými prokazujeme nejrůznější právní skutečnosti v náš prospěch.

Úřadování na počátku roku

Jestli si někdo myslí, že je téma tohoto článku trochu z cesty, pak se mýlí. Dohledání smluv, které byly uzavřeny a o kterých vzniknou pochybnosti a předkládají se ke kontrole, je důležíté pro toho, který je kontrolován. Pořádně vedená úřední agenda může člověku, který je z něčeho podezřelý velmi prospět, v určitém případě i přispět k jeho obvinění a očistit jiné lidi. Podle mého názoru, a záleží na tom, kdo jak chce pečlivě pracovat a uvědomuje si, že úřad není jeho soukromá záležitost, by měl na počátku roku zkontrolovat, zda nejsou v jeho agendě spisy, které mají příjít ke skartaci anebo jsou nyní k vyřízení a věnovat týden k tomu, aby si svou agendu dal do pořádku a měl jistotu, že se nemusí bát kontroly, kterou může očekávat, či kontroly, která je neočekávaná. Pak si udělat přehled o zákonech, které začnou od 1.1. 2012 platit a pídit se po pokynech a interních závazných aktech, které aplikují právní předpisy.

Už na počátku roku bude, vlivem nových právních předpisů, zvýšená komunikace mezi občany a úřady a úřady navzájem.  Dejte si do pořádku doklady, pokud vám některé chybí, tak si je nechte vystavit jako duplikáty. Zkontrolujte, zda vaše děti mají také v pořádku všechny doklady, pokud budou o něco žádat. Podívejte se na stránky Ministerstva sociálních věcí a práce a jiné, odkdy do kdy máte o něco žádat a jakým způsobem, zda vyplněním formuláře nebo dopisem a jaké dokumenty máte přiložit. Nepřikládejte originály, ale kopie a sepište jejich seznam, který vám na podatelně potvrdí po kontrole, zda tam jsou všechny podle seznamu. Kdyby se někdo vymlouval, že jste to tam nedal a vrátil vám spis, tak mu to dokážete tím potvrzeným seznamem.

 

Autor: Irena Aghová | neděle 1.1.2012 20:32 | karma článku: 22,88 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Hrozí scénář Twitter? TikTok v USA narazil, šanci větří mocní miliardáři

24. dubna 2024  19:25

Čínské sociální síti TikTok ve Spojených státech po úterním hlasování Senátu zvoní hrana. Její...

EU přísněji zakročí proti praní špinavých peněz, vzniká nový kontrolní úřad

24. dubna 2024  19:17

Europoslanci schválili přísnější pravidla boje proti praní špinavých peněz a proti financování...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!