Společnost: Náš mikrosvět

11. 08. 2017 19:19:38
Blaženost není závislá na uspokojení z hmotných věcí, ale na vnitřní spokojenosti se sebou samým, smířlivým postojem ke světu, ke svému okolí a souvisí s lidským charakterem.

Ke kořenům

Kdykoliv narazíme na nějaké hodnocení o světové situaci, je vnímána většinou z pohledu autora určitého článku. Ale každý člověk vnímá svět jinak a mnoho lidí se denně nezamýšlí, jak se svět vyvíjí a k čemu se vyvíjí. V oblibě jsou "apokalyptické vize", které však se samotnou a pravou apokalyptikou mají pramálo společného. S těmito vizemi se zcela neprávem spojuje biblické Janovo zjevení, které má ovšem nedostatečný výklad. Mnoho lidí ani netuší, o čem vlastně pojednává a jaký je jeho cíl. Nuže - je to tak, že Jan, který pobýval na ostrově Pathmos rozesílal listy křesťanským obcím za doby císaře Domitiána, který křesťany tvrdě pronásledoval. Janovy listy vyzývají souvěrce k trpělivosti a neutuchající naději, že Beránek nad vším utrpení a krveproléváním zvítězí. Není třeba tedy vnímat podobné náhledy na život a svět touto cestou. Je dobré se poučit z historie, že všechno v životě má svou cestu a člověk je hlavně vyzbrojen rozumem, aby si mohl své pochybnosti vyhodnotit podle svého rozumu a vnitřního založení.

Jak žít v neklidném světě

Samozřejmě, že svět byl od nepaměti zmítán v problémech a lidé, kteří v těch dobách žili, je zažívali a vyjadřovali se o nich podle svých aktuálních možností. Jejich duchovní pozice byla však jiná, než je naše současná. I přes to, že ve starém Řecku byla země zmítána válkami a sociálními problémy, útiskem a otroctvím, bezprávím a sociální nerovností vzešel poklad myšlení a umění, který i dnes obdivujeme, pokud se jím zabýváme. Jenže, tyto kořeny moudrosti a návodu k postojům k životu, který bychom měli chápat jako určitou tradici, jsme nějak opomněli brát v úvahu. Studiem starých knih a poměrů v tehdejším světě dojdeme k názoru, že se zcela nic v podstatě nezměnilo v našich možnostech, jak prožívat život a jak se bránit proti nepříjemným vlivům, působících na naše zdraví, ale vymýšlíme prostředky, které nemají v konci pozitivní charakter. Spíš naopak. I kdyby byly vynalezeny geniální léky proti úzkostem, nespavosti, duševním otřesům, skleslosti a nechuti k činnosti, nic to nepomůže, pokud nebudeme schopni přemýšlet, rozvažovat a nalézt pro sebe optimální osobní život a překonávat časové problémy s pozitivní myslí. Jenže taková povzbuzení se z žádné strany nedostává. Jak tedy žít v neklidném světě?

Psychologický boj sám se sebou

Mezi lidmi nejsou dobré vztahy. Ani v domě, kde bydlíme, ani v zaměstnání a všechno je podřízeno boji, v němž se utkávají nerovné schopnosti i zbraně, takže mnozí raději mávnou rukou a zamknou za sebou dveře. Jenže pak je zase trápí pocit samoty, protože člověk je bytost vztahová. I sebelepší úmysl se na všechno vykašlat a žít si po svém v konci se promění v nemoc z osamění. Myslím, že během svého života rozumný člověk počítá s různými alternativami prožívání budoucích let a možnosti sebeprožívání v různém věku. A přitom má tolik možností, jak se seberealizovat, a v těchto volbách může prožívat šťastný život i se všemi potížemi, které nasbírá během života a dokonce si najít přátele. Není žádné umění se uprostřed života rozvádět. Pokud to není rozhodnutí z velmi vážných důvodů, z nichž vybereme třeba tyranii mezi manžely, nedůvěru, gamblerství a jiné pohromy, které uvádí jednoho z manželů do zoufalství a chudoby, proč nedožít spolu život v klidu a ve vzájemné komunikaci? Někteří si najdou již i během pozdního věku v manželství partnera a myslí si, že je lepší, než ten předcházející, podlehnou slibům a výhledu na lepší život, než byl ten předcházející a v konci zjistí, že byli oklamáni. A tak dožívají s takovou těžkou ranou, kterou je obtížné vyhojit, a věřte, že takových lidí není málo.

Přátelství s dospělými dětmi

Už v době dospívání našich dětí, které tak rády vyletují z hnízda, aby si vyzkoušely život, je třeba udržovat vzájemné přátelství, ovzduší důvěry a rozumného dialogu. Ne nadarmo se říká, že děti jsou naše budoucnost. Je dobře, když si založí pěknou rodinu. Není třeba je zasypávat radami, protože oni žijí už v jiném čase, než my a mají své názory, ať jsou ovlivněny čímkoliv, ale největší oporou pro náš další život je myšlenka, že jsou šťastní a že mají dobré základy pro svá rozhodování, které mohou měnit či zdokonalovat, protože pokud byli vychováni v milující rodině a měli příklad lásky, půjde to s nimi i při výchově vlastních dětí. A přijmout přátelsky do svého života zetě nebo snachu je velmi důležité, protože je to nám blízká osoba v momentě sňatku. Když se vztahy vydaří, je to cesta k pocitu štěstí a můžete ji znásobit tím, že přihlížíte, jak se další generace činí a občas ji udělat nějakou radost nečekaným balíčkem s dárkem.

V tom mikrosvětě soukromého života lze najít spoustu krásných chvil, když překonáme všechny již prožité křivdy a nesrovnalosti, též, když dokážeme světu, lidem i sobě odpustit a začít s každým dnem znovu žít. Když odvrhneme těžké vzpomínky, zbytečné starosti (nikdo není povinen mít starosti, pokud není k nim pádný důvod) a myšlenky, že je všechno jinak. Důvěřujme životu, který jsme nezaslouženě dostali, důvěřujme sobě, že dokážeme překonat všechny ty obvyklé strasti a radujme se, že máme tu čest ráno spatřit svítání s čistou myslí.

Přeji Vám krásné dny, milí čtenáři.

Autor: Irena Aghová | pátek 11.8.2017 19:19 | karma článku: 13.60 | přečteno: 230x

Další články blogera

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 116 | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 312 | Diskuse

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 271 | Diskuse

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma článku: 12.49 | Přečteno: 233 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.13 | Přečteno: 528 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1825 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 275 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...