Politika zdraví: Život je vlastně riziko

17. 05. 2017 10:59:36
Občas si vyhledávám články na Internetu o zdraví a léčení nemocí, také o medicínské vědě a stavu našeho zdravotnictví. Jsem opravdu zmatená! Ale o tom tento článek.

Obezita a kouření mají něco společného - lidé musí měnit životní režim. Není to ale snadné. Nemají totiž dost znalostí, co vlastně mohou a nesmí jíst, protože informace nejsou jednoznačné a nepochází často od renomovaných osob, které mohou ručit za správnost a účinnost informací, které denně šíří.

Obezita a kouření - to jsou přítěže a viníci

Jistě, že když si někdo přečte takové info třeba ke své nemoci, tak mu hlavou proběhne - jo, měl bych zhubnout. Celé roky se dočítáme, jak a proč zhubnout, ale ono to není tak snadné. Mnozí lidé zcela rozumovou úvahou dojdou k tomu, že při hubnutí na vlastní pěst si mohou zkomplikovat zdravotní stav, anebo nejsou schopni z mnoha důvodů se věnovat nárokům dietního režimu. A človíček zesmutní. Při nejbližší návštěvě lékaře se dozví:"No to víte, nejste ze všech nejštíhlejší a to je také přitěžující faktor." Prokristapána, řekne si nešťastník, tak to si seženu tablety na hubnutí, má to své riziko, to je pravda, ale stojí to za to, protože si jinak nevím rady. Chodím sice na obědy, abych měl nějakou pravidelnost v jídle a zbytečně se nepřejídal, ale když se tak kouknu na složení potravin, které jím, tak si vlastně škodím, alespoň podle toho, co se píše na Internetu. Tahle potravina v sobě skrývá vnitřní tuk, mouka bez lepku je nezdravá a s lepkem, jak tak čtu, je ještě nezdravější, ovoce má cukr, tak s tím opatrně, zelenina není také každá zdravá, protože se v ní zase skrývá něco, co může škodit, ach jo. Zeptat se doktora - pane doktore, tak co byste radil, abych teda zhubl, když nejsem ze všech nejštíhlejší? A pan doktor samozřejmě není dietolog, tak poradí dietologickou poradnu, která stojí majlant. Nehledě na to, že různé společnosti, které nabízejí, že vás zbaví obezity a kouření, nejsou také zcela levné.

Návrh na řešení

Jestliže že se informace o hubnutí a škodlivosti všech možných potravin, nebo prospěšnosti nemohou shodnout už celé roky na určitém postoji, i když musejí vycházet z nějakých seriózních vědeckých zdrojů a naléhání na změnu životosprávy zacílenou na hubnutí a nekouření (není snadné přestat náhle kouřit) od lékařů a jejich rad je stále naléhavější, pak si myslím, že politika zdraví, ozdravění a zamezení chorob, jejichž léčení stojí hodně peněz, by měla právě vycházet od lékařů, nikoliv firem, zabývajících se touto problematikou za cenu, kterou nemůže každý zaplatit. Obraz zdraví je už natolik pokřiven, že lidé často neví, kam se vrtnout, aby měli jistotu, že dělají něco správně a něco špatně. Nehledě na to, že každý člověk má určité dispozice k hubenosti či obezitě, a ty nelze jen tak snadné přelstít.

A pokud někdo přijde k lékaři, právě ten. který se snaží držet režim stravování, a lékař mu řekne, že je obézní, že to přispívá k jeho zdravotním problémům, může se mu zhroutit celý svět. Takže mým návrhem na řešení je, sjednotit názor na stravování, na proces hubnutí, na potlačení vedlejších účinků při vysazení kouření a míru, kterou má, anebo musí člověk dodržovat, aby mohl úspěšně hubnout cílenou změnou životosprávy, která je ta správná a pod lékařským dohledem. Protože jestli bude chodit od lékaře k lékaři a každý mu bude říkat - jste obézní, zhubněte, nekuřte, zhoršujete svou prognózu a nechá člověka samotného a bezradné v tomto jistě složitém procesu, který by měl pak dál, bez valných znalostí postoupit, denně zahrnován protichůdnými informacemi ze všech stran na Internetu a v tisku, pak brzy zamíří do psychiatrické ambulance s novou neviditelnou a nesnadno léčitelnou nemocí.

Myslím, že by se měly zase vydávat příručky, které jsou označeny odpovědným autorem (autoritou v oboru) pro diety nejen na choroby, ale také na dodržování prevence a životosprávy, aby člověk nejen dospěl k naplnění definice zdraví, ale také tak k tělesné a duševní rovnováze. Jistota je přeci důležitá.

Autor: Irena Aghová | středa 17.5.2017 10:59 | karma článku: 23.06 | přečteno: 438x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 128 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...