Společnost: O singl životě a nešťastných vztazích

26. 04. 2017 16:38:39
Když někdo jde do singl života, myslí si, že se vyhne problémům, které mají lidé v manželství. Mnoho mladých manželství se rozvádí s mnoha příčin, ale jedna z nich nejvážnější: nedostatek lásky, sounáležitosti a odpovědnosti.

Tento článek má své adresáty, a tak využívám tohoto místa i času, abych jim sdělila pár myšlenek na jejich úvahy o lásce a bolesti z ní, které jsme společně vedli při čaji a svíčkách. Rozhovory tak otevřenými a nesnadno sdělitelnými se cítím sama obohacena, i když naopak, nemám jejich špatné zkušenosti.

Bojím se být sama, slyšíme tak často

Strach ze samoty není zrovna ideální motivací k hledání partnera na celý život, protože takový vztah vyžaduje mnohem víc důvodů a motivací, které je nutno naplnit vzájemnou úctou, láskou, důvěrou, štěstím a trpělivostí. Jeden druhému musí naslouchat a snažit se chápat potřeby a problémy, které se pochopitelně naskýtají během života a umět také odpouštět. To jsou morální maxima, které ještě neznamenají, že vztah vydrží úplně všechno, jako jsou osudové okamžiky.

Ale mně se zdá, že lidé utíkají ze vztahů velmi brzy, aniž si vyzkouší jeho intenzitu a sílu. Není řešením si dávat náplast jiným vztahem, který může skončit stejně jako ten první, protože se nikdo z těch dvou nenaučil ve vztahu žít. A tak přichází mnoho přímo destruktivních okamžiků, z nichž jedním z nejvážnějších je strach ze samoty. Pod tlakem tohoto pocitu se lidé snaží změnit svůj neutěšený život a domnívají se, že jediným východiskem je risknout další vztah, který se může zpočátku dobře vyvíjet, než se vypotřebují mnohé prostředky ke štěstí a chybí schopnost je naplnit. Chybějící schopnost vyvěrá z toho, že se o to lidé nesnaží a ani často nevědí, jak. Oboustranná nespokojenost, nuda a bezvýchodnost se nedá dlouho vydržet a vztah se pomalu rozpadá jako omítka na zdi, která nebyla dlouho ošetřena. Nezbývá, než se smířit se skutečností, která je zdrcující: nemám na to vytvořit šťastný a trvalý vztah.

Lidská nejistota a nerozhodnost je zneužitelná

Jak je snadné zneužít nejistého člověka, který není oporou ani sobě, ani druhému. Je snadné navodit iluzi harmonického vztahu, a pak udeřit bezdůvodnou žárlivostí, citovým vydíráním, hysterickými scénami, útoky, ponižováním až jeden nebo druhý se rozhodne vztah ukončit. Není vítězů, jen poražených s následky, které se nedají snadno odstranit a je jedno, zda to trvá delší dobu nebo krátce: srdce je zlomeno, duše samá rána a cit odumírá, stejně jako životodárné síly, které živí opravdová láska, opravdové štěstí, opravdový život. Co dál, pomyslí si takový zlomený člověk? A začne přemýšlet, co "s načatým večerem". Co vlastně umím? Jaký je smysl mého života? Co život očekává ode mne a co já od něho? Co jsem udělal/a špatně a čím jsem se provinil/a, že jsem selhal/a v každém vztahu a nakonec jsem se dočkal/a něčeho tak ponižujícího, strašného, bolestného a zraňujícího? Na tyto otázky není snadná odpověď, protože za každou z nich je nějaká nedostatečnost, kterou by dokázal vyložit dobrý psycholog, který má zkušenosti. Dobrá, i když sepíše diagnozu sebelépe, bude vymýšlet pro svého klienta/klientku všelijaké terapie, rozmluvy, nic to nepomůže, dokud ten člověk sám nerozpustí v sobě všechny zlé zkušenosti, které ho zatvrzují vůči druhému a rozhodne se, jak bude žít dál - zda sám či ve dvou. Nezřídka se stane, že se k sobě lidé vracejí, protože jim dochází, že ač si to neuměli vzájemně sdělit, přeci jenom byla mezi nimi láska.

Láska má mnoho tváří, ale jediné nestvořené světlo

Láska sama o sobě je veliký div, dán člověku; nemá jen tu romantickou a erotickou tvář, ale je sama o sobě silou, která koná zázraky i tam, kde se zdá, že všechno ztraceno. A tak si myslím, že by se lidé neměli jen upínat na tělesnou a hmotnou stránku, i když jsou důležité a nezbytné, ale dávat víc s upřímností a citem bez ohledu, zda ten druhý je schopen to chápat. I když se něco zvrtne a přijde odloučení, taková láska zůstane a často se stane, že přitáhne ty dva vyvolené zase k sobě. To konečně poznají, až při náhodném setkání v nich zažehne ten oheň, protože srdce musí vždy hořeti. To je asi ten důvod, proč naši předkové přetrvali spolu války, strach o život, hlad, strach o děti a lopocení se životem. Neopouštěli se v dobách zlých a byli šťastni v dobách dobrých, byť žili skromně, a jak žili, tak i umírali. Dokázali leccos ustát, i když nebylo vždy posvícení. Bylo by jen dobře se nad tím hluboce zamyslet, než začnete ze vzteku a zklamání psát návrh o rozvod. Třeba všechno nevyhaslo.

Autor: Irena Aghová | středa 26.4.2017 16:38 | karma článku: 28.43 | přečteno: 1343x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 5.83 | Přečteno: 116 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 40.61 | Přečteno: 8519 | Diskuse

Lenka Prokopová

Oslava narozenin

V dávné době mého mládí se slavily narozeniny s dortem, svíčkami, babičkami, dědečky, strýčky a pratetami z třetího kolena. V dnešní době se slaví narozeninová párty hlavně s dalšími dětičkami.

25.3.2024 v 22:12 | Karma článku: 18.22 | Přečteno: 423 | Diskuse

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma článku: 24.06 | Přečteno: 660 | Diskuse

Helena Opršalová

Fixovaný zlobílek

Sedím sama v koutu restaurace. Manžel právě odlezl i s talířem a někde mezi barem a záchody se snaží nakrmit zdrhající dítě.

25.3.2024 v 14:09 | Karma článku: 12.37 | Přečteno: 576 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...