Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost: Právo a řád po volbách

<p>Musím zkonstatovat s velkým potěšením, že politici v předvolebním čase ukazují svou vlídnou tvář. Český volič je zkušený a mazaný, stejně jako oni a přemýšlí, protože chce o něco ještě navíc, než jsou samozřejmé věci.</p>

Právo je krví v žilách fungujícího státu

Když se občas setkáte s lidmi z různých koutů naší země a povídáte si jen tak o přírodě a místě, kde bydlí, poznáte, že mají rádi  svůj domov a zvou na dovolenou, vyprávějí historky. Jinak soupis neblahých věcí je pro všechny kraje stejný. Lidem se nelíbí rozbujelá administrativa, nesrozumitelný právní řád a tím i nejistota, zda se při domáhání práv a oprávněných zájmů nepotkají s nepořízenou - tedy s nespravedlností, až křivdou nejen ze strany soudů, ale též svých bližních. Též mají lidé pocit, že zvyšování soudních poplatků je proti těm, kteří  nejsou majetní a většinou si nemohou zaplatit advokáta, ale chtějí se domáhat svých práv a oprávněných zájmů.

Právní vědomí může z těch příčin poklesat, a lidé k uspokojení svých zájmů a práv hledají jiné cesty. na jejichž konci mohou narazit na trestní řád a zákon o přestupcích, který na sebe nyní vzal jiný, moderní a šik kabát. Ale není umění jen honit přestupníky a trestat lidi, ale je důležité, aby i v nejvzdálenějších koutech naší země si byli lidé vědomi, jak se chovat a jaké prostředky mohou používat, když se dostanou do problému se sousedem, s úřady či ve věci ochrany spotřebitele. 

Myslím, že je šance po volbách se nad těmito problémy pozastavit a ne dlouhodobě se pouze zamýšlet, protože v případě, že se bude v tomto procesu pracovat, čeká lidi, kteří budou působit na vyčištění právního řádu obrovská a nevděčná práce. Jenže nejde o nic menšího, než o zvýšení právního vědomí a možnosti používání právních prostředků ve sporných věcech. Právo není jen pro právníky, ale pro občany ve vzájemném styku a ve styku s orgány obcí a státu. 

Lidé si myslí všelicos, ale všechno je nakonec jinak

Ano, stoupá životní úroveň a též zaměstnanost. Spravují se městské komunikace a vyrůstají nové budovy, které slouží jako nákupní střediska či úřady. Úředníci jsou většinou vlídní a ochotní - není nad to, když žadatel odchází uspokojen, nebo alespoň s nadějí, že se jeho věc začne vyřizovat a bude o tom vyrozuměn. Jde o to, aby ve styku s úřady každý uměl využívat správní řád jako hlavní právní předpis ve styku se státní a komunální správou. Stále se nedaří vypracovat návrh na nový občanský soudní řád, který je mnohokrát novelizovaný a v soukromém právu vedle občanského zákoníku je jedním z nejdůležitějších zákonů v životě občanů. Je nutno připomenout, že lidé mají zažita různá znění zákonů, aniž si všimnou, že došlo k novelizaci a předloží návrh na žalobu, která může být zamítnuta, protože neobsahuje novelu. Myslím, že pokud je člověk odpovědný sám za svá jednání, činy i skutky, pokud se podle ústavního pořádku domáhá svých práv a oprávněných zájmů, musí mít po ruce platný zákon a též dostupný jeho výklad, aby se v konci neblamoval. A to platí o všech zákonech, kterými probíhá řada novelizací a to je např. živnostenský zákon a jeho související předpisy, kdy lidé využívají svých zkušeností z minulosti a často změny ani nepoznají. Ne každý si může zaplatit právní poradenství.

Je třeba, aby mezi jinými webovými stránkami byl garantovaný právní řád, v kterém se bude umět každý orientovat a podle potřeby si pořídit platnou Sbírku zákonů, na kterou se může odvolávat.

Pořádek a řád

Lidé chtějí žít bez zbytečných problémů a mít jistotu, že ze strany státu a obcí funguje smysl pro pořádek a řád, že vyřizování věžných věcí, jako jsou změny v majetkových právech, v případě škod spáchaných jinou osobou a v případě úhrady za škodu při nesprávném rozhodnutí státu nebudou muset svůj spor vláčet po soudech až do Štrasburku. Myslím, že lidé vzešlí z voleb by mohli přinést občanům naději, že takový stav nastolí, neboť před volbami byli též běžnými občany a na ty, kteřé se na ně budou obracet by neměli nikdy zapomínat.   

     

      

 

Autor: Irena Aghová | úterý 26.9.2017 13:38 | karma článku: 20,12 | přečteno: 259x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

Chtěla bych připomenout tuto biblickou knihu a též, že následující napomenutí platí dodnes jajo zdroj moudrosti

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50 | Přečteno: 116x | Diskuse

Irena Aghová

Senátní návrh cen za věrnost zachrání tisíce manželství.

Určitě se tím nesníží rozvodovost, Ale spíše konflikty v rodinách posílí.zamyslela jsem se nad otázkou, jak chápeme věrnost a kdy nastává nevěra.

11.11.2022 v 18:28 | Karma: 14,44 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

To bylo už tenkrát v Mezopotámii 1.Úvod.

Následující článek se bude dotýkat témat, která se týkají úvah o bytí a nesmrtelnosti i o právu, a v dějinách starověkých mezopotámských civilizacích a chtěla bych sdělit čtenářům, jen to, co starověké společnosti vyprodukovaly.

6.10.2022 v 15:29 | Karma: 14,56 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

O svědomí

Na svědomí jednoho člověka je možné ostře útočit nebo ho probouzet v přátelském rozhovoru. Záleží na tom, zda ti dva chtějí spolu vycházet do budoucna, nebo si nakrátko vyřídit účty.

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Irena Aghová

A zase máme další semestr za sebou.

Je mi líto , když studenti neuspějí u maturity a odcházejí ze školy s výhledem na nejistou budoucnost. Čeká je jen realita, do které spadnou nepřipravení a mládí je za nimi. Co na to ministr školství? Jde o budoucnost.

19.5.2022 v 6:09 | Karma: 15,02 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...